Încetarea perioadelor menstruale la o femeie se numește menopauză. Absența perioadelor timp de 12 luni consecutive poate fi definită medical ca menopauză. În mod ideal, indică sfârșitul perioadei fertile în viața unei femei.
Statisticile arată că vârsta medie a declanșării menopauzei naturale la femei este de 51 de ani. Dar, la unele femei, din mai multe motive, cum ar fi starea genetică, chirurgia, boala și dezechilibrul hormonal, aceasta se instalează încă de la vârsta de 40 de ani. O afecțiune în care menopauza debutează înainte de vârsta de 40 de ani se numește menopauză prematură.
Menționată mai jos este lista cu simptomele și cauzele menopauzei premature
Simptome de menopauză prematură
• Ciclu menstrual neregulat sau absent
• Bufeuri
• Modificări ale dispoziției, iritabilitate, depresie
• Menstre prea abundente sau prea ușoare
• Uscăciunea vaginală
• Pierderea controlului vezicii urinare
• Piele uscata
• Libido scăzut
• Modificări ale percepției
• Menstre care durează mai mult de o săptămână
• Transpirații nocturne
• Insomnie
Cauzele menopauzei premature
Cauzele menopauzei premature ar putea fi boli sau anumite tratamente sau intervenții chirurgicale pentru a trata diverse afecțiuni.
Insuficiență ovariană prematură
Insuficiența ovariană prematură este o afecțiune în care ovarele femeii nu mai produc ouă și hormon estrogen în organism. O femeie cu insuficiența ovariană prematură poate avea ocazional cicluri menstruale, dar este în mod normal infertilă.
În acest caz, se pot produce ouă mai mici sau imature. Această condiție duce la menopauză prematură.
Studiile arată că femeile cu epilepsie suferă adesea insuficiență ovariană prematură, ceea ce duce la menopauză precoce.
2. Tulburări autoimune
O tulburare autoimună este o condiție în care organismul își tratează propriile țesuturi și organe ca fiind corpuri străine și le atacă. Unele dintre aceste tulburări sunt artrita reumatoidă și dezechilibrele tiroidiene. Aceste afecțiuni pot afecta negativ funcționarea ovarelor, ceea ce duce la menopauză prematură.
3. Tulburări ale stilului de viață
Cercetările arată că fumătorii pe termen lung sau cei înrăiți sunt mai susceptibili la menopauza prematură, deoarece fumatul afectează în mod negativ producerea și funcția estrogenului. O dietă cu deficit de proteine, lipsa vitaminei D și stilul de viață sedentar pot provoca, de asemenea, menopauză precoce.
În timp ce obezitatea este rea pentru sănătatea generală, un indice al greutății corporale sănătos, cu o greutate optimă, susține de fapt producția de estrogen, deoarece acesta este stocat în celulele grase.
4. Defectele cromozomiale
Trisomiile 13 și 18 sunt cele două afecțiuni în care există un cromozom 13 și respectiv 18 în plus. Acest lucru cauzează probleme de dezvoltare, caz în care femeia, deși ar putea avea ovare, nu ar putea produce ouă sănătoase.
O altă afecțiune numită sindromul Turner se caracterizează prin cromozom sexual lipsă sau incomplet, care contribuie, de asemenea, la dezvoltarea imatură sau nesănătoasă a ouălor.
5. Genetica
Multe probleme feminine depind de starea de sănătate a mamei femeii, din cauza moștenirii genetice. Menopauza prematură este una dintre ele. Dacă mama sau sora femeii au avut un debut precoce al menopauzei, femeia are șanse foarte mari să pățească la fel.
6. Chimioterapia și radioterapia
Chimioterapia împotriva cancerului ovarian sau a oricărui tip de cancer în zona pelviană poate afecta ovarele, contribuind la lipsa producției de ouă. Terapia prin radiații poate provoca efecte secundare similare. Gradul de afectare depinde de doza prescrisă pentru chimioterapie și de intensitatea radioterapiei.
7. Histerectomia și ovarectomia
Histerectomia este îndepărtarea chirurgicală a uterului în condiții cum ar fi fibromul uterin, chisturile și cancerul. Cu toate acestea, această procedură reține ovarele.
Ca rezultat, producția hormonală nu ar fi afectată foarte mult, însă ciclurile menstruale ar lipsi (din cauza absenței uterului). Astfel de femei ar putea să nu intre în menopauză imediat, ci să o experimenteze într-un an sau doi după operație.
Ovarectomia este îndepărtarea chirurgicală a ovarelor în condiții cum ar fi cancerul ovarian, chisturile și atunci când estrogenul agravează simptomele endometriozei și cancerului la sân. Din moment ce ovarele sunt îndepărtate, ouăle și estrogenul nu sunt produse, iar aceasta duce la menopauză prematură.
Tratamentele precum terapia de substituție hormonală și terapia hormonală specifică menopauzei ajută la gestionarea simptomelor. În ambele cazuri, suplimente hormonale sunt prescrise, dar în doze și combinații diferite.
Dacă aveți sub 40 de ani și prezentați oricare dintre simptomele de mai sus, solicitați imediat sfatul medicului.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste