Frunzele si scoarta de alun – Leacuri manastiresti pentru sanatate si bunastare

Inca din cele mai vechi timpuri, plantele au fost folosite ca remedii naturale pentru diverse afectiuni. Printre acestea, alunul (Corylus avellana) se remarca prin frunzele si scoarta sa, care au fost valorificate de catre manastiri pentru proprietatile lor terapeutice si beneficiile aduse sanatatii. In acest articol, vom explora utilizarile traditionale ale frunzelor si scoartei de alun ca leacuri manastiresti.

Descrierea alunului

Alunul este un arbust intalnit frecvent in regiunile temperate din Europa si Asia de Vest. Acesta poate atinge o inaltime de aproximativ 5 metri si are frunze ovale, asimetrice, cu marginea zimtata. In timpul primaverii, alunul infloreste cu flori masculine si feminine separate, iar fructele care se dezvolta ulterior sunt cunoscute sub numele de alune. Cu toate acestea, atunci cand ne referim la utilizarile medicinale, frunzele si scoarta arbustului sunt cele mai valoroase parti.

Proprietatile si beneficiile frunzelor si scoartei de alun

Antiinflamator si analgezic: Atat frunzele, cat si scoarta de alun contin substante cu proprietati antiinflamatorii si analgezice. Acestea pot fi utile in ameliorarea durerilor musculare si articulare, precum si in tratarea inflamatiilor.

Proprietati astringente: Alunul contine taninuri, substante astringente care pot contribui la reducerea inflamatiilor si la oprirea sangerarilor minore.

Efect diuretic: Consumul de infuzie din frunze de alun poate ajuta la stimularea eliminarii excesului de apa si a toxinelor din organism, datorita efectului sau diuretic.

Proprietati antioxidante: Frunzele de alun contin antioxidanti benefici pentru sanatate, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative.

Utilizari traditionale ale frunzelor si scoartei de alun

Infuzie pentru afectiuni renale: Frunzele de alun pot fi folosite pentru a prepara o infuzie cu proprietati diuretice, indicata in cazul infectiilor renale sau pentru eliminarea excesului de apa din organism.

Cataplasme pentru afectiuni musculare: Frunzele zdrobite de alun pot fi aplicate extern sub forma de cataplasme pentru a ameliora durerile musculare sau pentru a calma iritatiile pielii.

Gargara pentru afectiuni ale gatului: Infuzia de frunze de alun poate fi folosita ca gargara pentru a reduce inflamatiile si iritatiile gatului.

Tinctura pentru sanatatea vasculara: Scoarta de alun poate fi utilizata pentru a prepara o tinctura care sa contribuie la intarirea vaselor de sange si la ameliorarea varicelor.

Atentie! Chiar daca frunzele si scoarta de alun sunt utilizate in scopuri medicinale in traditia manastireasca, este important sa consulti intotdeauna un specialist inainte de a le utiliza, mai ales daca urmezi alte tratamente sau daca ai afectiuni medicale preexistente.

Iata cateva retete simple :

1. Infuzie de frunze de alun pentru afectiuni renale:

Ingrediente:

2 linguri de frunze de alun uscate
500 ml de apa

Instructiuni:

Adaugati frunzele de alun intr-un recipient cu apa clocotita.
Acoperiti recipientul si lasati infuzia sa stea timp de 10-15 minute.
Strecurati infuzia pentru a indeparta frunzele.
Consumati aceasta infuzie de 2-3 ori pe zi, in cazul infectiilor renale sau pentru a stimula diureza.

2. Cataplasma cu frunze de alun pentru dureri musculare:

Ingrediente:

Frunze proaspete de alun (cateva bucati, in functie de dimensiune)
Un bandaj de tifon

Instructiuni:

Zdrobiti usor frunzele de alun pentru a elibera sucul si a le incalzi usor.
Aplicati frunzele pe zona afectata a corpului.

Acoperiti zona cu un bandaj de tifon pentru a mentine frunzele in loc.
Lasati cataplasma sa actioneze timp de aproximativ 30 de minute.

Repetati de cateva ori pe zi, in functie de necesitate.

3. Gargara cu infuzie de frunze de alun pentru afectiuni ale gatului:

Ingrediente:

1 lingura de frunze de alun uscate
250 ml de apa fierbinte
Instructiuni:

Adaugati frunzele de alun intr-o ceasca cu apa fierbinte.
Lasati infuzia sa stea timp de 10-15 minute.

Strecurati infuzia pentru a indeparta frunzele.
Gargarati cu aceasta infuzie de mai multe ori pe zi pentru a calma inflamatiile si iritatiile gatului.

4. Tinctura de scoarta de alun pentru sanatate vasculara:

Ingrediente:

Scoarta de alun (macinata sau rupta in bucati mici)
Vodca sau alcool alimentar (cu un continut de alcool de aproximativ 40%)

Instructiuni:

Umpleti un borcan in proportie de 1:3 cu scoarta de alun si vodca sau alcool.
Sigilati bine borcanul si depozitati-l intr-un loc intunecos si racoros timp de 2-3 saptamani.

Agitati borcanul zilnic pentru a amesteca continutul.

Dupa perioada de macerare, strecurati lichidul intr-o sticla de sticla inchisa ermetic.
Luati 1-2 lingurite de tinctura, diluate in apa, de 2-3 ori pe zi, pentru a sprijini sanatatea vasculara si a ameliora simptomele varicelor.

Concluzie

Frunzele si scoarta de alun au fost folosite de manastiri ca remedii naturale pentru a trata diverse afectiuni si pentru a promova sanatatea generala. Cu toate ca aceste leacuri traditionale pot fi valoroase, este important sa avem in vedere ca suplimentele naturale si utilizarile medicinale pot varia de la persoana la persoana. De aceea, intotdeauna este recomandat sa ceri sfatul unui medic sau specialist inainte de a incerca orice tratament alternativ.