Cel mai sănătos tip de orez. Scade colesterolul și previne multe boli

Orezul brun este net superior celui alb, este clar, cel din urma fiind doar o ramasita a celui brun, din punct de vedere nutritiv.

Orice tip de cereale servite integrale are mai multi nutrienti si grasimi sanatoase decat atunci cand este procesat. Stratul exterior al orezului, cel maro, imediat de sub invelisul necomestibil, este extrem de sanatos pentru organism, dupa cum arata Apollo Life.

Acesta se inlatura de obicei si se foloseste pentru obtinerea uleiului comestibil, ramanand doar partea de interior, alba, a bobului.

Beneficii

Atat orezul alb, cat si cel brun au cam acelasi numar de calorii, carbohidrati, proteine si grasimi. Dar cel brun are in plus numeroase vitamine si minerale:

– Magneziul: ajuta la reducerea simptomelor astmului, scade tensiunea arteriala, reduce frecventa migrenelor si riscul infarctului sau al atacului cerebral.

– Manganul: ajuta oasele sa ramana sanatoase mai mult timp si sintetizeaza colesterolul si acizii grasi.

– Seleniul: iti protejeaza celulele de radicalii liberi si regleaza functionarea tiroidei.

– Vitaminele B1, B2, B3, si B6 si fibrele iti intaresc de asemenea organismul.

Scade colesterolul

Orezul brun contine gama-orizanol, un compus care are abilitatea de a scadea colesterolul. Intr-un studiu aparut in Jurnalul American de Nutritie, voluntarii ce aveau un colesterol marit si au consumat orez integral au observat o imbunatatire a starii de sanatate, pe cand cei care au consumat orez alb nu au resimtit nicio schimbare.

Si uleiul facut din orez brun este mai sanatos decat cel din floarea-soarelui, cel dintai scazand numarul trigliceridelor.

Ajuta in cazul diabetului de tip 2

Orezul integral este mai bun pentru cei care sufera de diabet de tip 2 si hiperglicemie decat cel procesat. Studiile au demonstrat ca glicemia era cu 12-19 procente mai scazuta la cei care consumau orezul ca atare decat curatat de stratul nutritiv.

Previne cancerul

Inositol-hexafosfatul este o molecula gasita in fibrele unor alimente printre care si orezul brun, despre care s-a demonstrat ca are proprietati anti-cancerigene. Se fac cercetari pentru a stabili gradul sau de importanta.

Mentine silueta

O regula de baza a alimentatiei sanatoase este sa consumi alimente cu un indice glicemic scazut, precum legume si fructe proaspete, dar si cereale integrale.

Un studiu de la Harvard, efectuat pe 74.000 femei, arata clar faptul ca cele care consuma cereale integrale cantaresc mai putin decat celelalte si au cu 49 procente mai putine sanse sa devina obeze.

Dupa procesare, orezul mai are doar 55 la suta dintre elementele initiale si acesta este uneori imbunatatit cu vitaminele B si fier.