Hemangiomul hepatic este o tumoare vasculara benigna. Nu degenereaza in cancer si de cele mai multe ori nu se manifesta. In unele cazuri, pot aparea simptome care sunt caracteristice multor alte boli, cum ar fi greata, scaunul afectat, durerea si senzatia de greutate in hipocondrul drept.
Hemangiomul este periculos pentru complicatiile sale. Acestea sunt afectiuni acute care ameninta viata pacientului si necesita spitalizare imediata.
Clasificare
In practica medicala mondiala, exista mai multe varietati ale acestei tumori:
hemangiom cavernos al ficatului, care prezinta mai multe cavitati libere simultan, care se conecteaza intr-una singura;
hemangiom capilar al ficatului- se formeaza un numar mare de cavitati mici, fiecare dintre ele gazduind un vas de sange sau venos.
Alaturi de cel mai frecvent hemangiom venos, in forma de ciorchine, poate aparea si hemangioendoteliom.
Simptomele bolii
Simptomele hemangiomului hepatic nu apar imediat. Datorita dimensiunii mici a formatiunii, chiar si in conditii de laborator, nu este intotdeauna posibila observarea prezentei de noi celule. Acelasi lucru este valabil si pentru manifestarile clinice.
Cand tumora creste pana la o dimensiune de 10 cm, este posibil sa se detecteze caracteristici neobisnuite pentru o stare sanatoasa:
o crestere a volumelor ficatului;
greata, varsaturi usoare;
senzatii neplacute, dureroase sub coaste pe partea dreapta.
Toate aceste simptome apar ca urmare a presarii neoplasmului asupra organelor invecinate si a strangularii vaselor din apropiere.
In unele cazuri, hemangiomul hepatic se poate manifesta dupa o leziune a abdomenului (de exemplu, o lovitura puternica) sau un efort fizic intens al corpului. Cand este de la efort, provoaca sangerare interna si durere acuta in abdomen.
Motivele aparitiei
Semnele hemangiomului hepatic pot fi resimtite de absolut orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Cu toate acestea, se observa ca la femei poate creste mai intens datorita nivelului crescut al hormonului estrogen.
In ciuda numarului mare de studii ale acestei formatiuni, cauza exacta a aparitiei sale nu a fost inca identificata.
Exista o opinie ca proliferarea celulelor care formeaza ulterior hemangiomul hepatic este activata ca urmare a hemoragiilor transferate de organism, precum si a unei tendinte de crestere a vaselor capilare si venoase si a trombozei.
Diagnosticarea
In cazuri exceptional de severe, hemangiomul hepatic la un copil sau adult poate fi detectat intr-un stadiu incipient. In marea majoritate a cazurilor se intalneste atunci cand dimensiunile ating volume serioase.
Metode de diagnostic:
Ecografia vezicii biliare si a ficatului: (poate prezenta o tumoare de forma rotunda cu limite clare);
RMN al tractului biliar si al ficatului: (pe langa contururile formatiei, isi va arata si continutul);
MSCT al cavitatii abdominale: (straturile vor demonstra limitele si continutul tumorii).
Cand o tumoare este detectata, este necesar sa se determine caracteristicile sale calitative. Angiografia trunchiului celiac este efectuata pentru a confirma un hemangiom si poate fi necesara si scintigrafia hepatica statica . Pentru a determina gradul de benignitate (malignitate) al celulelor atipice, este prescrisa hepatoscintigrafie.
Odata cu aceasta, se efectueaza analize clinice:
teste hepatice;
analize generale de sange
biochimia sangelui
test de sange pentru markeri genetici.
Caracteristicile tratamentului
Metoda de a scapa de un neoplasm depinde in mare masura de dimensiunea si forma acestuia.
Tumorile mici (de pana la 5-6 cm in volum) nu necesita actiuni speciale. Sunt monitorizate si controlate cu ultrasunete dupa 3 luni de la momentul depistarii. In absenta oricarei dinamici, diagnosticul cu ultrasunete este prescris la fiecare 6-12 luni.
Nevoia de indepartare chirurgicala este determinata individual atunci cand:
cresterea rapida a hemangiomului hepatic – mai mult de 50% din dimensiunea initiala pe an; volum mai mare de 5-6 cm;
sangerare a tesutului atipic;
manifestarea agresiva a simptomelor;
definitie inexacta a tumorii benigne.
Nutritie
Nutritia in hemangiomul hepatic joaca un rol semnificativ in eliminarea acestuia. Pacientului i se prescrie o dieta pentru a nu provoca o agravare a situatiei (o proliferare accentuata a celulelor atipice).
Dieta pentru hemangiomul hepatic la adulti si copii implica excluderea din alimentatie a unor alimente precum:
bauturi carbogazoase;
alcool si bauturi racoritoare;
ciocolata;
galbenusuri de ou;
condimente iuti;
pere, pepeni;
paine proaspata.
Ar trebui sa limitati consumul de alimente grase, prajite, afumate, sarate.
In schimb, accentul ar trebui sa fie pus pe:
soiuri de peste cu continut scazut de grasimi;
ficat;
lactate;
cereale vascoase;
legume;
Suplimentele cu vitamina B12 pot fi, de asemenea, prescrise.
Raspunsuri la intrebari frecvente
Care este profilaxia pentru hemangioame?
Deoarece cauza exacta a aparitiei hemangiomului nu a fost determinata, o masura preventiva competenta este efectuarea unui diagnostic cu ultrasunete al ficatului o data pe an. Daca exista vreo indoiala, ar trebui sa se faca un CT sau RMN suplimentar.
Este necesar sa urmati o dieta pentru hemangiomul hepatic?
Selectia corecta a nutritiei este necesara daca pacientul are risc pentru un rezultat pozitiv. Utilizarea alimentelor care sunt inacceptabile in dieta unei persoane bolnave poate provoca o crestere brusca si ruperea hemangiomului.
Care este pericolul?
Principalul sau pericol consta in posibila ruptura a tesuturilor si sangerari ulterioare. Exista, de asemenea, posibilitatea ca, din cauza dimensiunii mari a tumorii, organele invecinate sa fie presate si, prin urmare, activitatea lor sa fie perturbata.
Cum sa tratezi hemangiomul hepatic?
Tratamentul acestei boli este selectat in functie de dimensiunea si rata de crestere. Un specialist poate alege terapia hormonala, metode minim invazive (de exemplu, radioterapie), precum si interventia chirurgicala. Pentru a consolida efectul tratamentului, trebuie sa urmati o dieta speciala.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste