Ce se intampla in corpul tau daca inlocuiesti painea cu mamaliga? E surprinzator

Mamaliga este un fel de mancare versatil din faina de porumb care poate fi savurat fie rece, fie cald. Mamaliga este considerata un aliment sanatos deoarece are multe beneficii pentru sanatate. In acest articol, vom arunca o privire la opt beneficii ale mamaligii.

Beneficiile nutritionale ale mamaligii

1. Sursa de fibre si proteine

Mamaliga contine atat proteine, cat si fibre pentru a ajuta o persoana sa se simta plina. Fibrele sunt, de asemenea, recomandate pentru a mentine functionarea corecta a sistemului digestiv, pentru a hrani bacteriile intestinale sanatoase si pentru a preveni constipatia .

2. Mamaliga nu are gluten

Pentru cei care cauta preparate fara gluten, mamaliga este o optiune buna. Multe surse de fibre, cum ar fi graul, cuscusul si secara, contin gluten. Mamaliga este de obicei sigura pentru a fi consumata de persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten.

3. Bogata in carbohidrati complecsi

Mamaliga este o sursa excelenta de carbohidrati complecsi.

Carbohidratii simpli se descompun rapid si pot determina cresterea nivelului de zahar din sange al unei persoane. Adesea, nici carbohidratii simpli nu contin multi nutrienti. Prajiturile si painea alba sunt exemple de carbohidrati simpli.

Carbohidratii complecsi din mamaliga se descompun lent, ceea ce inseamna ca dureaza mai mult pentru a se digera. Aceasta eliberare lenta poate mentine nivelul zaharului din sange constant.

4. Contine vitamina A

Desi nu contine cantitati mari de vitamine si minerale, mamaliga contine vitamina A. Potrivit National Institutes of Health , vitamina A este necesara pentru buna functionare a rinichilor, plamanilor si inimii.

5. Sursa de carotenoizi

Mamaliga contine porumb macinat, care este o sursa buna de carotenoizi. Carotenoizii scad riscul anumitor boli, cum ar fi unele tipuri de afectiuni oculare si unele tipuri de cancer .

6. Saraca in grasimi

Mamaliga este in mod natural saraca in grasimi si poate fi consumata ca parte a unei diete sanatoase pentru inima. O persoana care doreste sa-si reduca aportul de grasimi saturate ar trebui sa gateasca mamaliga cu apa in loc de lapte si sa evite adaugarea de branza sau unt.

7. Contine minerale esentiale

Fierul, magneziul si zincul sunt toate minerale esentiale. Desi mamaliga nu furnizeaza cantitati mari din aceste minerale, ele conteaza totusi pentru o dieta sanatoasa.

8. Cu continut scazut de calorii

Mamaliga are un continut scazut de calorii, asemanatoare cu alte cereale integrale care sunt gatite intr-un lichid. Ofera aproximativ 70 de calorii la 100 de grame (g) portie gatita.

Alimentele nutritive, integrale, cu un continut scazut de calorii, cum ar fi mamaliga, pot fi o alegere buna pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau sa se mentina in greutate.