O hrană bogată în fibre asigură un intestin sănătos.
Alimentele procesate industrial din prezent au redus drastic consumul de fibre și prevenirea tulburărilor digestive, printre care se numără și diverticulita.
Diverticulita este o afecțiune a colonului care provoacă o serie ȋntreagă de simptome neplăcute:
dureri cronice în abdomenul inferior;
balonări;
crampe;
o alternanță de constipație și diaree.
Dr. Andrew Weil, profesor la ‘’College of Medicine’’ din cadrul Universitătii Arizona din Tucson, susține că majoritatea suferinzilor de diverticulită ingerează, de regulă, prea puține fibre.
Pe de altă parte, la o diverticulită acută va fi necesară, dimpotrivă, micșorarea cantității de fibre, astfel încât să se dea intestinului răgazul de a se vindeca.
Timp de câteva zile, se consumă mâncăruri sărace în fibre și se beau lichide care nu au aspect tulbure. Apoi, se reintroduc progresiv fibrele în meniu, suplimentându-le aportul cu câte 5-15 g, zilnic.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva diverticulitei sunt:
Merele
Consumul de fibre solubile și insolubile asigură o desfăşurare normală a procesului digestiei, prevenind atât constipația, cât și consecințele ei, inclusiv diverticulita.
Un măr de mărime medie conține aproximativ 3 g de fibre. În cartea sa ‘’The Color Code’’ (‘’Codul culorilor’’), medicul american James Joseph sfătuieşte pacienții să aleagă mere de diverse culori.
Semințele de cânepă
Se recomanda 2 linguri de semințe decorticate de cânepă (19 g) pe zi – această cantitate conține 5.360 mg. de acizi grași Omega 6, 1.500 mg.de acizi grași Omega 3 și 3 mg. de acid gamma-linolenic.
Atunci când se află într-o proporție corectă cu Omega 6, acizii grași Omega 3 pot fi de ajutor în peste 50 de afecțiuni, printre care și diverticulita.
Semințele de cânepă se găsesc în magazinele naturiste, și pe internet, la diverși distribuitori. Dau gust bun diferitelor combinații de müsli, salatelor și supelor.
Prunele uscate
Sunt foarte bogate în fibre și combat constipația – principalul factor de risc al diverticulitei. Mai conțin dihidroxifenil-isatin, o substanță care stimulează contracțiile intestinului, necesare pentru a avea scaune regulate.
Din prunele uscate nu lipsește sorbitolul, un zahăr natural care atrage mari cantități de apă în tubul digestiv, favorizând deplasarea continuă a conținutului intestinal.
Semințele de in
În cartea lor ‘’Natural Geographic Desk Reference to Nature’s Medicine’’, Steven Foster și Rebecca L. Johnson recomandă semințele de in ca pe un laxativ neagresiv și lipsit de riscuri, util în constipația cronică, diverticulita și sindromul colonului iritabil.
Se iau 1-3 linguri de semințe de in măcinate (nu întregi), de 2-3 ori pe zi, cu multă apă. Ele sunt foarte bogate în fibre – condiția de bază pentru a avea un intestin sănătos.
Tărâțele de grâu
Tărâțele de grâu sunt cea mai sigură, mai eficace și mai ieftină modalitate de evitare și combatere a constipației, implicit, și a diverticulitei.
Potrivit medicului britanic Neil Painter, cu tărâțele de grâu nu se poate da greș – acestea conțin de cinci ori mai multe fibre decât pâinea integrală, ceea ce face din ele o adevărată ‘’bombă’’ de fibre.
O combinație eficientă și foarte bună la gust este următoarea:
– se într-un vas un pumn de scoarță de ulm roșu și doi pumni de frunze proaspete de mentă, peste care se toarnă suficientă apă cât să le acopere;
– se fierb puțin la foc mic, apoi se dă vasul deoparte și se îngroașă amestecul cu miere, astfel încât să capete consistența unui sirop, care se păstrează la rece;
– se ia din el cât se dorește, adăugându-i tărâțe sau fulgi de grâu.
Alte Articole
Frunzele si scoarta de alun – Leacuri manastiresti pentru sanatate si bunastare
Urzica, leacul vindecator al primaverii – Iata cum ne schimba sangele
Leacul primaverii. Curata plamanii si rinichii, contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei si al gudronului din tigari, previne atacul vascular si multe altele