6 cauze ale retentiei de apa si remedii simple pentru a o combate

Nu poti sa scoti un inel pe care l-ai pus dimineata, gleznele iti sunt umflate? Daca ar fi retentia de apa?

Retentia de apa este o acumulare de apa intr-un tesut corporal care provoaca umflarea acestuia. Principalele simptome sunt umflarea picioarelor, mainilor, gleznelor si picioarelor, care sunt cauzate de fenomenul gravitatiei. Astfel, picioarele si gleznele vor fi mai umflate la sfarsitul zilei decat dimineata. In limbajul medical, se numeste „edem”.

Un stil de viata sedentar, medicatia pe termen lung sau sarcina pot provoca simptome de retentie de apa. Desi acesta din urma nu pune viata in pericol, trebuie mentionat ca poate ascunde si o infectie renala sau insuficienta cardiaca. Din fericire, exista modalitati naturale de a preveni retentia de apa si de a reduce umflarea.

Care sunt cauzele retentiei de apa?

Deshidratare

Deshidratarea face ca organismul sa intre intr-un mod de supravietuire si, prin urmare, sa retina apa. Pentru a evita acest lucru, este necesar sa aveti grija de un consum regulat de apa si sucuri bogate in potasiu.

Consumul excesiv de alimente procesate

Alimentele procesate sunt bogate in sodiu si zahar si provoaca retentie de apa. De asemenea, se dovedesc a contine aditivi alimentari artificiali care actioneaza ca toxine, tensionand ficatul si rinichii. Evitarea acestui tip de alimente este deci recomandata cu tarie.

Deficit de potasiu

Potasiul este un mineral esential care ajuta la mentinerea echilibrului normal al apei in organism . Se gaseste in majoritatea fructelor, dar pepenele verde si pepenele galben sunt cele mai bogate. De asemenea, nu uitati de miere care contine 52 mg de potasiu in 100 g.

Excesul de aport de sodiu

Sarea are proprietatea de a retine apa in organism. Astfel, o dieta bogata in sare, cu aport redus de apa, va va incuraja organismul sa-si foloseasca rezervele, ceea ce duce la retinerea apei ceea ce face ca celulele sa se extinda de pana la 20 de ori.

Deficit de vitamina B6

Vitamina B6 joaca un rol vital in controlul apei din organism. Poate fi obtinut prin consumul de alimente precum fructe uscate, pui, curcan, ton, cartofi cu coaja, fistic, carne slaba de vita, banane si seminte de floarea soarelui.

Deficit de magneziu

O deficienta de magneziu, care este un mineral esential, poate duce la retinerea apei. Alimentele bogate in magneziu includ spanacul, avocado, legumele verzi, fructele uscate, ciocolata neagra, nucile, cerealele integrale si mazarea.

Remedii naturale din plante pentru reducerea retentiei de apa

Papadie

Aceasta planta medicinala este eficienta si actioneaza ca un diuretic. Frunzele sale stimuleaza circulatia limfatica permitand eliminarea deseurilor si a excesului de apa prins in tesuturi. Puteti pregati acest preparat turnand 10 g de frunze uscate sau 1 pana la 4 g de radacina de papadie in 150 ml apa clocotita apoi lasati la infuzat timp de 15 minute. Se filtreaza infuzia si se bea cate o cana inainte de fiecare masa timp de 1 luna.

Patrunjel

Patrunjelul este o planta care, pe langa proprietatile sale diuretice si purificatoare, are proprietati antioxidante si antiinfectioase. Se fierb 2 lingurite de patrunjel uscat in apa si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Consumati aceasta infuzie de 3 ori pe zi. Cu toate acestea, din cauza bogatiei sale in vitamina K, utilizarea patrunjelului nu este recomandata persoanelor care urmeaza tratament anticoagulant.

Hibiscus

Hibiscusul, o floare cu proprietati calmante si de calmare a setei dar si diuretice, poate fi preparata sub forma de infuzie. Pentru a-l pregati, poti lua o lingura de flori de hibiscus pe care sa le infuzezi intr-o cana cu apa clocotita timp de 10 minute. A se consuma cu moderatie datorita efectului sau usor laxativ.

Matase de porumb

Matasea de porumb sau barba de porumb este bogata in potasiu si vitamine din grupa B. Este un excelent diuretic. Pune o mana de matase de porumb intr-o oala cu apa si fierbe timp de 5 minute. Lasati preparatul la infuzat timp de 10 minute inainte de consum.

Urzica

Urzica este o planta astringenta care actioneaza in caz de retentie de apa. Pune o lingurita de radacina de urzica fiarta intr-o cana cu apa si lasa-o la infuzat timp de 10 minute inainte de a o consuma de cateva ori pe zi. Cu toate acestea, ar fi indicat sa evitati aceasta planta in caz de insuficienta cardiaca sau renala si sa nu o combinati cu medicamente diuretice si antihipertensive.

Usturoi

Usturoiul contine fructani care ii permit sa exercite un efect diuretic. Cu toate acestea, consumul de usturoi nu este recomandat persoanelor cu porfirie – o boala a sangelui care te face fotosensibil – ale carei efecte le poate creste; si persoanele care au suferit o interventie chirurgicala, din cauza efectului sau anticoagulant care poate provoca sangerari. De evitat si la femeile care alapteaza datorita alterarii gustului laptelui matern.

Fenicul

Bogat in fitoestrogeni, feniculul este folosit pentru colici, gaze, colon iritabil sau ca diuretic permitand astfel eliminarea excesului de apa. Puneti 1 lingurita de seminte de fenicul la fiert intr-o cana cu apa, apoi lasati sa se raceasca 10 minute. Bea de trei ori pe zi.

De remarcat ca o alimentatie echilibrata combinata cu activitate fizica, masaje drenante si un consum suficient de apa, va ajuta la reducerea retentiei de apa.