Iata care sunt riscurile consumului excesiv de bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu poate avea multiple intrebuintari: casnice, sanatate si chiar frumusete. Cu toate acestea, utilizarea sa ar putea fi riscanta daca abuzati de acest lucru.

Iata care sunt riscurile asociate cu utilizarea excesiva a acestuia

Arsurile la stomac si indigestia sunt probleme frecvente pe care majoritatea dintre voi le-ati experimentat. Pentru a le usura, apelezi la remedii casnice, dar si la medicamente, dintre care unele includ bicarbonat de sodiu.

Dupa cum explica specialistii de la Clinica Universidad Navarra din Spania, acest ingredient este o sare capabila sa neutralizeze excesul de acid din stomac. Nu ramane in stomac, ci trece in sange, ceea ce poate contribui la alcalinizarea sangelui, dar poate avea si efecte nedorite.

Cum sa luati bicarbonat pentru arsuri la stomac?

Una dintre principalele utilizari ale bicarbonatului de sodiu este ameliorarea arsurilor la stomac si indigestia acida. Dar este important sa-l folosesti cu prudenta si respectand doza prescrisa.
Potrivit expertilor, ar trebui sa fie luat la 1-2 ore dupa mese cu un pahar plin de apa.

Motivul este ca ar putea provoca o crestere a productiei de dioxid de carbon, ceea ce duce la distensie gastrica, care in unele cazuri poate perfora peretii stomacului.

Agentia Spaniola pentru Medicamente si Produse de Sanatate recomanda 1 pana la 2 grame pe zi.

O alta recomandare importanta este sa nu il folositi mai mult de 2 saptamani fara indicatie medicala si in cazul in care starea dumneavoastra se agraveaza sau nu observati rezultate, consultati medicul.

Cine nu ar trebui sa ia bicarbonat de sodiu?

Trebuie sa consultati medicul inainte de a-l lua in cazul in care aveti o boala cronica sau luati medicamente.

Nu este recomandat pentru utilizare la copiii cu varsta sub 12 ani, cu exceptia cazului in care este recomandat de un medic. De asemenea, este interzisa utilizarea acestuia la pacientii cu insuficienta renala, cardiaca sau hepatica, hipercalcemie, hipoclorhidrie, tendinta de formare a edemului, simptome de apendicita, obstructie intestinala sau alcaloza metabolica sau respiratorie.

In cele din urma, daca suferiti de hipertensiune arteriala , ciroza hepatica, daca urmati o dieta saraca in sodiu, daca sunteti hipersensibil, alergic sau daca ati avut deja o reactie la bicarbonat de sodiu, evitati sa il luati.

Ce se intampla daca iei prea mult bicarbonat de sodiu?

Luarea bicarbonatului de sodiu pe stomacul gol pentru arsuri la stomac a devenit un remediu natural.

Evitati sa luati mai mult de 6 grame pe zi si nu o luati mai mult de 2 saptamani la rand. Intr-adevar, utilizarea prelungita poate duce la alcaloza metabolica si retentie de apa.

Alcaloza este cauzata de un exces de baze in fluidele corporale. Aceasta problema este legata de o scadere a nivelului de dioxid de carbon sau, ca in acest caz, de o crestere a nivelului de bicarbonat, ceea ce face corpul prea alcalin, explica specialistii.

Daca prezentati aceste simptome, consultati-va medicul: confuzie, tremuraturi ale mainilor, ameteli, crampe musculare, greata, varsaturi, amorteala sau furnicaturi ale fetei, mainilor sau picioarelor si spasme musculare prelungite sunt cateva dintre simptome.

In timp ce in majoritatea cazurilor alcaloza raspunde bine la tratament, fara tratament poate duce la complicatii precum aritmii, coma sau dezechilibru electrolitic.

Daca consumi bicarbonat de sodiu cu lapte sau derivatele acestuia, poate duce la sindromul lactoalcalin.

Se caracterizeaza prin hipercalcemie, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, alcaloza metabolica, crampe, apatie, greata, varsaturi, dureri de cap , confuzie si lipsa de apetit.

Consultati-va medicul daca aveti simptome. Prin urmare, este important sa fii atent cand consumi bicarbonat de sodiu.