Sindromul piciorului diabetic – boala care nu se simte. Cum iti dai seama ca o ai

Sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic este o afectiune a diabeticilor, care se manifesta prin ranile provocate la punctele de presiune din talpa. Pacientul, nu simte, durere sau discomfort cand acestea se fac, insa netratate ele pot duce la amputarea piciorului.

Hiperglicemia cronica ( nivel ridicat de glucoza in sange ) conduce la probleme pe termen lung ale organismului, inclusiv la incetarea functionarii diferitelor organe si tesuturi . Persoanele cu diabet au un risc crescut de leziuni ale nervilor ( neuropatie ) si de cele mai multe ori prezinta probleme de circulatie a sangelui in picioare ( ischemie ).

Leziunile nervilor conduc la o capacitate redusa de a simti durerea , de aceea ranile trec de multe ori neobservate . Atat neuropatia cat si ischemia pot duce la ulcere ale piciorului. Infectia acestor rani poate conduce in cele din urma la amputarea membrului afectat.

“Diabetul este o boala parsiva, nu doare, nu curge sange, nu se intampla absolut nimic, dar pe interior distruge absolut orice organ. Nu exista organ care sa nu fie afectat de hiperglicemie si unul dintre cele mai afectate organe este piciorul.

Din punctul de vedere al ranilor de la picior, pacientul cu diabet este un pacient cu nevoi speciale si care are nevoie de ajutor. Un pacient cu diabet are cu 25% un risc mai mare sa faca ulcere”, spune medicul specialist, specialitatea Diabet Zaharat, Nutritie, Boli Metabolice.

Cum se manifesta piciorul diabetic?

Microangiopatia diabetica, ce presupune deteriorarea capilarelor si a mecanismelor care regleaza perfuzia tesuturilor periferice, se manifesta prin scaderea circulatiei la nivelul membrelor inferioare. Ulterior, duce la ateroscleroza si calcifieri ale peretelui vascular ce vor evolua spre cangrena.

Neuropatia se manifesta prin ulceratii la nivelul membrului, tulburari ale sensibilitatii locale si abolirea unui reflex tendinos. Printre factorii de risc ai aparitiei ulceratiei piciorului se numara: incaltamintea nepotrivita, unghiile incarnate, traume termice sau leziuni aparute in urma folosirii unor instrumente pentru pedichiura.

Vizitati de urgenta medicul daca apar modificari la nivelul pielii!

Acordati atentie deosebita in primul rand varfurilor degetelor si unghiilor, calcaiului si talpii. In majoritatea cazurilor, pacientul nu simte durerea cauzata de diferite leziuni, dar trebuie sa viziteze de urgenta medicul dermatolog sau internist in momentul in care realizeaza ca pielea devine fragila, uscata si calda, se formeaza bataturi, simte arsuri, are senzatia de amorteala sau mancarimi in special noaptea. De asemenea, nu trebuie neglijate micozele, zonele inrosite sau cele cu aspect de „marmura”.

In caz de picior diabetic, purtati incaltaminte lejera, cu talpa ortopedica

Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni, persoanele cu diabet zaharat trebuie sa respecte intocmai tratamentul indicat de medic si sa adopte un regim alimentar echilibrat, pentru a mentine glicemia in limitele normale.

Totusi, daca se stabileste diagnosticul de „picior diabetic”, este recomandat sa se evite orice presiune directa asupra leziunii. Acest lucru presupune fie repausul la pat, fie deplasarea cu ajutorul unui fotoliu rulant.

Totodata, incaltamintea trebuie sa aiba talpa ortopedica si sa fie destul de lejera pentru a nu presa zonele afectate. Este recomandat ca acest tip de incaltaminte sa fie achizitionata din farmacii sau magazine specializate.

Ulceratiile cutanate ale piciorului diabetic pot fi tratate initial de medicul dermatolog

Terapia consta atat in tratarea complicatiilor ca infectii intercurente, cat si a afectiunilor cardiace si renale care pot insoti boala.

De asemenea, se recomanda mentinerea tensiunii arteriale la valori normale. Ulceratiile cutanate pot fi tratate, intr-o prima faza, si de catre dermatolog.

Acestea trebuie curatate de cel putin doua ori pe saptamana (dupa caz). Zilnic, se aplica comprese cu ser fiziologic si nu numai, reinnoite ori de cate ori este nevoie, pentru a hidrata zona lezata. Procedeul se realizeaza obligatoriu de catre un specialist.

In cazurile de picior diabetic grave se recurge la interventie chirurgicala

Nu folositi sub nicio forma pudre, creme sau alte produse alese la intamplare, deoarece puteti inrautati situatia. In plus, in cazul aparitiei cangrenei, se recomanda tratamentul chirurgical, prin excizia leziunii sau suprimarea tesutului fibros care comprima organul.

Uneori, se folosesc perfuzii vasodilatatoare intra-arteriale. In cazurile grave, se recurge fie la amputarea majora (daca este afectata gamba sau coapsa), fie la amputarea minora (daca este afectata doar o parte din laba piciorului).

O ingrijire precoce si corecta a leziunilor tisulare poate preveni amputarea membrului afectat in 85% dintre cazuri.

Statistici International Diabetes Foundation

• Persoanele cu diabet zaharat au de 25 de ori mai multe sanse de a le fi amputat un picior fata de oamenii ce nu sufera de aceasta boala

• In intreaga lume , pana la 70% din toate amputarile piciorului se intampla persoanelor cu diabet zaharat

• In lume, la fiecare 30 de secunde se intampla o amputare a piciorului diabetic

• Se estimeaza ca pana la 85 % din totalul amputarilor cauzate de diabet pot fi prevenite

• 85 % dintre cazurile amputarilor membrelor inferioare sunt precedate de ulcere ale piciorului

• In tarile dezvoltate, una din sase persoane cu diabet zaharat va avea un ulcer al piciorului in timpul vietii

• In tarile in curs de dezvoltare , problemele piciorului diabetic sunt considerate a fi chiar mai frecvente

• In tarile dezvoltate, ingrijirea piciorului diabetic reprezinta pana la 15% din resursele de asistenta medicala. In tarile in curs de dezvoltare , se estimeaza ca ingrijirea piciorului diabetic reprezinta 40% din totalul resurselor disponibile