Testul Papanicolau – cat de important este pentru sanatatea ta si de ce trebuie sa-l faci

Controlul ginecologic este pentru multe femei un prilej de teama si stanjeneala. Totusi acesta este absolut necesar cel putin o data pe an.

Probabil prima intrebare care le vine in minte multor femei este “De ce trebuie sa merg la ginecolog daca nu am niciun simptom care sa arate prezenta unei boli?”.

Raspunsul este simplu si te pune pe ganduri: fiindca, din pacate, majoritatea bolilor grave evolueaza “in liniste”, de-a lungul unei perioade indelungate.

Atunci cand apar primele simptome, deja boala se afla intr-un stadiu avansat, iar lupta medicilor si a pacientei este grea, daca nu chiar imposibila.

Este vorba aici, bineinteles, de cancer si nu de infectii usoare sau dereglari ale florei microbiene, la nivelul aparatului reproducator.

Ce este Testul Babes – Papanicolau?

Rapiditatea si viclenia evolutiei formatiunilor maligne a facut necesara testarea regulata a populatiei feminine, cu scopul de a fi depistate eventualele modificari maligne in stadii incipiente, la nivelul aparatului reproducator.

Astfel, in anii ’40, testul a fost “schitat” de romanul Aurel Babes, apoi perfectionat de grecul Georgios Papanicolau.

In Romania testul este numit ” Babes-Papanicolau”, din respect pentru romanul care s-a gandit prima data la inventarea testului.

Testul Papanicolau (denumit si PAP) este un test de rutina, care trebuie facut de orice femeie, pentru depistarea timpurie a oricaror afectiuni ale cervixului si colului uterin.

Orice femeie, indiferent de varsta, trebuie sa faca acest test cel putin o data pe an, ideal fiind la 6 luni.

Cum ajuta testul Babes-Papanicolau femeile?

Acest test ajuta la depistarea leziunilor precursoare cancerului de col uterin, prin programe de screening, ca metoda de diagnostic a patologiei cervicale si ca metoda de supraveghere a pacientelor tratate impotriva unor leziuni ale colului.

Testul Papanicolau poate depista orice anomalie celulara precanceroasa, mai ales ca acestea nu prezinta simptome care sa poata fi detectate.

Cu ajutorul acestui tip de analiza, pot fi observate si modificarile celulelor colului, care pot fi tratate sau revin la forma initiala de la sine.

VEZI SI: Testul lingurii îți spune într-un minut cum stai cu sănătatea

Examenul cito-vaginal, consta in analiza celulelor din secretia vaginala.

Testul poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale, poate depista cancerul de col uterin inca din stadiile incipiente, dar si diferite tipuri de infectii si boli cum sunt candida sau trichomonas.

Cauza cel mai des intalnita pentru modificarea celulelor colului este infectia cu HPV – virusul uman Papilloma (Human Papilloma Virus).

Infectia cu HPV este principala cauza a cancerului de col uterin, insa prezenta acestuia nu este intotdeauna asociata cu cancerul.

Cum se face testul?

Medicul ginecolog va recolta cu ajutorul unei spatule cateva celule de la nivelul colului uterin. Aceste celule sunt asezate pe o lamela si supuse unei analize minutioase de laborator, pentru a se prezenta o serie de rezultate concrete.

Daca testul se face imediat dupa nastere, poate fi greu de interpretat si trebuie repetat.

Rezultatele

Un rezultat de laborator al testului Papanicolau este usor de citit doar pentru specialistii in ginecologie.

Mai jos vei gasi explicate cel mai des intalnite exprimari in foaia cu rezultatul analizelor.

Nu uita! Un diagnostic corect poate fi pus doar de un specialist.

Astfel, poti intalni exprimari precum:

– “Celule normale (clasa I)” – ceea ce inseamna ca totul este in regula;

– “Celule cu modificari atipice benigne (clasa II). Testul a evidentiat prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, etc.”

– caz in care nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca aceste celule se modifica permanent fara a prezenta neaparat un pericol.

– “Citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (clasa III) ” – situatie in care rezultatul presupune o modificare posibil maligna, insa nu ii poate confirma prezenta.

De aceea, trebuie efectuate mai multe teste pentru identificarea naturii si cauzei modificarilor celulare.

– “Citologie puternic sugestiva pentru malignitate” (clasa IV)” – caz in care se confirma prezenta celulelor tumorale maligne, insa in numar mic.

– “Citologie concludenta pentru malignitate” (clasa V)” – ceea ce inseamna ca exista celule maligne in numar crescut.

Ce se intampla daca Testul Papanicolau arata prezenta unor celule anormale?

In cazul modificarilor de gradul II, medicul va supraveghea situatia, va face pacientei un test de HPV, chiar si o colposcopie, pentru a observa direct mucoasa.

In cazul unor modificari de gradul III, IV si V sunt neaparat necesare colposcopia si biopsia pentru un diagnostic cert. Biopsia presupune recoltarea unui fragment mic de tesut de la nivelul colului si examinarea sa in laborator.

Vei fi intotdeauna instiintata de medicul tau ginecolog asupra rezultatelor testelor sau imediat ce acesta observa ca ceva nu este in regula!

Factorii de risc

Majoritatea modificarilor celulare ale cervixului sunt rezultatul comportamentelor sexuale riscante, atat ale pacientei cat si ale partenerului ei sexual, atat in momentul de fata cat si anterioare relatiei actuale, chiar si cu multi ani in urma.

Astfel de comportamente sexuale cresc riscul de infectii si de dezvoltare a unei boli cu transmitere sexuala (BTS).

In cazul femeilor care au in prezent o relatie monogama (cu un singur partener sexual), un rezultat anormal la testul Papanicolau datorat virusului HPV nu indica un comportament sexual cu risc crescut in prezent,

ci mai degraba o infectie cu HPV dobandita cu cativa ani in urma, de vreme ce virusul poate ramane in celulele corpului mai multi ani.

Fumatul sau slabirea sistemului imunitar pot de asemenea sa favorizeze modificarile celulelor cervicale.