Prea mult calciu este daunator pentru sănătate. Iata de ce:

O valoarea prea mare a calciului în sânge ne indică probleme de sănătate care ne dau peste cap întregul organism. Care sunt simptomele și ce putem face.

Calciul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, dar în ciuda numeroaselor beneficii, cum ar fi contribuția la funcționarea normală a enzimelor sau la coagularea sângelui, un aport prea mare ne indică probleme grave.

Această situație poate duce la formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, poate cauza, în timp, un ritm cardiac neregulat: creşte tensiunea, dar scad bătăile inimii.

“Glandele paratiroide sunt 4, situate în spatele tiroidei şi au rol fundametal în reglarea metabolismului calciului. Când acest glande se măresc, calciul ionic creşte.

Când se secretă prea mult începe să scadă calciul din oase, stimulează secreţia în rinichi , stimulează vitamina D care absoarbe mai mult calciu din intestin” a declarat Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, pentru știrileprotv.ro.

Simptomele specifice unei supradoze de calciu sunt greață, vărsături, slăbiciune musculară, constipație și somnolență, iar în diferite ţesuturi din organism se formează depozite de calciu.

Un prim pas este verificarea glandelor paratiroide, care atunci când nu funcționează bine, scot calciul din oase şi îl depun în locuri unde devine periculos.

Dacă valorile sunt mari, este necesar să faceți o analiză suplimentară. În cazul în care valorile se mențin ridicate, trebuie să începeți planul de tratament și este necesar să-l urmaţi întocmai.

Sfatul medicului este să încetați să mai consumați zahăr și să îndulciți cu miere. Prea mult zahăr ne consumă calciul.

În cazul în care luați suplimente de multivitamine și minerale, cantitatea maximă de calciu pe care o puteți consuma este de 2500 mg în fiecare zi.

Calciul este important mai ales pentru copii, care la vârste mici au valori sub limita normală. Ne naştem cu opt grame de calciu/ kilogram corp şi ajungem la adolescenţă cu nu mai puţin de 19. Problema se poate rezolva cu ajutorul unui medic pediatru.