Obiceiul frecvent care creste riscul de boli cardiovasculare

Intr-o societate in care este de-ajuns sa intinzi mana ca sa te bucuri de beneficiile lumii moderne, inactivitatea a devenit inamicul numarul unu al sanatatii oamenilor. Alergatul, cataratul, saritul, mersul sunt nevoi naturale pe care i le refuzam organismului de fiecare data cand uitam sa ne mai „dezlipim” de scaun.

O neglijenta platita scump printr-un spectru larg de boli incepand cu cancerul de colon, de san, diabetul, afectiunile cardiace, hemoroizii, obezitatea si chiar moartea prematura. ,,Sedentarismul nu provoaca o boala pe loc, ci una lenta dar sigura, prin uzura vaselor inimii”, spune medicului de familie Calin Ciubotaru.

Pacientii sedentari s-au dovedit chiar mai vulnerabili in fata bolilor. Atat barbatii, cat si femeile care au stat mult pe scaun, dar nici nu au facut alte activitati fizice precum o banala plimbare, si-au scurtat durata de viata cu 94%, respectiv 48%.

Miscare cel putin o data pe ora!

Cercetatorii s-au pus de acord ca recomandarile medicilor ar trebui sa se concentreze nu doar pe cresterea activitatilor fizice, ci si pe reducerea timpului petrecut stand pur si simplu.

„Nu este nevoie sa ne transformam biroul in sala de forta. Este de ajuns sa ne ridicam si sa ne miscam macar o data pe ora, sa nu ramanem intepeniti pe scaun. Este musai nevoie sa relaxam ligamentele solicitate. Iar cine are timp sa faca si sport, cu atat mai bine”, este sfatul medicului Calin Ciubotaru.

De la kilograme in plus la hernie de disc si hemoroizi

Pe langa faptul ca scurteaza viata, obiceiul statului pe sezut deterioreaza vizibil calitatea anilor pe care-I mai avem.

,,Mecanismul este simplu. Statul in sezut inseamna automat ca toata energia luata din mancare, toate glucidele si grasimile nu mai ajung sa fie consumate in mod natural, prin miscare. si ne trezim cu diabet sau obezitate”, explica medicul de familie.

Printre daunele cauzate de sedentarism se numara si ingrosarea arterelor sangvine, calea sigura spre infarct sau accident cerebral. Postura si structura scaunului sunt alti factori-cheie in bolile lenesului. ,,Venele sunt practic strangulate daca scaunul este prea inalt si-ti atarna picioarele. Sangele nu mai circula cum trebuie in vene.

Incet-incet, apar si varicele. In plus, este de preferat sa stam cat mai drepti, nu cocosati si aplecati cu capul in hartii,” mai arata medicul Calin Ciubotaru.

Problemele coloanei vertebrale include tulburari de statica vertebrala, precum scolioza (curbarea coloanei in forma literei S), dar si afectiuni extrem de dureroase precum hernia de disc si spondiloza. Boli care, desi vin la pachet cu meseriile de birou, nu mai pot fi incadratae ca boli profesionale.

,,Afectiunile declansate de munca la birou sunt, de regula, subdiagnosticate si nu pot fi 100% incadratae ca boli profesionale. Multi oameni continua sa petreaca multe ore in fata calculatorului sau pe canapea, uitandu-se la televizor.

Si atunci iti pui intrebarea daca nu comportamentul unui om din afara serviciului a dus la aparitia unor astfel de probleme”, spune Sofia Dumitrescu, specialist in medicina muncii.

Hemoroizii mai frecventi dupa 50 de ani

De departe, cea mai deranjanta consecinta a statului in sezut este aparitia hemoroizilor, care afecteaza jumatate dintre romanii trecuti de 50 de ani. Concret, presiunea exercitata de propria greutate face ca venele din interiorul rectului sa se inflameze.

Pe langa unguentele si trtamentele clasice recomandate de medici, un remediu simplu este si folosirea unei perne moi drept suport. Totusi, specialistii spun ca persoanele care au dieta bogata in fibre si se hidrateaza in mod corect sunt mai putin predispuse la aceasta afectiune.

Cum iti dai seama ca ochii sunt obositi

Daca efectele negative ale sedentarismului se rasfrang in mod direct asupra articulatiilor sau inimii, ochii pot fi catalogati drept victime colaterale.

Doua ore neintrerupte in fata calculatorului sunt incadrate de specialisti ca suprasolicitarea oculara, dupa acest interval instalandu-se un disconfort imposibil de ignorat.

,,Dupa 4-6 ore pot aparea una sau mai multe senzatii neplacute: inrosirea ochilor, intepaturi in zona ochilor, senzatia de nisip sub pleoape, mancarimi, vedere usor incetosata, senzatia ca literele se amesteca su ca randurile sunt instabile”, detaliaza oftalmologul Dana Boiciuc.

Mai grav este ca si persoanele deja purtatoare de ochelari pot fi afectate de programul prelungit in fata calculatorului. ,,La majoritatea celor care lucreaza peste 3 ore pe zi, apare un nivel de miopozare, zilnic.

Cei sanatosi au nevoie de ochelaricu minus, iar cei care poarta deja ochelari cu minus, observam o marire de dioptrie. Cea mai mare evolutie a dioptriilor am vazut-o la o pacienta care in 5 ani a ajuns de la vederea perfecta la -3”, mai spune oftalmologul.

Regula de 10 care protejeaza vederea

Preventia bolilor de ochi este dominata de ,,Regula lui 10”. ,,La fiecare 10 minute ia-ti ochii de pe monitor si, timp de 10 secunde priveste la ceva aflat la 10 metri.

In acest fel iti flexezi muschii responsabili cu acomodarea si impiedici aparitia asa-numitului spasm acomodativ. Studiile arata ca aceste pauze nu afecteaza productivitatea, ba dimpotriva”, arata specialistul.