Dr. Mihaela Bilic despre cei 2 litri de apa obligatoriu pe zi: „Rinichii sunt cei mai afectati”! Explicatia pare buna…

De cate apa avem nevoie? Dr. Mihaela Bilic: „Sunt persoane carora nu le este niciodata sete.” Mitul celor 8 pahare de apa pe zi a fost desfiintat. Adevarul este ca necesarul zilnic de apa depinde de la o persoana la alta.

„Factori precum conditiile de mediu, temperatura, varsta, nivelul de activitate fizica si mai ales dieta trebuie luati in considerare atunci cand vorbim de cantitatea de apa de care avem nevoie zilnic”, a afirmat dr. Robert A. Huggins, profesor la Universitatea din Connecticut, Statele Unite ale Americii.

Practic, acest lucru inseamna ca trebuie sa ne ascultam corpul si sa bem apa cand ne este sete.

Cum stim ca am baut suficienta apa intr-o zi? O metoda simpla presupune verificarea urinei inainte de a trage apa. Daca urina este mai inchisa la culoare, inseamna ca ar trebui sa bei mai multa apa.

Aceasta regula, consumul apei atunci cand ne este sete, se aplica si in cazul exercitiilor fizice. Dr. nutritionist Mihaela Bilic a demontat, de asemenea, mitul celor doi litri de apa pe zi:

„Desi se spune ca trebuie sa bem zilnic minimum 2 litri de lichide, asta nu inseamna ca trebuie sa ne fortam sa bem apa. Bineinteles ca este bine sa fii hidratat, sa bei suficienta apa.

Dar de aici pana la a te forta zilnic sa consumi 2 litri de apa, chiar daca nu simti nevoia, e un lucru inteles gresit. Sunt persoane carora nu le este niciodata sete, care nu transpira, al caror metabolism este zgarcit cu pierderea lichidelor.

Daca o astfel de persoana se forteaza sa consume 2 litri de apa zilnic, se va simti umflata, infiltrata, iar rinichii trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a elimina un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat”, ne explica dr. Mihaela Bilic.

Nutritionista Mihaela Bilic ne atrage atentia si asupra faptului ca toate alimentele (cu exceptia uleiului) contin apa in diferite proportii, fructele si legumele fiind printre cele mai bogate in apa.

Daca mancati supa sau ciorba, daca consumati lapte sau iaurt, fructe, legume, cafea, ceai sau inghetata, veti avea suficiente surse de lichide in alimentatie. Daca mai adaugati doar cateva pahare de apa, este perfect!

„Recomandarea cu 2 litri de lichide include si alimentele consumate in ziua respectiva, asa ca nu va invinovatiti daca nu consumati multa apa. Ce-i prea mult strica, chiar si daca este vorba de apa”, a completat dr. Mihaela Bilic.