Semnele si cauzele spondilozei cervicale. Iata care sunt metodele de tratament

Spondiloza cervicala este o degenerare care apare odata cu inaintarea in varsta, de cele mai multe ori, dupa varsta de 35-40 de ani, si care este cauzata de pozitiile gresite de stat pe scaun, la birou sau la volan, de miscari realizate incorect sau de sustinerea unor greutati mari.

Sunt semne care arata ca la nivelul coloanei vertebrale, in zona cervicala, este localizata o afectiune: spondiloza cervicala.

Kinetoterapia, elongatiile si mobilizarile vertebrale reduc spasmele musculare din zona cervicala si duc la disparitia simptomelor care insotesc aceasta afectiune.

Cauze

Degenerarea discurilor si aparitia osteofitelor: la adultii tineri si copii, discurile intervertebrale au un continut mai ridicat de apa.

Pe masura inaintarii in varsta, acestea incep sa se usuce si sa devina mai friabile, intervenind colapsul la nivelul zonelor intervertebrale si micsorarea distantei dintre discurile intervertebrale.

Pe masura ce creste presiunea de la nivelul fatetelor articulatiilor, debuteaza degenerarea acestora si apar artritele.

Cartilajul care le acopera si le protejeaza se uzeaza. In cazul in care cartilajul se uzeaza complet, poate avea loc chiar si frecarea directa a oaselor.

Pentru a reface cartilajul pierdut, are loc o proliferare anormala a tesutului osos (aparitia de osteofite). Osteofitele pot duce la marirea presiunii exercitate asupra nervilor spinali sau a maduvei spinarii, rezultand diverse complicatii.

Factorul major al aparitiei spondilozei cervicale este imbatranirea. Pana la varsta de 60 de ani, cei mai multi dintre oameni prezinta semne de spondiloza cervicala la radiografia cu raze X. Alti factori care pot predispune la dezvoltarea spondilozei cervicale sunt:

leziuni ale gatului – acestea pot sa creasca riscul aparitiei spondilozei cervicale

factori genetici – in unele familii pot exista predispozitii catre aceasta boala

excesul de greutate si lipsa exercitiilor fizice

ruptura sau alunecarea unui disc intervertebral

interventii chirurgicale anterioare la nivelul coloanei vertebrale

artrita severa

mici fracturi la nivelul coloanei vertebrale din cauza osteoporozei.

Afectiunea se poate trata nechirurgical, de aceea este bine sa recunoastem simptomele caracteristice care o insotesc.

Amorteli si furnicaturi in brate

Nervii care coordoneaza miscarile bratelor au radacinile in coloana cervicala, in consecinta, daca este prezenta o spondiloza cervicala, vor exista simptome in zona bratelor precum amorteli, furnicaturi in maini, acestea fiind expresia suferintei nervilor coloanei.

Cand un nerv este iritat sau compresat, asa cum se intampla in cazul acestor procese degenerative, apare, scaderea de forta musculara.

Durerea cervicala

Durerea cervicala sau cea in zona cefei, care apare in special la oboseala, sau atunci cand persoana afectata sta foarte mult in picioare, poate fi un prim semn de spondiloza.

Durerea si disconfortul articular apar numai atunci cand scade tonusul muscular si apar pozitiile vicioase prin deplasari ale discului intervertebral.

Ameteli si vertij

Ametelile, vertijul sau chiar pierderea echilibrului apar des la pacientii cu spondiloza cervicala si sunt simptomele cele mai suparatoare.

Ele apar din cauza oxigenarii insuficiente cauzata de degenerarea articulara si de cutarea arterei vertebrale ( din cauza edemului sau a osteofitelor). Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de inclinarea sau rotirea brusca a capului.

Diagnosticarea corecta

Pentru un diagnostic corect, este nevoie de consultul medicului specialist si de investigatii paraclinice (RX, CT, RMN).

Tratament

Tratamentul pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea semnelor si a simptomelor.

Scopul tratamentului este de a calma durerea, de a va ajuta in mentinerea activitatilor zilnice obisnuite si de prevenire a prejudiciului permanent al nervilor si a coloanei vertebrale.

1. Medicatie – Daca analgezicele fara prescriptie medicala nu ajuta, medicul va poate recomanda:

acetaminofen

miorelaxante

anticonvulsivante

antiinflamatoare

injectii cu steroizi

2. Terapie – Un terapeut va poate invata exercitii, pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.

3. Chirurgie – In cazul in care tratamentele conventionale nu reusesc sau daca semnele si simptomele neurologice – cum ar fi slabiciunea bratelor sau a picioarelor – se agraveaza, este nevoie, probabil, de interventie chirurgicala, pentru a mari spatiul alocat pentru maduva si radacini nervoase.

Interventia chirurgicala poate implica eliminarea unui disc herniat sau osteofite ori indepartarea unei parti a unei vertebre.