Medicamentul natural din putinica. Ce contin muraturile si cum te ajuta

Garnitură de nelipsit iarna de la diverse preparate, delicioasele murături aduc numai beneficii organismului. Legumele dulci-acrişoare, pregătite toamna de orice gospodină, sunt adevărate medicamente deoarece conţin surse importante de vitamina C, A, licopen şi magneziu.

Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism.

Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate!

Beneficiile muraturilor pentru organsim

1. Muraturile imbunatatesc digestia

Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din dietele de slabit, intrucat pot regla greutatea corporala si preveni obezitatea.

Foarte importante pentru sistemul digestiv sunt si condimentele pe care le adaugam la muraturi. Usturoiul contribuie la echilibrarea bacteriilor din organism, iar boabele de mustar previn balonarea.

2. Muraturile sunt probiotice naturale

Muraturile sunt o sursa naturala de probiotice, ceea ce le face ideala nu doar atunci cand avem imunitatea scazuta, ci si cand urmam un tratament cu antibiotice.

Muraturile protejeaza flora intestinala si actioneaza pentru sanatatea digestiei.

Varza murata este unul dintre alimentele care odata murat, capata proprietati probiotice si efecte curative. Mai mult decat atat, varza murata are efect anticancerigen, hepatoprotector, antioxidant si antiinflamator, asa ca nu ai niciun motiv sa nu o consumi din plin, in sezonul rece.

3. Muraturile intaresc sistemul imunitar

Muraturile sporesc imunitatea, devenind un aliat de nadejde in lupta impotriva racelilor si virozelor de sezon.

Gogosarii permit asimilarea calciului in organism, in timp ce varza murata, bogata in vitamine si minerale, fortifica organismul si devine un energizant natural cand suntem suprasolicitati.

Gogonelele sunt o sursa importanta de vitamina C si, consumate cu regularitate, previn astmul bronsic, iar sfecla rosie murata detoxifica organismul si intreste imunitatea datorita continutului bogat in vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu, fier si acid folic.

4. Varza murata elimina toxinele din organism

Varza murata, in special zeama de varza acra, detoxifica organismul, il remineralizeaza, curata intestinele si previne constipatia. Pentru ca aduce repede o senzatie de satietate si stimuleaza digestia, varza murata este alimentul ideal in dietele de slabit.

De asemenea, varza murata accelereaza procesul de ardere al grasimilor si restabileste microflora intestinala.

5. Muraturile protejeaza ficatul si reduc ulcerele gastrice

Proprietatile hepatoprotectoare ale muraturilor au fost demonstrate stiintific. Muraturile, in special gogonelele, sunt ideale in afectiunile hepatice, eliminand toxinele de la nivelul ficatului.

Datorita continutului mare de acid lactic, muraturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive. Castraveciorii murati contribuie la o digestie sanatoasa si la reglarea tractului digestiv, datorita continutului bogat in fibre.

6. Conopida murata este un antioxidant natural

Conopida murata are un efect antioxidant puternic, contribuind la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi. Fiind considerat un antioxidant natural, conopida murata poate preveni anumite tipuri de cancer: de san, de colon, de prostata, pulmonar sau ovarian.

Intrucat este bogata in potasiu, conopida murata regleaza tensiunea arteriala si ritmul cardiac, previne formarea cheagurilor de sange si impiedica formarea colesterolului pe artere.

Totodata, conopida murata este benefica in combatarea dismenoreei, chisturilor ovariene si tulburarilor de menopauza. Pentru ca are vitamina C, magneziu, potasiu si calciu, conopida fortifica sistemul imunitar si grabeste vindecarea infectiilor respiratorii.

Este important ca fructele si legumele puse la murat sa fie proaspete, nepatate si neatinse de bruma. Nu uita sa adaugi la ele condimente sanatoase si naturale precum marar, hrean, frunze de telina, usuturoi sau boabe de mustar.