Sănătatea este mereu importantă, deopotrivă pentru femei și pentru bărbați, însă sunt momente din viața femeilor când acest aspect merită o atenție specială.
Regimul alimentar echilibrat, exercițiile fizice și analizele regulate anuale nu sunt întotdeauna suficiente pentru a-ți ține sub control eventualele afecțiuni sau probleme medicale. Iar corpul tău devine mai sensibil în anumite situații și atunci trebuie să îi ții transformările sub o urmărire mai atentă:
1. Relația cu un nou partener
Atunci când îți schimbi partenerul sexual sau când începi o nouă relație după o perioadă de abstinență, este important să te asiguri că amândoi sunteți sănătoși, înainte de a vă începe, efectiv, viața sexuală.
Există o mulțime de infecții bacteriene sau fungice care nu se manifestă neapărat la toți purtătorii, dar care pot fi cu ușurință transmise pe cale sexuală.
De la infecții urinare și candidoză, la probleme mai serioase, așa cum este herpesul genital, sunt destule afecțiuni de care nu vrei să ai parte și pe care nu vrei să le transmiți.
Investigațiile medicale pe care trebuie să le faci în acest context sunt de rutină. O analiză a sângelui și un control ginecologic complet te pot scăpa de multe neplăceri.
2. Sarcina
În timpul sarcinii nu ești responsabilă doar pentru sănătatea ta, ci și pentru cea a copilului tău. De aceea, această etapă din viața ta trebuie să fie una foarte bine planificată din punct de vedere medical.
Începi cu un control medical și cu analize amănunțite înainte de a face pasul cel mare, pentru a afla și conștientiza eventualele riscuri de care poți avea parte în timpul sarcinii. De asemenea, insistă ca și viitorul tată să treacă prin această perioadă de pregătire și asigurare.
Discută cu medicul care îți urmărește sarcina și întreabă dacă ai nevoie de investigații suplimentare și nu amâna controalele obișnuite și ecografiile de sarcina trimestriale, deoarece acestea nu doar că îți pot dezvălui eventualele nereguli, dar îți vor oferi și informații prețioase legate de dezvoltarea copilului tău.
3. Menopauza
Mai devreme sau mai târziu, vei ajunge și în această etapă a vieții. Oscilațiile hormonale te vor da peste cap și starea ta emoțională ar putea avea de suferit din această cauză, însă încetarea ciclului menstrual nu dereglează doar chimia creierului tău.
Odată cu menopauza, pot apărea o serie de probleme de sănătate și tocmai de aceea este important să îți urmărești evoluția pe parcursul acestei etape.
De la pierderile de calciu și ale densității osoase, la creșterea riscurilor de apariție a cancerului mamar și a celui endometrial, există mai multe posibile implicații ale menopauzei.
Medicul de familie nu este singurul pe care trebuie să-l vizitezi în această perioadă, însă acesta îți va spune dacă și când este cazul să fii văzută de alți specialiști și să investighezi posibilele schimbări.
Investigațiile medicale corespunzătoare, făcute la momentul potrivit, te pot ajuta să eviți neplăcerile și să depistezi din timp eventualele probleme de sănătate.
Nu le amâna și nu ignora niciun semnal de alarmă în acest sens, deoarece aceasta este cea mai bună modalitate de a fi diagnosticată și tratată corect în cazul apariției unor afecțiuni.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste