Analizele care pot depista cancerul inainte de aparitia simptomelor

Exista analize care pot depista cancerul chiar inainte de a aparea simptomele, ceea ce il face mai usor de tratat.

„Testele de screening e bine sa fie facute periodic. Ele trag semnale de alarma la oameni in aparenta stare de sanatate, cand boala nu manifesta semne clinice”, explica Alina Constantin, medic de familie.

Pentru femei:

1. CANCERUL LA SAN.

Screeningurile timpurii ofera sanse mari de vindecare in cancerul de san. Cu cat tumoarea canceroasa e mai mica, cu atat sansele de reusita ale unei operatii sunt mai mari. „Factorii de risc si pre dispozanti pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de san, lipsa sarcinilor si a alaptarii, administrarea de hormoni”, avertizeaza medicul Alina Constantin.

Cea mai la indemana metoda de testare este autoexaminarea sanilor, insa puteti apela si la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Me dicii recomanda sa va faceti teste de la varsta de 40 de ani.

2. CANCER COLORECTAL.

Majoritatea cancerelor de colon se dezvolta din polipii din colon. Pentru prevenire e importanta depistarea si inlaturarea polipilor inainte ca ei sa se transforme in cancer.

Ca metode de screening se pot folosi testul de sangerare oculta in scaun (depistarea sangelui in materiile fecale), colonoscopia, care investigheaza rectul si intreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar si sigmoidoscopia, metoda prin care se vede doar o parte a colonului.

„Colonoscopia e utila si pentru depistarea polipilor intestinali, formatiuni precanceroase. Aceste teste ar trebui efectuate anual de femeile trecute de 50 de ani, care prezinta antecedente familiale de cancere digestive, de polipi intestinali, care au avut hemoragii anale, boli inflamatorii intestinale sau prezinta tulburari frecvente de tranzit intestinal”, mai recomanda medicul.

3. CANCERUL CERVICAL.

In Romania, rata mortalitatii cauzata de cancerul de col e cea mai mare din Europa, iar testele de screening se efectueaza gratuit, in cadrul unui program national.

Testarea se adreseaza femeilor intre 20 si de 65 ani, active sexual. Risca sa dezvolte cancer de col femeile intre 45 si 55 de ani, cu sarcini multiple, care si-au inceput viata sexuala inainte de 16 ani, fumatoarele, cele care utilizeaza pastile contra ceptive, cele cu antecedente de boli cu transmitere sexuala. Testele si vaccinarea HPV sunt metode eficiente de prevenire a acestui tip de cancer.

4. CANCERUL PULMONAR.

„Cei care prezinta tuse, dureri toracice, lipsa de aer, astenie accentuata, tulburari la inghitire, hemoptizii (prezenta sangelui in secretiile expectorate) trebuie sa se prezinte la medic. De asemenea, cei cu boli pulmonare obstructive, cu infectii respiratorii frecvente, cei expusi unui mediu cu aer poluat si, mai ales, fumatorii ar trebui sa se supuna controalelor medicale periodice”, recomanda Alina Constantin.

Analizele pentru depistarea cancerului pulmonar sunt radiografia pulmonara, dar si RMN-ul, o metoda imagistica mai scumpa.

5. CANCERUL DE PIELE.

Un alt tip de cancer care afecteaza femeile e cancerul de piele (melanomul). Pentru unele persoane exista un risc genetic ce favorizeaza aparitia bolii, iar pericolul creste proportional cu expunerea la soare.

Pentru depistarea acestui cancer, mergeti la dermatolog daca aveti alunite sau pete suspecte (neregulate, care provoaca mancarime).

Pentru barbati:

Organismul barbatilor nu contine estrogen, ceea ce ii face mai predispusi la boli cardiovasculare, dar si diferite tipuri de cancer. Testele de screening ii ajuta pe barbati sa depisteze diversele forme de cancer si sa aiba sansa unui tratament eficient.

„Screeningurile au rolul de a descoperi boli grave in stadiu incipient. Astfel, pacientului ii cresc sansele de a se insanatosi total sau de a fi tratat eficient, cu bani mai putini”, explica Remus Lupu, medic de familie.

Boli depistabile inainte de simptome

Cancerul de prostata este una dintre cele mai comune boli in randul barbatilor. Screeningurile pot depista acest tip de cancer chiar inainte ca simptomele sa apara, ceea ce face ca tratamentul sa aiba un efect mai mare. Barbatii ar trebui sa-si faca teste pentru acesta boala incepand chiar de la varsta de 40 de ani.

„Cancerul de prostata are o incidenta crescuta dupa varsta de 45 de ani, iar dupa 60, riscul e si mai mare”, spune medicul Remus Lupu.

Pentru depistarea cancerului de prostata se pot face doua teste de sange (PSA, antigen specific prostatic, si Free PSA). Daca apar valori modificate, se recomanda un consult la medicul urolog. Problemele la nivelul testiculelor pot fi depistate in primul rand prin palpare.

Daca apar modificari in dimensiunea testiculelor este bine sa mergeti la medic, pentru ca acest tip de cancer apare la orice varsta. Pentru inceput, se pot face teste imagistice (ecografii testiculare) si, daca sunt rezultate suspecte, se poate apela si la biopsie.

Studiile arata ca barbatii sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca de cancer colorectal decat femeile, problemele fiind posibile inca de la 40 de ani.

In cazul cancerului de colon, screeningurile recomandate sunt sigmoidoscopia sau colonoscopia. Sigmoidoscopia este un examen colonoscopic scurt, care poate dura 20 de minute, limitat la o treime din colon. Medicii folosesc aceasta procedura pentru a gasi cauzele pentru durere abdominala sau constipatie, dar si pentru a cauta semne timpurii pentru cancer de colon si rect.

Colonoscopia presupune folosirea unui instrument care se introduce in colon, vizualizan duse astfel intestinul prin interior.

Risc dublu de cancer de piele la barbati

Cea mai periculoasa forma de cancer de piele este melanomul, iar barbatii sunt de doua ori mai expusii riscului de a face aceasta boala fata de femei.

„Cancerul de piele poate sa apara la orice varsta, in orice parte a corpului expusa la soare. De aceea, persoanele cu alunite cu margini inegale, iesite in relief, cu coloratii diferite, trebuie sa mearga la dermatolog pentru a se evalua riscul de cancer de piele”, recomanda dr. Remus Lupu.