Remediul din bucatarie: o lingurita din aceste semintele contine mai mult calciu decat o cana cu lapte

Un condiment foarte popular in bucataria romaneasca, mararul este utilizat din cele mai vechi timpuri ca un medicament cu multiple aplicatii.

Mararul contine vitaminele: A, C si grupul B (B1, B2, B5, B6, B9) si minerale, precum: calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu, fosfor, zinc si sodiu, potrivit sursei USDA Nutrient Database. O lingurita cu seminte de marar contine mai mult calciu decat o cana de lapte.

Tratamentele cu pulbere sau tinctura de seminte de marar fac minuni pentru sanatatea ta. Citeste mai jos ce beneficii ai daca te tratezi cu seminte de marar!

Combat efectele diareei

Tratamentul cu seminte de marar, atunci cand suferi de diaree sau de dizenterie, reduce din efectele negative ale acestor afectiuni, sunt de parere nutritionistii.

Include in tratamentul tau si o lingurita de seminte de marar pe care o poti consuma intr-o cana de lapte batut degresat sau intr-un pahar de iaurt degresat. Totodata, infuzia de seminte de marar calmeaza tulburarile digestive si are rol diuretic, stimuland activitatea rinichilor.

Te scapa de problemele respiratorii

Eficienta mararului este dovedita de ani de zile in controlarea problemelor respiratorii provocate de raceala, gripa, bronsita sau astm. Amesteca un pumn de seminte de marar intr-o jumatate de borcan de miere si ia din acest amestec de trei ori pe zi dupa mese.

Are proprietati antibacteriene

Extractul din seminte de marar este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene, care tin sub control si chiar impiedica bacteriile si anumite ciuperci sa se dezvolte.

Reimprospateaza respiratia

Pentru o respiratie proaspata, poti sa manaci marar proaspat, ca si semintele acestei plante. Pe langa faptul ca omoara bacteria care cauzeaza mirosurile neplacute si nu vei mai avea astfel de probleme, acestea din urma sunt recunoscute si pentru efectele lor calmante pe care le au in cazul durerilor moderate de dinti.

Te ajuta la menopauza

Nivelul de estrogen incepe sa scada la menopauza, iar acest lucru duce la aparitia asa numitelor bufeuri de caldura si la pertubarea somnului. In plus, tot in aceasta perioada apare si o stare generala de disconfort, scade apetitul sexual si apare oboseala.

Doua lingurite de pulbere de marar luate in fiecare azi ajuta la diminuarea acestor simptome neplacute. Piseaza semintele cu ajutorul unei rasnite.

Combat insomnia

Pe langa alte beneficii, semintele de marar te ajuta in cazurile sughitului de natura nervoasa si au efect sedativ, contribuind la combaterea insomniei. In plus, ele sunt un tonic fizic si psihic nemaipomenit.

Iti confera sani mai fermi

Semintele de marar contin estrogen (hormonul responsabil de cresterea naturala a sanilor si de catifelarea pielii), iar uleiul obtinut din ele te ajuta sa le conferi sanilor tai fermitate. Maseaza-ti zilnic sanii si vei vedea ca vor deveni mai fermi si ca vor creste in volum.

Intaresc oasele

Semintele de marar contin o mare cantitate de calciu, o singura lingurita avand mai mult decat o cana de lapte. Astfel iti intaresti oasele si previi aparitia osteoporozei.

Amelioreaza astmul cardiac

Astmul cardiac se manifesta prin sezatia de sufocare si respiratie grea, mai ales noaptea. O cura cu ceai preparat din semninte de marar te va ajuta sa ameliorezi aceste probleme.