Bine de stiut! Lista celor mai bune antivirale

Medicamentele antivirale sunt un grup de medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cu virusuri. La fel ca antibioticele pentru bacterii, anumite medicamente antivirale sunt eficiente numai impotriva anumitor virusuri.

Aceste medicamente nu distrug virusul, ci, in schimb, inhiba dezvoltarea acestuia. Majoritatea medicamentelor antivirale disponibile acum sunt special concepute pentru a trata HIV, virusurile herpetice, varicela, hepatita B si C si gripa A si B. Medicamentul antiviral adecvat trebuie selectat pe baza identificarii virusului infectant. Medicamentele antivirale trebuie luate sub ingrijirea directa a unui medic si raspunsul trebuie monitorizat indeaproape.

Iata o lista cu cele mai cunoscute antivirale:

Tamiflu

Tamiflu apartine unui grup de medicamente numite “inhibitori de neuraminidaza”. Aceste medicamente previn raspandirea virusului gripal in organism si astfel ajuta la usurarea sau prevenirea simptomelor care apar la infectia cu virus gripal.

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizati tamiflu cat mai repede dupa ce ati primit prescriptia medicala pentru ca acest lucru va ajuta la incetinirea raspandirii virusului gripal in organism. inghititi capsulele Tamiflu intregi, cu apa. Nu sfaramati sau nu mestecati capsulele de Tamiflu.

Tratament

Adolescenti (cu varsta de la 13 la 17 ani) si adulti: Pentru tratarea gripei, luati o capsula cat mai repede dupa ce ati primit prescriptia medicala si apoi luati cate o capsula de 2 ori pe zi (de obicei, este convenabil sa administrati o capsula dimineata si o capsula seara, timp de 5 zile). Este important sa terminati acest ciclu de 5 zile, chiar daca incepeti sa va simtiti bine mai repede. Capsulele de 30 mg si 45 mg pot fi utilizate de adulti si adolescenti ca o alternativa la capsulele de 75 mg. sugarii cu varsta de 1 an si mai mare si copiii cu varsta de la 2 la 12 ani: se utilizeaza tamiflu suspensie orala sau capsule de 30 mg si 45 mg. copiii cu greutatea mai mare de 40 kg si care pot inghiti capsule, pot lua tamiflu 75 mg capsule, de doua ori pe zi, timp de 5 zile.

Molnupiravir

Molnupiravir este indicat pentru tratamentul formelor usoare pana la moderate ale infectiei coronavirus 2019 (COVID-19) la adultii cu testul de diagnostic SARS-COV-2 pozitiv si care au cel putin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii. Astfel de factori de risc sunt obezitatea, varsta inaintata (>60 de ani), diabetul zaharat sau bolile cardiace.

Molnupiravir trebuie administrat cat mai curand posibil dupa stabilirea diagnosticului de COVID-19 si in decurs de 5 zile de la debutul simptomelor, deoarece studiile clinice au demonstrat ca medicamentul este mai eficient atunci cand se administreaza in stadiile incipiente ale bolii.

Molnupiravir este un preparat aprobat de Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) si Administratia pentru Medicamente si Alimente (FDA) din SUA, cu indicatie specifica pentru tratamentul SARS-CoV-2.

Lopinavir/Ritonavir

Lopinavir/ritonavir este indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale in tratamentul copiilor cu varsta peste 2 ani, adolescentilor si adultilor infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV-1).

Remdesivir

Remdesivir este un medicament care apartine clasei analogilor de nucleotide, larg raspandita in tratarea cancerului, virusurilor si diferitelor infectii. Acesti analogi de nucleotide seamana cu moleculele cunoscute sub numele de nucleotide, care apar in mod natural in corp si sunt elemente esentiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) si Acidul Dezoxiribonucleic (ADN).

Favipiravir

Medicamentul antiviral FluGuard 200 mg comprimate filmate (favipiravir) este utilizat in tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezinta forme usoare sau medii ale COVID-19. Tratamentul cu favipiravir este inclus in protocolul de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2, aprobat in Romania, fiind utilizat in tratamentul COVID-19 in afara indicatiilor aprobate (utilizare off-label).

Aciclovir

Aciclovir este un antiviral de uz sistemic, utilizat pentru:

– tratamentul infectiilor herpetice cutaneo-mucoase (inclusiv cu localizare genitala) primare sau recurente, determinate de virusul herpes simplex (VHS);

– prevenirea infectiilor recurente determinate de VHS la pacienti imunocompetenti;

– prevenirea infectiilor determinate de VHS la pacienti imunodeprimati;

– tratamentul infectiilor cu virus varicelo-zosterian (VVZ).

Ganciclovir

Ganciclovirul are o structura chimica asemanatoare Acyclovirului ; acest chimioterapic este foarte eficient impotriva infectiilor produse de catre virusurile HSV si VZV, si este mult mai eficient impotriva citomegalovirusului (CMV), comparatic cu actiunea Acyclovirului. Ganciclovirul actioneaza prin inhibarea polimerazei care realizeaza replicarea virusului CMV ; Ganciclovirul are deosebita capacitate de a se concentra, mai ales in celulele infectate viral ; astfel, acest medicament poate fi folosit la pacientii imunodeprimati, care prezinta leziuni de retinita cu CMV, precum si la pacientii care au fost supusi unui transplant de organ parenchimatos, si care acum sufera de o infectiei cu virusul citomegalic.

Isoprinosina (inosina acedoben dimepranol)

este un derivat purinic antiviral si imunomodulator indicat in tratamentul deprimarii imunitatii sau disfunctiei imunitare mediate celular si al simptomatologiei clinice asociate cu(21):

infectii respiratorii virale, primare si secundare

gripa

infectii cu virusuri herpetice: HSV 1 si 2, VZV, CMV, EBV

condiloame genitale externe (dar nu cele perianale sau meatale), ca monoterapie sau ca adjuvant altor proceduri

tratament adjuvant in infectii cu HPV

hepatita virala

varicela severa sau complicata

rubeola severa sau complicata

panencefalita sclerozanta subacuta.

Sovaldi

Sovaldi este un medicament antiviral care contine substanta activa sofosbuvir. Se utilizeaza pentru tratarea hepatitei C cronice (de lunga durata) la adulti (o boala infectioasa care afecteaza ficatul, produsa de virusul hepatitic C). Sovaldi se utilizeaza in asociere cu alte medicamente.

Lamivudina Teva

Lamivudina Teva este un medicament antiviral, ce suprima virusul hepatitic B si face parte dintr-o grupa de medicamente numite inhibitorii nucleozidici de revers transcriptaza (INRT).

Virusul hepatitic B este un virus care infecteaza ficatul, provocand infectie de lunga durata (cronica) care poate duce la afectare hepatica. Lamivudina Teva poate fi utilizata pentru pacienti cu ficatul afectat, dar functional la parametrii normali (boala hepatica compensata).

Tratamentul cu Lamivudina Teva poate scadea cantitatea de virus hepatitic B din organism. Acest lucru ar trebui sa conduca la o reducere a afectarii ficatului si la o ameliorare a functiei acestuia.

Interferon

Interferonul reprezinta parte din grupa mare a proteinelor si totodata si a sistemului imunitar.

Aceste proteine sunt eliberate de catre sistemul imun in cazul prezentei agentiilor patogeni, de la cei mai variati: bacterii, virusuri, paraziti dar si ca reactie a unor celule tumorale.