După cum o indică clar și numele, nevralgia este o durere care are loc la nivelul mușchilor, durere care este, de obicei, declanșată fără nstimularea receptorilor de durere.
Există variate tipuri de nevralgii, dintre care și nevralgia intercostală, o durere neuropată care implică nervii intercostali.
De la ce apare junghiul intercostal
Cunoscută, mai comun sub denumirea de junghi intercostal, aceasta apare în urma iritării, inflamării sau compresiei nervilor intercostali, în cutia toracică sau în fața zonei abdominale. Mai exact, factorii declanșatori ai acestui tip de nevralgie pot fi:
O traumă exercitată asupra zonei pieptului
Infecțiile virale (precum zona zoster)
Blocarea sau apariția unei presiuni puternice pe nerv
Reacție adversă apărută în urma unei intervenții medicale chirurgicale care a necesitat deschiderea cutiei toracice pentru a se face accesului la zona gâtului, plămânilor, inimii sau diafragmei.
Câtedată, nevralgia intercostală nu are absolut nicio cauză, situație în care ea se numește nevralgie intercostală idiopatică.
Care sunt simptomele nevralgiei intercostale
Nevralgia intercostală este o afecțiune rar întâlnită, care apare în urma oricărei presiuni exercitate asupra nervilor ce susțin funcția mușchilor dintre coaste. Durerea resimțită în timpul unui junghi intercostal este, de obicei, tăioasă, ascuțită, arzătoare și se declanșează brusc, fără un alt simptom care să o anunțe.
Zonele în care lovește nevralgia intercostală:
În jurul coastelor
În partea superioară a pieptului
În zona superioară a spatelui
Pe lângă durerea principală, în timpul nevralgiei intercostale mai apar simptome secundare, în zona afectată, precum:
Furnicături
Amorțeli
O senzație de presiune de jur împrejurul pieptului
Simptomele cazurilor mai severe de junghi intercostal includ:
Spasme musculare involuntare
Pierderea poftei de mâncare
Paralizie
Atrofierea mușchilor
Dureri fulgerătoare puternice
Intensitatea junghiului este mult mai mare dacă persoana în cauză este angajată chiar și în cel mai nesemnificativ tip de activitate fizică – de la inspirat-expirat până la un banal întins al corpului/stretching.
Durerea devine mult mai puternică de la râs, tușit sau strănutat. De asemenea, există persoane care au acuzat dureri și în alte zone decât aceea direct afectată, precum pelvis sau umăr.
În unele cazuri, simptomele nevralgiei intercostale pot fi extrem de puternice, persoana afectată având mari dificultăți în a respira și a se mișca.
Junghiurile în zona intercostală nu sunt, neapărat, provocate de această afecțiune. Dacă ele sunt însoțite de dureri inexplicabile în piept, asociate cu o presiune intense, dispnee puternică sau mici pierderi ale cunoștinței, trebuie solicitată de urgență intervenția unui medic.
Cum se diagnostichează nevralgia intercostală
Până să dea verdictul de nevralgie intercostală, medicul trebuie să elimine orice altă cauză a durerii experimentate de pacient. În timpul examinării, el va presa zona intercostală, în timp ce suspectul de jughi intercostal respire adânc.
Dacă acest test provoacă durere, diagnosticul de nevralgie intercostală este stabilit.
În cazul în care medicul consideră că este nevoie și de analize suplimentare, el poate recomanda pacientului să facă un examen neurologic pentru a descoperieventuale probleme la nivelul sitemului nervos, precum și o radiografie cu ultrasunete, un RMN sau un examen tomografic, pentru a găsi sursa durerii.
Cum se tratează nevralgia intercostală
Din fericire, există o multitudine de tratamente – destul de asemănătoare celor pentru sciatică – pentru ușurarea simptomelor nevralgiei intercostale, marea majoritate a oamenilor combinându-le, pentru un efect optim.
Medicii recomandă administrarea de analgezice, antiinflamatoare, anticonvulsive și anticoagulante, precum și aplicarea locală a unor plasturi antireumatici și/sau a unei creme pe bază de diclofenac sau lidocaină.
Indicată este, desigur, consultarea unui doctor înainte de administrarea oricărui tratament, fie el și non-invaziv.
În cazurile cele mai severe – există junghiuri intercostale care nu trec luni de zile – , medicii decid administrarea de injecții locale de corticosteroizi care să reducă inflamația și să ușureze durerea. Pentru aceată procedură, doctorul va avea nevoie de ajutorul unei radiografii, pentru a găsi exact sursa durerii.
De asemenea, când problema nu este foarte gravă, medicul poate apela la terapie prin radiofrecvență pulsate, o procedură minim invazivă care oferă o ameliorare a durerii pe termen scurt.
Exerciții fizice pentru ameliorarea junghiului intercostal
Stai în picioare, cu spatele și gâtul drept, și inspiră cât de adânc posibil. Repetă de 5 ori.
Ridică brațele peste cap și trage de mâini în sus.
Apleacă-te lateral și menține această poziție până numeri la 10. Relaxează corpul și apoi repeat aplecarea, în partea cealaltă, tot până numeri la 10.
Stai în poziție verticală, cu brațele pe lângă corp și cu coatele îndoite la 90 de grade. În această poziție, trage mâna înapoi, încercând să apropii umerii cât de mult posibil.
Menține această poziție până numeri la 10 și repeat mișcarea, până intensitatea junghiului intercostal scade.
Alte variante de tratament pentru nevralgia intercostală mai sunt și terapia fizică sau ocupațională, terapia cognitivă și comportamentală, terapia de relaxare.
Pentru a evita apariția unui junghi intercostal, medicii recomandă oamenilor să evite sedentarismul și să fie activi din punct de vedere fizic pe cât de mult posibil, pentru a menține sănătatea mușchilor și a țesutului nervos.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste