Odata cu inaintarea in varsta, abilitatea organismului de a absorbi vitamina B12 din alimente scade. Conform studiilor, 4 din 100 de femei trecute de 40 de ani au carenta de vitamina B12 si multe altele sunt la limita cu rezervele.
Dar varsta nu este singura cauza: lipsa carnii din alimentatie, unele medicamente precum cele pentru diabet de tip 2 sau pentru tratarea ovarelor polichistice cresc riscul de a suferi o astfel de deficienta.
Iar lipsa de vitamina B12 din organism poate avea efecte de toate felurile, incepand cu oboseala severa pana la probleme serioase cu vederea.
Aceasta vitamina nu trebuie sa ne lipseasca din dieta. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate ca avand deficit de vitamine.
In cazul acesteia insa, consecintele sunt dramatice. Apar simptome neurologice care sunt, din pacate, ireversibile. De asemenea, aceasta insuficienta predispune la un mai mare risc de a dezvolta psihoze, manie, dar si dementa.
Vitamina B-12, caci despre ea este vorba, este cea mai dinamica din punct de vedere structural si se gaseste in produsele din carne, putand fi produsa numai prin sinteza de fermentatie bacteriana.
Daca nu consumi insa produse de origine animala obligatoriu ai nevoie de suplimente si de alimente precum peste, carne, oua si produse lactate.
Persoanele cu varsta peste 14 ani, de pilda, trebuie sa consume zilnic mai mult de 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B-12, iar adolescentii si adultii cu varsta peste 14 ani, 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B-12 pe zi. Femeile insarcinate ar trebui sa asigure consumul de 2,6 mcg, iar cele care alapteaza, 2,8 mcg.
Daca ai o dieta sanatoasa, in mod normal nu ar trebui sa te confrunti cu o deficienta de vitamina B12. In caz contrar, in lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o functionare normala a creierului, dar si a sistemului nervos.
Si, sa nu uitam, B-12 este, de asemenea, implicata in formarea celulelor rosii din sange ajutand la crearea si reglarea ADN-ului.
De altfel, metabolismul fiecarei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru ca ea joaca un rol important in sinteza acizilor grasi si productia de energie.
In acelasi timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie ajutand organismul sa absoarba acidul folic.
Fara vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule rosii din sange in fiecare minut, nu le poate multiplica in mod corespunzator, „productia de globule rosii” fiind serios afectata daca nivelul vitaminei B-12 scade.
Vorbim de aparitia anemiei, dar si de depresie, confuzie, probleme de memorie si asta chiar si in situatia in care nivelurile de B-12 sunt doar putin mai scazute decat cele normale.
In lipsa acestei vitamine este foarte posibil sa ai si alte manifestari, precum constipatie, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate.
In cazul unor simptome care se intensifica vorbim deja de modificari neurologice, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.
Gasim vitamina B in carne, porc, vita, miel, pasare de curte, dar si in sunca, oua, peste, lactate, lapte, branza, iaurt, oua si drojdie.
Principalele simptome ale carentei de vitamina B12 sunt:
Slabiciune
Daca te simti slabita si obosita tot mai des,atunci ar trebui sa mergi la un control medical sa vezi daca esti in regula cu vitaminele si mineralele in organism. S-ar putea ca organismul sa se confrunte cu o carenta de vitamina B12.
Probleme cu sistemul nervos
Atunci cand organismul nu dispune de vitamina B12 duce la epuizarea mielinei,fiind cea care protejeaza nervii. Acest lucru duce la leziuni ale nervilor si cauzeaza probleme precum amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor,dar afecteaza,de asemenea,si mobilitatea.
Palpitatii cardiace
Atunci cand in organism exista un deficit de vitamina B12 este afectat fluxul de oxigen care trebuie sa ajunga la tesuturi. Acest lucru poate duce la o crestere a palpitatiilor cardiace.
Vedere neclara
Lipsa de vitamina B12 poate deteriora nervul optic si vasul de sange din jurul retinei. In acest caz poti sa te confrunti cu vedere neclara si provoaca,de asemenea,pierderea vederii.
Pierderea memoriei
Cand lipseste vitamina B12 din organism,scade productia de serotonina din creier,lucru care cauzeaza probleme neurologice si pierderi de memorie.
Respiratie ingreunata
In cazul in care organismul nu dispune de vitamina B12,este afectat fluxul de oxigen care trebuie sa ajunga la tesuturi. Atunci te poti confrunta cu dificultati de respiratie.
Constipatie
Carenta de vitamina B12 din organism ingreuneaza si absorbtia celorlalte substante nutritive,si apar problemele digestive si constipatia.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste