Nu multe boli provoaca atat de multe tipuri de complicatii pe care le vedem in cazul tulburarilor tiroidiene, deci este util sa le cunoastem. Merita cu siguranta sa le stii pentru sanatatea ta

Tiroida este o glanda care joaca un rol in diferite procese metabolice, motiv pentru care orice tip de deficit poate produce alterari. In articolul nostru, vrem sa explicam ce fel de tulburari pot aparea si tratamentele pe care ar trebui sa le urmezi.

Tulburarile tiroidiene duc la o gama larga de simptome si complicatii care au adesea un impact grav asupra calitatii vietii pacientului.

Sunt fara indoiala unele dintre cele mai frecvente afectiuni medicale care afecteaza mai ales femeile. In timp ce exista un tratament pentru a trata tulburarile tiroidiene, acesta implica de obicei un proces extrem de lung, inclusiv tratament cronic care poate necesita interventii chirurgicale.

In acelasi timp, nu putem uita ca aceasta glanda in forma de fluture actioneaza in nenumarate procese metabolice. Orice fel de deficit hormonal sau exces poate duce la modificari care pot fi confundate cu alte boli.

Din acest motiv, este destul de obisnuit ca pacientii sa fie obositi fara sa stie de ce sau pentru ei sa asocieze cresterea in greutate cu stresul.

Nu multe boli provoaca atat de multe tipuri de complicatii pe care le vedem in cazul tulburarilor tiroidiene, deci este util sa le cunoastem. Merita cu siguranta sa le stii pentru sanatatea si bunastarea ta.

Astazi vom examina unele dintre cele mai frecvente simptome.

1. Constipatie, probleme digestive sau colon iritabil

Tulburarile tiroidiene duc adesea la o gama larga a modificarilor sistemului nostru digestiv.
Inainte de a primi un diagnostic pentru o tulburare tiroidiana, este normal sa experimentezi faze de digestie proasta sau chiar momente de colon iritabil.

Pe de alta parte, simptomele pe care le experimentezi pot ajuta, de asemenea, sa determini ce fel de problema tiroidiana te afecteaza:

Hipotiroidie:

– Constipatie

– Absorbtie slaba a nutrientilor

– Indigestie

Hipertiroidie:

– Diaree

– Dureri de stomac

– Distensie abdominala

– Varsaturi ocazionale

2. Probleme de menstruatie si posibila infertilitate

Neregularitatile in ciclul menstrual sunt frecvente pentru pacientii cu probleme tiroidiene.

In cazurile de hipotiroidie, ciclurile menstruale tind sa fie mai lungi si mai dureroase.

La randul lor, femeile care sufera de hipertiroidie au de obicei menstre mai scurte si mai frecvente sau, mai rau, ajung la menopauza mai devreme.

Aceasta este cu siguranta una dintre cele mai grave complicatii asociate tulburarilor tiroidiene. Totusi, aceasta apare de obicei la femeile care nu au fost diagnosticate la timp sau la cele care nu au un tratament eficient.

3. Probleme musculare si articulare

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de tulburari tiroidiene; totusi, sunt si unele dintre cele mai putin cunoscute. Este important sa fii constient de urmatoarele:

– Persoanele cu hipotiroidie, indiferent de varsta sau sex, sufera de obicei dureri musculare si articulare persistente. Este un simptom care ii afecteaza atat de mult incat poate duce chiar la un diagnostic eronat, cum ar fi, de exemplu, fibromialgia.

Cu toate acestea, cu tratament, acest simptom se reduce de obicei considerabil. In acelasi timp, persoanele cu probleme tiroidiene dezvolta adesea sindrom de tunel carpian sau fasciita plantara.

– In cazul persoanelor cu hipertiroidie, ele tind sa simta durere si slabiciune la nivelul bratelor si picioarelor.

4. Colesterol ridicat

Iata un alt simptom care poate surprinde pe cativa dintre noi. O problema tiroidiana poate provoca colesterolul rau, LDL, sa fie mai rezistent la tratament.

Acest lucru este obisnuit atunci cand anumiti pacienti nu reusesc sa-si diminueze nivelul colesterolului, in ciuda dietei, exercitiilor fizice si chiar statinelor. Cand se intampla acest lucru, de obicei ne confruntam cu un caz de hipotiroidie.

Pe de alta parte, un nivel foarte scazut de colesterol (care nu este neaparat un lucru bun) poate indica hipertiroidie.

5. Modificari ale obiceiurilor de odihna rezultate din tulburari tiroidiene

O alta consecinta care afecteaza cel mai mult calitatea vietii pentru pacientii cu boala tiroidiana este proasta calitate a perioadelor de odihna. Cu toate acestea, tulburarile nu afecteaza efectiv orele de somn, ci mai degraba:

– Uneori, pacientii se trezesc obositi si slabiti, chiar daca au dormit 10 ore noaptea anterioara.

– Alteori, senzatia de odihna insuficienta conduce pacientul la somn dupa-amiaza sau pe tot parcursul weekendului. Este o problema foarte grava.

In alte cazuri, totusi, o persoana poate merge la culcare si sa se lupta sa adoarma datorita tahicardiei, nervozitatii sau anxietatii ridicate.

6. Modificari ale pielii

In plus fata de caderea parului, este normal sa apara modificari vizibile ale pielii.

Pielea poate sa apara mai rugoasa, mai uscata, mai ales pe glezne, genunchi si coate. Acestea sunt afectiuni asociate cu hipotiroidia.

Pe de alta parte, in cazul hipertiroidiei, pielea poate deveni delicata si foarte sensibila la schimbarile de temperatura.

7. Depresia si anxietatea

Hipotiroidia deriva dintr-o tiroida mai putin activa care poate duce la o schimbare a neurotransmitatorilor nostri ca o consecinta. Scaderea serotoninei sau a dopaminei poate duce la depresie.

Pe de alta parte, atunci cand un pacient cu tulburare depresiva prezinta rezistenta la medicamentele psihiatrice, este probabil sa sufere de o problema tiroida.

Acest lucru arata ca multe dintre tulburarile tiroidiene de care sufera multi oameni pot fi gasite in probleme cum ar fi: starea de spirit, odihna nocturna sau durerea articulara.

Acestea ar putea fi probleme tiroidiene care nu au primit inca un diagnostic sau un tratament eficient.
Gandeste-te la aceste simptome.