Urgentele oftalmologice sunt afectiuni oculare care necesita un consult oftalmologic fara intarziere pentru a pune diagnosticul corect si a incepe tratamentul necesar cat mai curand posibil. Ele apar adesea brusc si pot fi periculoase, cum ar fi aparitia detasarii retinei sau a degenerescentei maculare asociate cu varsta (DMLA), ale caror prognostice sunt severe.
Unele boli oculare urgente au simptome si manifestari similare care pot fi confuze si ar trebui diferentiate pentru a nu cadea in capcana diagnosticarii gresite. Dr Romain Jaillant si Ludovic N’Kosi, medici oftalmologi si fondatori ai centrului de ingrijire neprogramata SOS Œil, va invita sa faceti un bilant al acestor 7 boli oculare urgente care nu trebuie confundate.
Chalazion si orgelet
Adesea confundate, chalazionele si orzicul sunt doua boli ale pleoapelor foarte asemanatoare. Ambele se manifesta ca umflare dureroasa, localizata a pleoapei, asociata de obicei cu roseata.
Orzezul este depasit de un fir de par si corespunde infectiei radacinii genelor, cand chalazionul corespunde inghitirii unei glande a pleoapei, glanda Meibomus. Orzezul este o infectie, chalazionul este de origine mecanica (obstructie). Tratamentul pentru aceste doua afectiuni este similar: masajul pleoapelor pentru si unguent cu antibiotic. Numai chalazionul poate fi operat, prin efectuarea unei incizii.
Conjunctivita virala si conjunctivita bacteriana
Conjunctivita este o boala comuna a ochiului. Se manifesta prin inrosirea ochiului si a secretiilor. Fara a fi dureroasa, conjunctivita este iritanta si produce impresia unui corp strain sau graunte de nisip in ochi. Vederea nu este de obicei scazuta. Doua cauze comune coexista, pe care este important sa nu le confundam, deoarece tratamentul lor difera. Conjunctivita virala este adesea bilaterala si constituie 80% din conjunctivita infectioasa. Apare intr-un context de infectie difuza: tuse, febra, gripa. (unele conjunctivite sunt chiar cauzate de COVID!). Secretiile sunt abundente, dar nu foarte murdare. Conjunctivita virala nu necesita antibiotice, ci simple spalaturi oculare. Conjunctivita bacteriana este cel mai adesea unilaterala si este insotita de secretii abundente si murdare.
Acestia sunt tratati cu picaturi pentru ochi cu antibiotice .
Migrene oftalmologice si dureri de cap legate de ochelari
Iata doi prieteni falsi care ar trebui definiti pentru ca sunt prea des confundati. Migrenele oftalmologice corespund unei boli a vaselor de sange din creier. Ca orice migrena, ele provoaca dureri de cap caracteristice: unilaterale, pulsatile si adesea insotite de greata sau varsaturi. Migrenele oftalmologice sunt asociate cu simptome vizuale caracteristice: pacientul percepe o fulger scintilator in spirala ce lasa loc unei pierderi tranzitorii a vederii, care se numeste scotom scintilant. Foarte impresionante, migrenele oftalmologice sunt de obicei benigne. Inca necesita imagistica cerebrala (IRM) in primul episod si analgezice. Este important sa nu le confundati cu simple dureri de cap legate de corectia vizuala inadecvata. In acest caz, medicul oftalmolog va va prescrie ochelari pentru corectarea dumneavoastra.
Degenerescenta maculara legata de varsta (AMD) si dezlipirea de retina
Iata doua boli urgente si grave ale retinei, ambele se manifesta printr-o scadere a acuitatii vizuale fara durere. Degenerescenta maculara legata de varsta corespunde unei anomalii a centrului retinei (macula sau fovea). Se manifesta printr-o deformare a imaginilor, liniile aparand ondulate (metamorfospii) si priveste de obicei pacientii cu varsta peste 60 de ani. In forma sa umeda, AMD necesita un tratament de urgenta cu injectie intravitreala pentru a stabiliza vederea. Dezlipirea de retina apare la periferia retinei, la pacientii de toate varstele. Determina pierderea periferica si apoi completa a vederii. O dezlipire de retina este o urgenta chirurgicala oftalmologica .. Pacientul trebuie sa se opereze in 48 de ore, motiv pentru care este esential sa consulti rapid medicul daca ai aceste simptome.
Keratita si uveita
Keratita si uveita sunt doua afectiuni ale ochilor care provoaca ochi rosii, durerosi si acuitate vizuala redusa. Simptomele sunt foarte asemanatoare, dar cauza lor este radical diferita. Keratita este adesea infectioasa, uneori legata de purtarea lentilelor (abces) si afecteaza corneea. Uveita este cel mai adesea inflamatorie. Afecteaza interiorul ochiului (camera anterioara). Pacientului ii este greu sa se orienteze catre una sau alta dintre boli si doar un examen oftalmologic complet (examen cu fluoresceina si fund) va face posibila distingerea acestora si propunerea rapida a tratamentului adecvat.
Zona zoster oftalmica si herpes ocular
Zona zoster oftalmologica si herpesul ocular sunt doua boli inrudite, atat ca origine, cat si prin manifestari. Prima, zona zoster, este cauzata de VZV. Herpesul este cauzat de virusul HSV. VZV si HSV sunt doi virusuri veri din familia virusului herpes. Zona zoster oftalmologic declanseaza eruptii dureroase pe frunte si pe pleoapa atunci cand herpesul ocular provoaca eruptii cutanate caracteristice in forma de bulgari care provoaca o senzatie de arsura. In ambele cazuri, manifestarile oculare grave, precum keratita, sunt de temut. Un examen oftalmologic cu realizarea unui fund ocular urgent este esential.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste