Anemia este provocata, in general, de o alimentatie saraca in fier, de incapacitatea organismului de a absorbi acest mineral din alimentatie in timpul digestiei sau de o eventuala hemoragie (inclusiv ulcer).
Exista, insa, si alte tipuri de anemie, precum cea megaloblastica, cauzata de lipsa de vitamine importante din complexul B (precum B12 sau acid folic), talasemie, anemie hemolitica ori anemie aplastica.
Iata care sunt principalele simptomele ale anemiei:
1 Dureri de cap determinate de insuficienta aportului de oxigen de la nivelul celulelor. Episoadele de cefalee pot lua si aspect de migrena.
2 Oboseala resimtita mai multe zile la rand. Senzatia de sfarseala, de lipsa de chef de viata si un nivel mic de energie sunt, de cele mai multe ori, un indiciu al acestei probleme.
3 Un ritm mai alert al respiratiei se poate observa in caz de anemie deoarece plamanii fac eforturi sa compenseze lipsa de oxigen. Numarul normal de respiratii pe minut este in jur de 16-18.
4 Fragilitatea firelor de par si a unghiilor reprezinta un simptom frecvent in anemie, efect al aportului insuficient de oxigen in sange.
Astfel unghiile devin fragile, se rup usor si cresc greu, iar podoaba capitala isi pierde stralucirea, firele se subtiaza, se rup repede si cad excesiv.
5 Tahicardia este un alt simptom al anemiei, persoanele afectate raportand de multe ori palpitatii deranjante ce se produc si in stare de repaus, sesizate in special seara, inainte de culcare.
6 Modificarile scaunului si constipatia apar uneori in cazurile de anemie, mai ales cand sunt implicate hemoragii. Astfel, fecalele pot deveni mai tari si neobisnuit de inchise la culoare.
7 Hipotensiunea arteriala este si ea frecventa in cazul anemiei.
8 Senzatia de lesin, denumita lipotimie, se poate manifesta pe fond de anemie, cand corpul este intr-atat de slabit incat persoana afectata abia se tine pe picioare.
9 Paloarea pielii si a mucoaselor ochilor sau a gurii este un simptom caracteristic in anemia feripriva.
10 Pierderea din greutate se petrece uneori in caz de anemie, in special cand alimentatia este una dezordonata si nu se consuma suficienti nutrienti, dar si pe fondul pierderii apetitului alimentar.
Remedii naturale pentru anemie
1) Vitamina B12
Vitamina B12 este necesară pentru prevenirea sau pentru tratarea ameniei. Aceasta se găseste in cantităţi mari in proteina animală, mai ales in rinichi si ficat, dar si in produsele lactate.
2) Sfeclă
Sfecla este de mare ajutor in vindecarea anemiei. Sucul de sfeclă conţine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi si vitaminele B1, B2, B6, acid nicotinic si vitamina P. Cu un conţinut bogat de fier, sfecla ajută la formarea globulelor rosii.
Sucul de sfeclă rosie fortifică si asigura corpului putere si rezistenţă. Este recomandată in special copiilor si tinerilor suferinzi de anemie, la care are efecte maxime.
3) Cimbrisor
Frunzele de cimbrisor ajută la formarea sângelui. Frunzele ajunse la maturitate sunt recomandate adolescentelor pentru prevenirea anemiei, care poate fi produsă de pubertate si de menstruaţie. Seminţele de cimbrisor sunt, de asemenea, indicate in vindecarea anemiei, deoarece sunt bogate in fier.
4) Lăptuci
Laptuca este un alt remediu pentru această afecţiune, deoarece are un conţinut considerabil de fier. De asemenea, lăptucile sunt considerate si un bun tonic pentru anemie. Fierul din acest aliment este usor absorbit de către organism.
5) Spanac
Această legumă este o valoroasă sursă de fier si un aliment potrivit pentru orice vârstă, având efecte benefice si asupra altor boli cauzate de lipsa de fier.
6) Soia
Soia este bogată in fier si, de asemenea, are o cantitate ridicată de proteine. De cele mai multe ori, persoanele care suferă din cauza anemiei au si probleme digestive, de aceea este de preferat să se consume lapte din soia, pentru că este usor de digerat.
7) Migdale
Migdalele conţin cupru. Acesta, impreună cu vitaminele, acţionează ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, astfel, migdalele fiind un remediu folositor pentru anemie.
Reţetă: 7 migdale se ţin in apă timp de două ore, se indepărtează coaja rosiatică, apoi se sfărâmă până se transformă intr-o pastă care trebuie mâncată in fiecare zi, timp de trei luni.
8) Mierea
Mierea este un remarcabil producător de hemoglobină pentru corp. Aceasta are un conţinut ridicat de fier, cupru si mangan.
Ia 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare formă iţi place – in apă călduţă, in cerealele de la micul dejun, pe pâine prăjită sau ca atare.
Alte medicamente naturale
Mai sunt câteva alimente cu un conţinut bogat de fier, care pot fi folosite ca tratament pentru anemie: bananele, strugurii negri, prunele, căpsunele, stafidele, ceapa, morcovii, ridichile, ţelina si rosiile.
Dieta este extrem de importantă pentru tratarea anemiei, deoarece unele mâncăruri precum pâinea albă, orezul, zahărul si deserturile lasă organismul fără necesarul de fier. Acestea ar trebui excluse din dieta zilnică.
Specialistii recomandată ca fierul să fie luat in formă naturală si organică, asa cum se găseste in alimente. Din această cauză, dieta trebuie să se axeze pe legume crude si fructe proaspete, deoarece sunt adevărate surse naurale de fier. De asemenea, dacă suferi de anemie ar trebuie să incepi un tratament terapeutic cu o dietă bazată exclusiv pe fructe timp de 5 zile pe săptămână, 3 mese pe zi, constând numai in suc proaspăt de fructe.
Aceasta trebuie urmată de o dietă numai cu fructe si lapte timp de aproximativ 15 zile. În aceste condiţii, mesele trebuie luate exact la aceeasi oră.
La finalul acestor diete, alimentaţia obisnuită va fi introdusă gradual, pentru a reobisnui organismul.
Remedii simple
• ceai decoct dintr-o frunză mică de curmal, tăiată in fâsii;
• pisează fin coji de arahide si ia zilnic câte o linguriţă plină, impreună cu 1/2 pahar cu apă caldă;
• salată din ouă fierte si rosii – se mănâncă de 3 ori pe zi;
• salată din un măr, o rosie si 3 linguriţe de seminţe de susan – se mănâncă de două ori pe zi.
Alte tratamente pentru anemie
Baie cu apă rece
Băile cu apă rece sunt recomandate pentru tratarea anemiei. Persoanele care au această problemă trebuie să facă băi cu apă rece de două ori pe zi, insă apă trebuie răcită treptat, pentru a preveni alte afecţiuni.
Baie fierbinte cu sare
O baie fierbinte timp de 5-10 minute, o dată pe săptămână, si ocazional o baie in aburi sunt extrem de folositoare. Totodată, sunt recomandate băile la lumina razelor solare deoarece stimulează producerea globulelor rosii.
Exercitii de respiraţie si exerciţii fizice usoare
Alţi factori importanţi care ajută la vindecarea anemiei sunt exerciţiile pentru respiraţie si exerciţiile fizice usoare, de preferat a fi practicate in aer liber.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste