Sucul de catina – cum il preparam, cum se administreaza si ce beneficii are pentru sanatate

Catina, careia, stiintific, i se mai spune si Hipophae Rhamnoides, contine, in mod surprinzator, aproape toate vitaminele si mineralele, care ii sunt necesare organismului uman.

Ceea ce se evidentiaza in catina este continutul ridicat de vitamina F, dar si E. Pentru cine nu stia, vitamina E mai este numita si vitamina tineretii, fiind prezenta in unele dintre cele mai importante procese de regerenerare ale organismului nostru.

In acelasi timp, catina este o sursa bogata de vitamina A, C, PP, la care adaugam si intreg complexul de vitamine B.

O reteta usor de preparat, pe care o recomand oricui, este sucul de catina. Si chiar despre acest suc intentionez sa discutam si astazi. Va voi spune care sunt ingredientele necesare pentru sucul de catina si cum anume sa-l preparam. Dincolo de asta,va voi spune si pentru ce este benefic acest suc.

Sa incepem, asadar!

Sucul de catina – ingrediente

1. Se curăță cătina de codițe, se spală bine și se dă prin robotul de bucătărie.

2. Amestecul se strecoară printr-o pânză de tifon, iar siropul rezultat se pune într-un vas de plastic.

3. Cojile, semințele și tot conținutul rămas se clătesc cu apă fiartă și răcită (min. 2 litri) și se strecoară din nou; siropul „al doilea” rezultat se amestecă cu cel dintâi.

4. Se măsoară siropul și la 1 litru de sirop se adaugă 2 aspirine și se lasă 24 de ore la macerat la rece. La această compoziție se mai poate adăuga un pliculeț de sare de lămâie.

5. După 24 de ore, la 1 litru de sirop se adaugă 1 kg de zahăr sau ½ kg miere de albine. Se amestecă bine până la omogenizare.

6. Siropul se păstrează la rece și se poate consuma până la doi ani.

Bine de știut

1. Noi folosim numai vase de plastic și linguri/spatule de lemn, pentru a evita oxidarea.

2. În varianta cu miere de albine în loc de zahăr, siropul este mai bine tolerat de către copii.

3. Resturile nu le aruncăm, ci le uscăm și facem apoi ceai.

Modul de administrare al sucului de catina

Daca urmaresti sa-ti intaresti sistemul imunitar, atunci te sfatuiesc sa consumi zilnic aproximativ 50 – 100 ml de suc de catina. 50 de ml inseamna aproximativ un sfert de pahar de apa. Urmeaza o astfel de cura timp de cel putin o luna de zile.

Pentru efecte si mai puternice ale sucului de catina, te sfatuiesc sa-l consumi in paralel cu o alimentatie de natura lacto-vegetariana.

In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca sucul de catina este una dintre cele mai puternice surse naturale de vitamina C, drept pentru care se recomanda consumul unui pahar pe zi, dimineata.

Un pahar cu suc de catina contine numeroase substante nutritive si trebuie sa inlocuiasca sucurile din comert, pline de zahar si aditivi. Daca vreti sa aflati ce beneficii ascunde sucul de catina, cititi cateva informatii utile in cele ce urmeaza.

Suc de catina. Beneficii pentru sanatate – Sucul de catina este eficient in afectiunile sistemului respirator (bronsita cronica, astm etc.).

Daca va confruntati cu aceste probleme, va recomandam cura cu suc de catina. Aceasta are efecte uluitoare si stabile in timp. Tot ce trebuie sa faceti este sa consumati 50-100 ml de suc de catina, timp de 1 luna (daca este prea concentrat, il puteti dilua cu putina apa).

Sucul de catina te apara de infectiile virale (herpes, cu hepatita virala A, B sau C, cu HIV etc.). Sucul nu va actiona in mod direct asupra virusilor, ci actioneaza prin stimularea sistemului imunitar, in mod gradat.

Se recomanda consumul unui pahar cu suc de catina pe zi, timp de cel putin 1 luna. Sucul de catina este recomandat copiilor cu rahitism, distrofici sau foarte sensibili la boli. Se administreaza zilnic, cate 6 lingurite din amestecul in parti egale a sucului de fructe cu decoctul de tulpini de catina.

Sucul de catina este utilizat cu succes in hepatita acuta/cronica si ciroza in faze incipiente. Se bea cate un pahar pe zi, in cure de minim 2 luni.

Sucul de catina are rolul de a preveni bolile de ficat si va scapa rapid de enterocolita de fermentatie. Se va face o cura cu suc de catina, din care se beau 3 linguri, de 4 ori pe zi, diluat cu putina apa sau suc de mere sau morcovi.

Acest suc are puternice efecte remineralizante si vitaminizante, ajutand organismul sa lupte cu boala.

Sucul de catina te scapa de starile depresive si anxietate. Datorita continutului bogat in serotonina, sucul de catina induce o stare de calm, curaj si optimism.

Se recomanda sa bei cate un sfert de pahar de suc de catina, dimineata si seara, timp de 1 luna. Sucul de catina trateaza afectiunile splinei Se combina o parte de tinctura de scoarta de catina cu trei parti de suc de fructe de catina. Se obtine un preparat slab alcoolizat. Din acesta se ia cate o lingura de patru ori pe zi, in cure de minimum 60 de zile.

Sucul de catina poate avea efecte miraculoase si in cazul cancerului. De exemplu, combinatia dintre sucul de catina si sucul de usturoi este foare eficienta.

Se recomanda o cura de 1-2 luni. Sucul de catina are efecte miraculoase in hepatita, ciroza hepatica. Se recomanda o jumatate de pahar pe zi. In absenta sucului proaspat, un substitut foarte bun este si siropul de catina, din care se ia o lingura de 3-4 ori pe zi, inainte de mesele principale.