Depresia – boala care ne distruge usor si sigur. Care sunt simptomele

Rezultatul nemultumirilor, a multiplelor probleme nerezolvate, a sensibilitatii, a lipsei de antrenament emotional, depresia este una dintre cele mai perfide si seductive tulburari psihice.

Pacientul se trezeste in imposibilitatea de a mai gandi. Zero ganduri, zero sentimente, zero existenta.

Ce gandeste un om depresiv?

Tematica principala se invarte in jurul urmatoarelor notiuni: cat de singur este el, cat de neinteles. Depresivul nu are puterea nici sa gandeasca, nici sa faca ceva contructiv, daca nu este sustinut.

,,Depresivul este trist de propria tristete si se afla in imposbilitate de a face ceva concret cu viata sa. Cu toate acestea, tin sa subliniez ca tristetea este seductiva. Odata instalata in subiect, aceasta este privita cu respect, lucru total gresit’’, mai spune specialistul.

Cum putem identifica depresia?

Identificam tristetea. Acceptarea tristetii este cheia catre acceptarea si tratarea corespunzatoare a depresiei.

Pierderea interesului , chiar a placerii, este unul dintre principalele simptome intalnite la subiectii depresivi.

Neadaptarea la program si obligatii. Depresivul refuza atat programul, pe care il vede neimportant, iar obligatiile le percepe ca pe o fortare la care nu doreste sa raspunda.

Descurajarea in fata problemelor marunte. Insomniile la depresivi sunt generatoare de ganduri negre. Cu cat doarme mai putin, cu atat depresivul are senzatia ca e mai singur si mai neimportant. La polul opus exista hiperinsomiile. In urma manifestarii lor, subiectul depresiv este confuz si simte pregnant golul din interior.

Schimbarile in psihomotricitate pot fi si ele simptome reale ale depresiei. Subiectul este ori mult prea agitat, ori mult prea incet, atat in miscare, cat si in vorbire.

Simptome de depresie:

– tristete persistenta, anxietate

– sentimente de inutilitate sau de pesimism;

– sentimente de vinovatie sau neputinta;

– pierdere de interes sau placere pentru hobby-uri sau activitatile obisnuite, inclusiv pentru sex;

– energie scazuta, oboseala, senzatie de “incetineala”;

– capacitate de concentrare redusa sau dificultate de luare a deciziilor;

– probleme de somn, trezire dimineata devreme sau dormit prelungit;

– modificari ale apetitului sau/si ale greutatii;

– ganduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicid chiar;

– neliniste sau iritabilitate;

– stima de sine scazuta;

– probleme fizice persistente, precum dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice ce nu raspund la tratamentele de rutina.

Cele mai frecvente tipuri de depresie:

Depresia majora

Efectele depresiei majore pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient. Ea poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale – hranirea, somnul, nivelul de activitate fizica, capacitatea de concentrare si de realizare a diferitelor sarcini.

Daca nu este eliminata, depresia majora poate duce la pierderea productivitatii, declin functional si cresterea riscului mortalitatii.