Tromboza venoasa, numita si flebita, este o afectiune caracterizata prin obstructia unui vas de sange de catre un cheag. Cand este adanc, pot aparea complicatii grave. Care sunt simptomele sale? Cum sa previi aceasta boala venoasa? Raspunsuri.
Daca flebita se poate forma in orice vena a corpului, aceasta este localizata in 90% din cazuri la nivelul membrelor inferioare. Aceasta tulburare, care corespunde obstructiei complete sau partiale a unei vene de catre un cheag de sange numit „tromb”, poate fi benigna sau poate reprezenta o urgenta medicala. Daca trombul se deplaseaza spre arterele pulmonare, poate provoca o embolie pulmonara care poate fi fatala . Prin urmare, este esential sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii cat mai curand posibil pentru a pune un diagnostic precis.
Tromboza venoasa superficiala/profunda: care sunt diferentele?
Numita si periflebita, sau flebita superficiala, tromboza venoasa superficiala se caracterizeaza prin formarea unui tromb intr-una dintre venele retelei superficiale a corpului, adica aproape de suprafata corpului. Printre simptomele sale, inflamatia si durerea in partea afectata, care capata o culoare usor portocalie. Daca complicatiile legate de aceasta sunt mai putin importante decat in cazul trombozei venoase profunde, ingrijirea medicala este esentiala pentru ameliorarea simptomelor. Sunt prescrise analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene si anticoagulante. Purtarea ciorapilor compresivi poate fi, de asemenea, recomandata pentru pacientii cu simptome de tromboza venoasa superficiala.
In tromboza venoasa profunda, trombul este situat intr-o vena profunda. Dupa cum am mentionat, aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala deoarece, daca cheagul migreaza in tractul pulmonar, risca sa provoace o embolie. Prin urmare, este esential sa se acorde atentie simptomelor asociate acesteia, in special durerea intensa la nivelul coapsei sau gambei insotita de un edem mai marcat si mai extins decat in cazul trombozei venoase superficiale. O senzatie de caldura, o crestere moderata a temperaturii corpului si roseata pielii sunt, de asemenea, semne de avertizare ale flebitei profunde.
Tromboza venoasa, o boala uneori silentioasa
In functie de importanta reactiei inflamatorii si de dimensiunea cheagului, flebita poate provoca simptome usor diferite. In unele cazuri, aceasta afectiune nu provoaca semne clinice . Spunem apoi ca este o flebita asimptomatica. Cand este localizata in gambe, durerea unilaterala poate fi simtita. Acest simptom este uneori asociat cu cresterea caldurii in zona afectata, mai putina balansare si umflare a gambei. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca, desi aceste semne sunt evocatoare, sunt inconstante. Atunci cand aceste afectiuni sunt asociate cu simptome respiratorii (tuse, durere in piept, dificultati de respiratie etc.), este necesar sa obtineti un sfat medical de urgenta.
Cum sa preveniti flebita si recidivele acesteia?
Pentru a preveni riscul de flebita, exista cateva lucruri de facut, mai ales daca suferi de insuficienta venoasa sau varice, afectiune pe care o poti ameliora in mod natural . Putem cita astfel urmatoarele masuri:
Evitati sa stati in aceeasi pozitie timp de cateva ore;
Practica exercitii fizice regulate si mergi cel putin 30 de minute pe zi pentru a mentine o buna circulatie a sangelui;
Ramaneti hidratat pentru a evita stagnarea fluxului sanguin care poate duce la coagularea sangelui.
Purtarea hainelor prea stramte nu este, de asemenea, recomandata pentru a nu impiedica circulatia sangelui. Persoanelor cu risc crescut de tromboza profunda li se prescriu medicamente anticoagulante. Acesta din urma poate fi administrat ca masura preventiva sau in timpul spitalizarii sau interventiei chirurgicale.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste