In cazul unui accident minor, schimbarile sunt extrem de greu de observat si nu exista neaparat consecinte imediate, fiind afectate zone ale creierului care nu coordoneaza functii precum cele amintite.
Daca insa esti nervos si nu ai neaparat un motiv sau daca ai dificultati de concentrare ori nu suporti zgomote pe care inainte le ignorai ar fi bine sa consulti medicul.
Ar trebui, de asemenea, sa ne ingrijoreze si daca ne amortesc brusc fata, bratele sau picioarele, mai ales pe o parte a corpului, daca avem tulburari de vedere sau ameteala ori daca ne pierdem echilibrul si avem dureri de cap severe.
Din nefericire, cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu stiu ce trebuie sa faca in astfel de situatii.
Un raport al publicatiei Stroke arata ca 70% dintre pacienti nu au stiu ce li s-a intamplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic in primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
Printre persoanele cu mare risc de a face un atac cerebral sunt cele agresive si nervoase.
Potrivit cercetarilor, si depresia poate creste sansele unui atac cerebral cu 30% din cauza predispozitiei persoanei depresive de a aduce o viata dezordonata, poate de a si fuma sau de a manca in exces ori de a neglija sa faca miscare.
De asemenea, persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutina, iar glicemia si tensiunea arteriala anormale si netratate pot deteriora starea de sanatate.
Somnul insuficient, este demonstrat, cresc sansele de acccident vascular cerebral, iar sforaitul din timpul somnului e foarte probabil sa aiba legatura cu aparitia sindromului metabolic, factor de risc, de asemenea, pentru atacul cerebral, dar si pentru bolile de inima ori de diabet.
Nu neglija migrenele, mai ales daca sunt insotite de vedere incetosata sau cu pete albe. Acesta poate fi semnul ca ai o circulatie a sangelui defectuoasa, deci un risc crescut de accident vascular.
Si inima ne poate da indicii ca riscam un atac cerebral daca avem un ritm cardiac neregulat, batai rapide ale inimii sau mult prea lente si o respiratia grea, asociata cu durerile in piept. Toate aceste simptome ne pot anunta ca suferim de fibrilatie atriala, care creste riscul unui atac cerebral.
Cum prevenim
Specialistii recomanda sa fim atenti la ce punem in farfurie. Este bine sa consumam alimente bogate in potasiu, precum stafide, banane, suc de rosii, dar si legume proaspete, peste, carnea slaba (curcan, pui) si produsele lactate cu un continut scazut de grasimi.
Potasiul, spun specialistii, in cantitati recomandate, poate reduce cu 20% riscul de accident vascular cerebral.
Nu neglijati miscarea! Fie ca vorbim de plimbari, fie ca mergem la sala de sport avem nevoie de cel putin 20 de minute de miscare in aer liber.
Asta inseamna aproape doua ore de miscare pe saptamana, ceea ce reprezinta un risc mai mic cu aproximativ 40% de a face un atac cerebral, potrivit unui studiu.
Uleiul de masline ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, spun medicii, astfel ca si riscul de a face boli cardiovasculare scade. Potrivit unui studiu un consum regulat de ulei de masline scade riscul de AVC cu aproape 40%. .
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste