Monica Pop: Cinci obiceiuri banale care te pot lasa fara vedere

Abuzul de cafea si fumatul strang vasele de sange, cresc presiunea oculara si te pot lasa fara vedere. Si anumite medicamente uzuale, printre care anticonceptionalele, antidepresivele si Viagra, pot avea astfel de efecte secundare.

Va prezentam cinci cauze surprinzatoare care te pot lasa fara vedere

1. CAFEAUA TARE. Un studiu publicat recent in revista ”Investigative Ophthalmology&Visual Science” arata ca cei care obisnuiesc sa bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucom – boala degenerativa a nervului optic, care duce la pierderea vederii. ”Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstrictie, adica strange vasele de sange, ducand la cresterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai putin importanta, si o cana de cafea tare poate avea acest efect. Sfatul meu pentru toata lumea e sa bea cafea decofeinizata sau, daca nu se pot abtine, sa combine cafea cu cofeina cu cea fara cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

2. FUMATUL EXCESIV. Fumatorii de cursa lunga au un risc de patru ori mai mare decat nefumatorii sau ex-fumatorii sa sufere de degenerescenta maculara, afectiune ce implica distrugerea vederii centrale. Apare, de regula, la cei peste 50 de ani, insa fumatul poate grabi cu zece ani declansarea ei.

3. COLESTEROL RIDICAT. Un nivel ridicat al colesterolului, ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi, si hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare sau pot produce leziuni degenerative oculare care duc in final la orbire, adauga medicul oftalmolog Monica Pop.

4. ANTICONCEPTIONALE. Exista multe categorii de medicamente pe al caror prospect se regasesc si efecte secundare ca tulburarile de vedere. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticonceptionalele, inclusiv cele de noua generatie. ”Singurii care le recomanda in continuare sunt ginecologii, fara a lua in calcul ca riscul de accidente cerebrale e foarte mare atat in cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cat si in cazul femeilor sanatoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizeaza oftalmologul.

Citeste mai multe pe doctorulzilei