Moduri simple prin care cresti cantitatea de serotonina din creier: hormonul bucuriei si al fericirii

Serotonina este neurotransmitatorul, mesagerul creierului, pe care majoritatea oamenilor de stiinta ii atribuie sentimentelor de fericire

Bucuria poate fi diferita. Exista bucuria de calmitate si lumina, oferindu-ne o fericire clara, dar exista si bucurie fara restrictii.

Deci, putem spune ca bucuria difera, iar diferenta o fac doi hormoni. Bucuria si euforia fara limite se datoreaza dopaminei hormonale. Bucuria luminoasa si calma este datorata serotoninei.

UNDE SE GASESTE SEROTONINA?

Serotonina se gaseste in multe organe interne (intestine, muschii, sistemul cardiovascular, etc.), dar o mare parte din ea se gaseste in creier, in acest caz, are un impact asupra activitatii celulelor si transmite informatii de la o parte a creierului la alta.

Serotonina regleaza celulele care sunt responsabile pentru starea de spirit, de memorie, comportament social, dorinta intima, performanta, concentrare, etc.

In cazul in care apare un nivel scazut al serotoninei, la nivelul creierului, simptomele sunt: o stare de spirit proasta, anxietate, oboseala, distragerea atentiei, depresie, inclusiv in formele cele mai grave.

Astfel, putem spune ca serotonina este un antidepresiv care indeparteaza depresia si face viata mai frumoasa.

Nivelul serotoninei, substanta responsabila de starea de fericire, poate fi crescut prin adoptarea catorva obiceiuri simple. Vestea buna este ca unul dintrea acestea este consumul moderat de ciocolata.

Rasfatati-va cu un cub de ciocolata

Cand sunteti intr-una din acele zile mai putin bune, nu este deloc rau sa o indulciti cu putina ciocolata. Aceasta indulgenta nu numai ca are un gust bun, dar poate chiar sa imbunatateasca starea de spirit prin cresterea nivelului de serotonina.

Meditatie

Meditatia prin recunoasterea gandurilor si acceptarea acestora fara judecata poate imbunatati sanatatea fizica si emotionala prin reducerea anxietatii, a durerii cronice si a hipertensiunii arteriale.

De asemenea, poate creste concentratia de materie cenusie in creier, responsabila de reglarea emotiilor.

Faceti miscare

Indiferent care este activitatea preferata, miscarea amplifica nivelul serotoninei prin cresterea ritmului cardiac.

Exercitiile fizice stimuleaza o serie de substante importante, inclusiv serotonina, spune dr. Joseph Mercola, autor al cartii „Vindecare fara efort“. Specialistul recomanda exercitii de intensitate ridicata.

Bucurati-va de soare

Nu intamplator o zi insorita poate imbunatati starea de spirit. Hormonii responsabili pentru fericire cresc in timpul expunerii la soare, potrivit unui studiu realizat de catre Massachusetts General Hospital si Harvard Medical School in 2014.

Omega 3

Data viitoare cand simtiti nevoia sa va cresteti nivelul de fericire, asigurati-va ca cina dumneavoastra contine acizi grasi Omega 3.

Deficienta acestui compus a fost legata de modificari ale nivelurilor de serotonina si dopamina, explica dr. Mercola.

Studiile arata ca exista o asociere puternica intre nivelul scazut de Omega 3 si depresie.

Bucurati-va de beneficiile iaurtului

Sentimentul de fericire nu se produce neaparat in minte. Dr. Mercola spune ca incepe in intestin. „Cea mai mare concentratie de serotonina se gaseste in intestine, nu in creier“, afirma el. Problemele digestive si bacteriile din tractul gastrointestinal pot afecta in mod direct starea de spirit.

Luati in considerare suplimentele Daca nu sunteti un fan al alimentelor fermentate, Dr. Mercola spune ca un supliment probiotic de inalta calitate va poate ajuta, avand in vedere efectul lor benefic asupra sanatatii psihice.

Imbratisati-i pe cei dragi

„Dragostea creste serotonina“, spune psihoterapeutul Jenn Mann. „De asemenea, declanseaza eliberarea de oxitocina, aceste minunate substante chimice din creier care ne cresc buna dispozitie“. Puteti experimenta aceasta euforie printr-o simpla imbratisare.