Care sunt cauzele transpiratiei excesive si cum poti sa scapi

Transpirația excesivă nu este tocmai un lucru plăcut, mai ales atunci când îți petreci întreaga zi înconjurată de oameni. Deși reprezintă o funcție normală a organismului, aceasta provoacă adesea reacții negative din partea celor din jur.

Trăim într-o societate, ceea ce presupune respectarea unor reguli de igienă personală. Dacă transpirația excesivă a devenit un adevărat coșmar pentru tine, poți apela la un antiperspirant bun pentru a pune capăt acestei neplăceri.

Odaban este produsul excepțional care luptă împotriva transpirației excesive și care te va ajuta să scapi de această problemă!

Transpirația în exces poate fi rezultatul exercițiilor fizice, al stărilor de anxietate, al stresului, al temperaturii ridicate sau al unor afecțiuni medicale.

Printre cele mai grave boli care pot duce la apariția transpirației se numără hipertiroidismul, diabetul, afecțiunile psihice sau chiar cancerul.

Principalele zone în care apare transpirația excesivă sunt picioarele, mâinile, zona feței și a subrațului. Înainte de a vedea cum poți scăpa de această neplăcere, trebuie să știi care sunt principalele cauze. Descoperă-le mai jos!

Cauzele transpirației excesive

Hiperhidroza

Hiperhidroza este transpirația anormală care, de cele mai multe ori, nu depinde de temperatură sau de efortul fizic. Această afecțiune te face să transpiri atât de tare, încât hainele ajung ude, iar transpirația ți se scurge de pe degete.

Hiperhidroza poate să îți afecteze activitățile zilnice și să cauzeze anxietate socială și jenă.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul apare atunci când tiroida eliberează prea mulți hormoni tiroidieni în organism.

Simptomele pot varia foarte mult și de obicei încep să fie mai evidente în stadii avansate ale bolii.

Această afecțiune accelerează procesele chimice ale organismului și din acest motiv apare și transpirația excesivă.

Cancerul

Principalele tipuri de cancer care pot provoca transpirație în exces sunt limfomul non-Hodgkin și limfomul Hodgkin (boala lui Hodgkin), tumorile carcinoide, leucemia, mezoteliomul, cancerul osos și cancerul de ficat.

Încă nu sunt explicații clare ale acestui fenomen, însă simptomul poate fi legat de faptul că organismul luptă împotriva bolii și se supraîncălzește.

Anumite tratamente

Nu toate persoanele care urmează un tratament experimentează transpirația în exces. Printre medicamentele care te fac să transpiri mai mult decât de obicei se numără cele pentru tratarea anumitor afecțiuni psihiatrice, antihipertensivele și anumite antibiotice sau suplimente alimentare.

Bolile legate de controlul nivelului de zahăr din sânge

Cele mai comune afecțiuni legate de glicemie sunt diabetul de tip 1 și cel de tip 2, diabetul gestațional și hipoglicemia. Totuși, transpirația în exces apare de cele mai multe ori atunci când nivelul de zahăr din sânge este scăzut.

Menopauza

Multe femei aflate la menopauză afirmă că suferă de așa-numitele „bufeuri”. Aproximativ 75% dintre ele transpiră mai mult la menopauză. Doctorii sunt de părere că acest lucru se întâmplă deoarece nivelul de estrogen scade semnificativ în această perioadă.

Problemele psihice

Stresul extrem și anxietatea pot conduce la apariția transpirației excesive. Mai problematic este cercul vicios în care intri: jena și rușinea experimentate amplifică și mai mult anxietatea și, pe cale de consecință, și activitatea glandelor sudoripare.

De asemenea, anumite medicamente care se folosesc în cazul tratării acestor afecțiuni pot influența cantitatea de transpirație produsă.

In ce consta tratamentul

Tratamentul pentru hiperhidroza incepe cu antiperspiranti recomandati de medic. In cazul in care antiperspirantii nu sunt de ajutor, este posibil sa primesti indicatie pentru diferite medicamente, injectii sau diferite terapii.

De asemenea, sunt cazuri in care de ajutor sunt si injectiile cu botox sau ionoforeza. In cazurile grave, medicul va poate sugera interventia chirurgicala fie pentru a elimina glandele sudoripare, fie pentru a deconecta nervii responsabili de supraproductia transpiratiei.

Totodata, in planul de tratament sunt incluse si masuri precum: evitarea alimentelor si a bauturilor care stimuleaza transpiratia – cafea, ceai negru, bauturi carbogazoase, ciocolata.

Remedii naturiste:

Bicarbonat de sodiu. Tamponează porţiunile predispuse la transpiraţie excesivă cu soluţie de bicarbonat de sodiu. Neutralizează acizii apăruţi ca urmare a acţiunii bacteriilor, îndepărtând mirosul dezagreabil.

Frunze de pătrunjel. Mestecă frunze de pătrunjel, fiindcă au darul de a diminua sau chiar de a neutraliza mirosurile neplăcute.

Ceai de salvie. Bea zilnic o cană cu ceai de salvie, în mai multe prize, pe tot parcursul zilei. Te va ajuta să reduci semnificativ activitatea glandelor sudoripare, mai ales dacă transpiri excesiv din cauza emoţiilor sau a unei stări tensionate.

Alcool sanitar, oţet alb, pudră de talc pentru bebeluşi în loc de antiperspirant. Au efect calmant, astringent şi antiinflamator.

Suc de gutuie. Dă pe răzătoare o bucată de gutuie, stoarce sucul şi aplică-l la subsuori prin tamponare şi frecare.