În opinia cercetătorilor, Vitamina E, un antioxidant de excepție, ne apără de multe boli și de îmbătrânirea prematură.
”Vitamina E, (tocoferolul) numită și Vitamina tinereții, joacă un rol important în protecția globulelor roșii în lupta cu substanțele oxidante (radicalii liberi). De aceea, această vitamină întârzie îmbătrânirea ochilor, a pielii și a prostatei.
Totodată, Vitamina E are puterea să reducă nivelul ”colesterolului rău”, previne apariția complicațiilor cardiovasculare și ține în frâu efectele aterosclerozei”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie,
cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul ”Vitamina tinereții”. Această vitamină se regăsește în anumite alimente: în ou (1 mg de Vitamina E),
în spanac (100 g conține 2 mg de Vitamina E), în alune și migdale ( 30 g conțin 6 mg de Vitamina E), în roșii (o cană de roșii conțin 0,68 mg), varza creață preparată ( o cană conține 2,48 mg).
Vitamina E contribuie la hidratarea pielii și stimulează fertilitatea. De asemenea, sistemul imunitar este foarte mult susținut de vitamina E.
Este un fapt constatat că la persoanele care au un nivel scăzut de Vitamina E și sistemul imunitar este afectat și, de aceea, se îmbolnăvesc mai des.
Specialiștii europeni precizează că suplimentarea cu Vitamina E prin alimente sau capsule naturale restabilește destul de repede funcția sistemului imunitar.
Această concluzie este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de afecțiuni care se datorează sistemului lor imunitar slăbit . .
Deficitul de vitamina E determină anemie hemolitică (datorită fragilităţii crescute a eritrocitelor şi scăderii duratei de viaţă a acestora), afecţiuni neurologice cu evoluţie lent progresivă, caracterizate prin ataxie, areflexie,
pierderea sensibilităţii proprioceptive şi vibratorii (neuropatii motorii şi senzoriale reversibile), distrofii musculare, creşterea cantităţii de colesterol în ser şi în muşchi, precum şi instalarea aterosclerozei.
Carenţa de vitamina E se întâlneşte mai des la bătrâni şi la malnutriţi cu diferite boli cronice, sindromul ameliorându-se la tratamentul parenteral cu vitamina E.
Carenţele de vitamina E pot apărea în caz de afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc şi se manifestă prin: anemie, acne, greaţă, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi gastrointestinale, diaree, impotenţă sexuală,
leziuni ale aparatului genital feminin şi masculine, oboseală musculară şi scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.
Excesul de vitamina E apare la doze farmaceutice foarte mari (300-800 mg/zi), putând conduce la oligospermie, azoospermie în cazul bărbaţilor, iar la femei involuţie ovariană şi tulburări ale ciclului menstrual.
De asemenea, administrarea excesivă de vitamina E scade absorbţia de vitamina K şi creşte astfel riscul producerii de hemoragii.
Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporţional cu vârsta şi cantitatea de acizi polinesaturaţi din alimentele consumate, putând fi asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate şi cele care alăpteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E.
Nou-născuţilor trebuie să li se administreze tocoferol până la apariţia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern este sărac în această vitamină.
Doza recomandată zilnică pentru femei este de 8-10 mg pe zi şi 11-12 mg în perioada de alăptare iar pentru bărbaţi este de 10 mg pe zi
Cele mai bogate surse naturale de vitamina E se pot găsi în: germeni de grâu, uleiuri vegetale şi margarină, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuş de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficat, unt de arahide.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste