Bogată în antioxidanți și sursa energiei noastre zilnice, cafeaua pare să fie băutura preferată dintre toate câte există pe întreg mapamondul.
Îți începi diminețile cu câte o cafea tare, mai bei una imediat ce ajungi la birou și îți mai place să savurezi una imediat după masa de prânz? Chiar dacă este cunoscută ca având efecte de reducere a riscului de diabet, infarct sau demență, cafeaua trebuie consumată cu măsură.
Dacă nu știi care este cantitatea ideală pentru tine, pentru a te bucura de beneficiile sale, fără a trece în extrema cealaltă, am pregătit pentru tine câteva informații utile referitoare la cel mai răspândit obicei – consumul de cafea. Iată ce ar trebui să știi despre această băutură delicioasă!
Câte cești de cafea poți bea zilnic?
Specialiștii în nutriție recomandă o doză maximă de 400 de miligrame de cafeină pe zi. Altfel spus, dacă îți place să bei cafeaua într-o concentrație mare, adică preferi cafeaua „tare”, nu ar trebui să depășești 3 cești pe zi, aspect valabil și în cazul în care îți place espresso-ul.
Dacă o prepari mai „light” sau îți place să adaugi deasupra și lapte, e sănătos să nu bei mai mult de 5 cești în fiecare zi. Desigur, aceste cifre sunt valabile în cazul în care starea ta de sănătate este una bună și dacă nu ai primit indicații specifice de la medicul tău.
Dacă ignori aceste informații, e posibil să te confrunți cu efecte adverse, care ar putea fi hipertensiunea, refluxul gastric sau dermatita seboreică.
Care este cea mai bună cafea?
Se spune că cel mai bun produs este cel care îți place cel mai mult, însă ar trebui să ții cont de mai multe aspecte atunci când alegi cafeaua pe care o bei, mai ales dacă ai adoptat acest tabiet pe care îl execuți în fiecare zi.
Alege să cumperi o cafea de calitate, care îți va oferi doza de energie pe care o cauți într-o cană fierbinte. Dacă vei apela la produsele ieftine, este posibil să ai de-a face cu arome adăugate sau coloranți artificiali, așa că efectul cafelei pe care o bei ar putea fi unul negativ pentru sănătatea ta.
Cum se bea corect cafeaua?
Probabil că nu te așteptai la o astfel de informație, însă da, există o metodă corectă de a bea cafea. Dacă vei concentra consumul acesteia în primele ore ale dimineții, te vei bucura de energie doar în prima parte a zilei și te vei simți moleșit imediat după ce efectul său trece.
Pentru a te putea bucura de zile cu spor, alege să împarți consumul de cafea în cel puțin două etape – dimineață și după prânz.
De asemenea, adaugă în cafea cât mai puține produse adiționale, cum ar fi laptele, frișca sau zahărul, pentru că acestea diminuează tăria cafelei și vei ajunge să tot mărești consumul de cafeină, ceea ce s-ar putea să-ți dăuneze sănătății în timp.
Stai cu ochii pe ceas
Îți recomandăm să nu mai bei cafea după ora 17.00, decât dacă ai ceva cu adevărat important de făcut în perioada serii și simți că ai nevoie de puțină energie în plus.
Altfel, este posibil ca programul tău de somn să fie dat peste cap și să nu reușești să te odihnești cum trebuie pe parcursul nopții, pentru că se instalează insomnia sau chiar anxietatea.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste