De ce ar trebui sa mananci un catel de usturoi pe stomacul gol

Considerat un medicament natural, usturoiul ocupa un loc foarte important printre adeptii medicinei chineze. Bogatia sa in antioxidanti si compusi ai sulfului confera acestui aliment rolul de aliat al sanatatii prin excelenta. Descopera beneficiile pe care le vei obtine din consumul unui catel de usturoi in fiecare dimineata pe stomacul gol.

Usturoiul este un superaliment care face parte din familia Alliaceae, impreuna cu arpagicul, ceapa , esalota si prazul. Datorita numerosilor sai compusi bioactivi, usturoiul are multe virtuti terapeutice. Antioxidant, antiinflamator, antibacterian si antifungic, acest aliment are mai mult de un as in maneca pentru a ajuta organismul sa se bucure de o sanatate de fier.

Pentru a-ti incepe ziua oferind organismului protectie optima impotriva agentilor patogeni care il pot ameninta, este indicat sa consumi un catel de usturoi in fiecare dimineata inainte de micul dejun. Si pe buna dreptate, consumul de usturoi dimineata ar stimula proprietatile antibiotice , deoarece atunci cand te trezesti, bacteriile fiind lipsite de aparare, ar putea fi eliminate prin acest condiment.

Cum sa mananci usturoi dimineata?

Exista anumite perioade in care corpul nostru este mai expus la amenintari externe decat de obicei. Sistemul imunitar , responsabil de lupta impotriva agentilor patogeni, poate avea nevoie de un impuls. Daca va simtiti obosit si doriti sa va protejati corpul zilnic, rasfatati-va cu aceasta licoare in fiecare dimineata: amestecati un catel de usturoi tocat marunt si o lingurita de miere. Se consuma amestecul dimineata, cu un pahar cu apa.

Atentie: alegeti intotdeauna ingrediente de origine biologica, lipsite de pesticide si produse chimice.

Beneficiile consumului unui catel de usturoi dimineata

In timp ce usturoiul a fost o parte integranta a dietei noastre de secole, este important sa-i cunoastem virtutile terapeutice. Iata cateva dintre beneficiile pe care le veti obtine din consumul unui catel de usturoi in fiecare dimineata:

Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare

Dupa cum explica comunitatea stiintifica , usturoiul poate preveni anumite boli care afecteaza inima si vasele acesteia. De fapt, acest condiment are capacitatea de a lupta impotriva colesterolului rau care ameninta inima si arterele . Constituie astfel o prevenire eficienta impotriva hipercolesterolemiei si a hipertensiunii arteriale.

Combate bacteriile si virusurile

Franck Senninger , nutritionist si autor al cartii Usturoiul si beneficiile sale , evidentiaza proprietatile antibacteriene ale acestui condiment. „Usturoiul contine alicina, un compus sulf antibacterian, antiinfectios si care lupta impotriva virusurilor”, explica medicul. In acest scop, un studiu stiintific arata ca usturoiul are o activitate antifungica, facand posibila lupta impotriva anumitor ciuperci si drojdii precum Candida albicans precum si o actiune antivirala. Acesta din urma permite usturoiului sa lupte cu rinovirusul, virusul care provoaca raceala comuna sau virusurile gripale A si B responsabili de gripa.

Previne pneumonia

Pneumonia poate fi cauzata de virusuri sau bacterii. „Germenii cel mai frecvent implicati sunt pneumococul, apoi virusii (gripa, rinovirus)”, explica dr. Bervar , medic pneumolog la Spitalul Calmette din Lille. Cu toate acestea, oamenii de stiinta considera ca proprietatile usturoiului sunt eficiente in lupta impotriva pneumoniei de origine bacteriana (cauzata de pneumococ). In plus, cercetatorii au evaluat activitatea antivirala a usturoiului. Si s-ar parea ca extractul de usturoi poate ameliora si anumite patologii cauzate de virusuri, precum raceala comuna.

Prudenta :

Consumul de usturoi nu este recomandat persoanelor care sufera de o boala a sangelui sau celor care urmeaza tratamente anticoagulante. De asemenea, este interzisa ingerarea acestui condiment inainte de o interventie chirurgicala. In plus, este indicat sa nu abuzezi de el cu riscul de a suferi de arsuri gastrice sau crampe abdominale.