Tot ce trebuie să ştii despre pietrele la fiere

Vezica biliara (colecistul sau fierea popular) este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se gaseste sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretata de acesta. Bila, produs de secretie hepatic, ajuta la digestia grasimilor. Calculii biliari pot fi compusi din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Ca dimensiuni, pot varia de la dimensiuni milimetrice la cativa centimetri.

Ce este litiaza biliara?

Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) in interiorul vezicii biliare (colecistului) si a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin).

La cine apare litiaza biliara ?

Sunt mai predispuse la aceasta afectiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride, femeile care urmeaza tratament cu estrogeni in postmenopauza, gravidele.

Factorii favorizanti sunt regimul alimentar dezordonat cu alimentatie bogata in grasimi, hipercalorica, sedentarismul, constipatia, surmenajul.

Care sunt principalele simptome?

Durerea este principalul simptom si apare in regiunea epigastrica (zona stomacului) si a hipocondrului drept (subcostal drept) si poate iradia (se poate intinde) in spate si umarul drept.

Durerea poate apare brusc si nu se calmeaza la incercarile bolnavului de a obtine o pozitie confortabila, impiedica respiratia profunda, poate avea caracter postprandial (dupa masa) sau nocturn si durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile. Poate fi o durere intermitenta manifestandu-se ca niste crize periodice (colica biliara) sau este continua, nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.

Greturi si varsaturi – de la gust amar matinal la varsaturi alimentare, bilioase (verzui) care calmeaza intr-o mare masura durerea.

Inapetenta

Febra – semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta).

Icterul, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate-semn al migrarii unor calculi in calea biliara principala cu obstructie coledoc.

Evolutie

Evolutia litiazei biliare depinde de prezenta sau nu a simptomelor. Marea majoritate a pacientilor cu litiaza biliara nu prezinta simptome si nu necesita tratament. Cei care prezinta simptome, adesea sufera interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare.

Litiaza biliara asimptomatica

Pana la 90% dintre persoanele cu litiaza biliara nu prezinta simptome. Marea majoritate a celor cu litiaza biliara asimptomatica nu vor prezenta niciodata simptome.

Litiaza biliara simptomatica

Cea mai frecventa problema cauzata de litiaza biliara consta in obstructia repetata de catre un calcul a canalului cistic, ductul ce dreneaza vezica biliara. Aceasta determina accese periodice de durere ce apar in contextul contractiei si relaxarii vezicii biliare. Accesele de durere sunt, de obicei, severe si constante, durand de la 15 minute pana la 6 ore, durerea putandu-se agrava dupa masa. Simptomele cedeaza in cateva zile.

La primul acces dureros, cea mai buna atitudine consta in a observa daca durerea trece fara interventie chirurgicala. Totusi, daca durerea este severa sau daca au mai existat asemenea antecedente dureroase, se poate dovedi necesar tratamentul chirurgical pentru indepartarea vezicii biliare.

In functie de locul de obstructie al canalului biliar, simptomele pot include greata, varsaturi, febra si durere abdominala severa ce dureaza mai mult de 6 ore. Daca aceste simptome apar, se poate dovedi necesar tratamentul chirurgical de indepartare a vezicii biliare si a calcului inclavat.

Rar, calculii biliari pot determina aparitia pancreatitei acute, o inflamatie a pancreasului. Pietrele pot bloca fluxul de enzime digestive secretate de pancreas. Pancreatita poate duce la aparitia durerii abdominale acute, severe, la pierderea apetitului, greata, varsaturi si febra.

Necesitatea interventiei chirurgicale

De obicei, primul acces de simptome determinate de litiaza biliara nu este sever. Complicatiile grave (precum obstructia unui canal) se produc rar, astfel incat in urma consultarii cu medicul, se poate decide amanarea tratamentului pentru a se observa daca simptomele se remit de la sine. Acest lucru este cu atat mai important cu cat medicul nu este sigur daca simptomele sunt produse de litiaza biliara.

Desi, uneori interventia chirurgicala de urgenta este necesara, in majoritatea cazurilor pare o abordare mai sigura amanarea tratamentului pana la aparitia unui al doilea episod dureros. Daca apar doua episoade dureroase, este foarte posibil ca acestea sa se repete in viitor. In aceasta situatie, tratamentul chirurgical pentru indepartarea vezicii biliare este, de obicei, cea mai buna solutie.

Persoanele ce resimt simptome asociate litiazei biliare, au un risc mai mare de a prezenta simptome dureroase in viitor si complicatii, fata de cei asimptomatici. Este imposibil de prezis frecventa episoadelor dureroase, precum si severitate acestora. Multi dintre cei ce se hotarasc sa nu se trateze, nu prezinta probleme ulterioare. Aproximativ 1 din 3 persoane ce prezinta un acces dureros unic, nu prezinta ulterior alte episoade dureroase.

Investigatii

Calculii biliari pot fi observati in cazul efectuarii unor investigatii pentru evaluarea durerii abdominale sau in timpul efectuarii ecografiei de rutina pentru monitorizarea sarcinii. Medicul specialist va dori sa afle antecedentele personale patologice, istoricul bolii si simptomele resimtite si va efectua un examen fizic. Chiar daca istoricul bolii si examenul fizic pot orienta spre diagnosticul de litiaza biliara, investigatiile vor confirma diagnosticul. Investigatiile pentru litiaza biliara includ:

– Ecografia abdominala – este cel mai bun test pentru confirmarea litiazei biliare. Acuratetea testului este de 95%. Pentru efectuarea acestui test, medicul foloseste o sonda pe care o deplaseaza de-a lungul abdomenului si care transmite informatiile culese la un monitor. Aceasta investigatie poate arata si alte modificari la nivelul vezicii biliare si a canalelor biliare. De asemenea, poate fi utila pentru diagnosticarea altor afectiuni ce pot determina simptome asemanatoare litiazei biliare, precum infectiile sau inflamatia pancreasului (pancreatita).

– Scintigrafia radioizotopica (HIDA). Daca aspectul ecografic al vezicii biliare este normal, dar medicul suspicioneaza in continure existenta unei probleme la acest nivel, acesta poate solicita efectuarea unei scintigrafii radioizotopice (HIDA).

Aceasta investigatie presupune injectarea de catre un specialist a unei solutii radioactive intr-o vena si apoi preluarea de imagini de la nivelul vezicii biliare, pentru a evalua gradul de functionalitate al acesteia. Aceasta investigatie poate evidentia si alte probleme, precum blocajul unui canal biliar.

– Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP). Aceasta investigatie este recomandata de medic in cazul suspicionarii existentei unui calcul biliar inclavat la nivelul canalelor biliare ce leaga ficatul de vezica biliara, pancreas si intestinul subtire.

Investigatia presupune manevrarea de catre medic a unui tub flexibil ce prezinta atasata o camera de luat vederi, numit endoscop, de-a lungul esofagului si al stomacului pana la nivelul canalelor ce dreneaza ficatul, vezica biliara si pancreasul. Daca exista un calcul inclavat la nivelul canalului biliar comun, medicul il poate elimina cu ajutorul instrumentarului introdus de-a lungul endoscopului.

– Testele sangvine. Teste de laborator, precum hemoleucograma si teste ale functiei hepatice si pancreatice, pot ajuta la evaluarea simptomelor produse de litiaza biliara. Aceste teste pot indica existenta unei alte afectiuni ce determina simptome asemanatoare litiazei biliare.

Printre alte teste enumeram:

– Radiografia abdominala. Poate identifica numai anumiti calculi, astfel incat aceasta explorare nu este folosita de rutina in acest scop.

– Computer tomografia abdominala (CT). Se bazeaza pe formarea unor imagini tridimensinale ale structurilor interne ale organismului cu ajutorul unui scaner. Aceasta investigatie nu este folosita de rutina in evaluarea litiazei biliare, dar poate fi utila in planificarea unui alt tip de tratament decat interventia chirurgicala.

– Ecografia endoscopica (EUS). Aceasta investigatie poate fi efectuata pentru vizualizarea calculilor de la nivelul canalului biliar comun. Medicul manevreaza un tub subtire, flexibil, endoscopul, ce are atasata o sonda de ultrasunete, de-a lungul esofagului si al stomacului pentru examinarea canalelor ce dreneaza ficatul, vezica biliara si pancreasul.

– Colangiografia cu rezonanta magnetica. Aceasta investigatie se bazeaza pe generarea unui camp magnetic si a unor unde de energie radio, ce vor duce la formarea unor imagini ale organelor si structurilor intraabdominale. Poate fi folosita pentru localizarea calculilor inaintea interventiei chirurgicale (colecistectomie laparoscopica) sau pentru detectarea diverselor afectiuni de la nivelul canalului biliar sau al vezicii biliare. Nu poate fi folosita pentru indepartarea calculilor inclavati la nivelul canalelor biliare.

Tratament medicamentos

Medicamentele sunt rareori folosite in tratamentul litiazei biliare. Totusi, persoanele ce urmeaza o dieta pentru pierderea rapida in greutate pot primi medicamente pentru durere, greata si pentru prevenirea formarii calculilor biliari.

Acizii biliari ce dizolva calculii biliari sunt, de obicei, rezervati persoanelor la care o interventie chirurgicala ar fi riscanta sau acelora ce refuza interventia chirurgicala.

Aceasta terapie este foarte rara, daca este vreodata, o optiune pentru cei ce prezinta o inflamatie sau infectie acuta a vezicii biliare, cei care au o vezica biliara ce nu functioneaza normal, prezinta calculi biliari de mari dimensiuni, calculi calcificati sau calculi la nivelul canalelor biliare.

loading...
Cumpara cartea