Înfrîngerea nu trebuie să te biruiască și nici să te descurajeze

Înfrângerea să nu te descurajeze. Ridica-te si mergi mai departe

Există o înfrângere pe care trebuie să o acceptăm însă, este vorba despre înfrângerea orgoliului, pe care însă noi o confundăm cu demnitatea, cu umilinţa şi jignirea.

Aceste nimicuri ne scad însă valoarea din perspectivă creştină şi astfel de îndepărtăm de Dumnezeu. Acceptarea acestor „înfrângeri” şi numai a acestora ar reprezenta de fapt temelie pentru renaşterea noastră interioară.

“Fii viteaz, luptă-te cu bărbăție, cu dârzenie, cu îndărătnicie. Nu-i lăsa vrăjmașului, din lenevie, biruința. După înfrângere nu te descuraja; apucă-te iar de sabie, și la luptă! Rănile primite în luptă vindecă-le prin pocăință.

Iată regula nevăzutei lupte duhovnicești”, este îndemnul Sfântul Ignatie Briancianinov.

“Când Domnul vrea să-i dăruiască cuiva sporire duhovnicească, îngăduie să vină asupra lui luptă. Ispita sufletească îl inmoaie pe om, îl îmblânzește cum e îmblânzit calul gonit în manej la coardă.

Celui ce biruie i se îngăduie să intre la cina harului: și intră, și gustă, și se îndulcește la cina Domnului său cum se îndulcește la ospățul împărătesc ostașul care și-a dovedit credința prin statornicie, prin bărbăție, prin răni, prin biruință.

Hristos să fie cu tine! El să te întărească!”

Sfântul Ignatie Briancianinov

Extras din „De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu: scrisori către mireni”,

loading...
Cumpara cartea