Numeroase femei sunt foarte preocupate de a fi cat mai slabe, unele chiar exagerat, nerealizand ca a fi prea slaba poate fi de-a dreptul nesanatos. Iar ultima afirmatie este valabila si in cazul barbatilor, doar ca, de regula, ei sunt prea slabi nu pentru ca isi doresc, ci din diverse alte cauze.
O echipa de cercetatori a descoperit de curand o gena numita IRS1, care pune barbatii slabi in pericol de a dezvolta diabet si boli cardiovasculare (acestia pot depozita grasime in locuri periculoase, cum ar fi in jurul ficatului si al inimii, chiar daca sunt slabi).
Iar concluziile legate de aceasta gena reprezinta doar o parte din dovezile care arata ca a fi slab poate predispune la o serie de probleme serioase de sanatate.
Spre exemplu, oamenii de stiinta estimeaza ca kilogramele in plus, acolo unde nu s-a ajuns inca la obezitate, sunt vinovate de 34.000 de decese anual in SUA (de obezitate sunt legate 112.000 de decese anual in SUA).
Ce inseamna sa fii prea slab
Potrivit Daily Mail, sa fii prea slab inseamna sa ai un Indice de Masa Corporala (IMC) sub 18,5. IMC reprezinta greutatea in kilograme impartita la inaltimea exprimata in metri la patrat.
Iar persoanele subponderale nu sunt constiente adesea de faptul ca unele probleme de sanatate ar putea fi legate de o greutate prea mica, mai ales ca avertismentele care au ca subiect corelatia dintre sanatate si greutate sunt preponderent adresate celor care sufera de obezitate.
Una dintre cauzele unei greutati situate sub limita normala poate fi de natura hormonala – un nivel prea mic de estrogen, hormon care este important pentru starea normala de sanatate, atat a femeilor, cat si a barbatilor.
Iar lipsa grasimii corporale este legata de pierderea unor substante esentiale pentru santatea fizica si mintala.
Iata sase riscuri, dovedite prin cercetari, la care sunt expuse persoanele prea slabe.
1. Fracturi
Femeile care au fost slabe dintotdeauna au un risc crescut de fracturi de sold la varsta mijlocie, conform unui studiu realizat cu ajutorul a 3.683 de femei. Fracturile de sold reprezinta una dintre cauzele principale de vatamare in randul celor de varsta mijlocie si de deces printre persoanele in varsta.
Cu cat este mai slaba o femeie, cu atat este mai scazuta densitatea ei osoasa. Grasimea alimenteaza productia de estrogen, de care corpul are nevoie pentru oase sanatoase. Prea putin estrogen poate face ca oasele sa devina poroase si fragile.
De asemenea, oasele au nevoie sa suporte greutate pentru a ramane puternice. De aceea, alergatul, sariturile si ridicarile de greutati sunt exercitii importante pentru persoanele slabe.
In plus, un studiu sugereaza ca o crestere in greutate de aproximativ 4,5 kilograme, intre 40 si 60 de ani, pare a mari densitatea osoasa si a reduce riscul de fracturi.
Alte studii au aratat ca o crestere in greutate suficienta pentru a trece de la a fi subponderal la a fi normal din punctul de vedere al greutatii, dupa varsta de 25 de ani, este asociata cu un risc redus de fractura de sold.
2. Artrita si boli de inima
Persoanele subponderale care au artrita sunt de trei ori mai expuse riscului de a muri de boli de inima la varsta mijlocie decat persoanele cu o greutate normala.
Aceasta legatura a fost descoperita de experti de la clinica Mayo din SUA dupa analizarea starii de sanatate a sute de persoane, pe parcursul a 42 de ani. Cercetarile arata ca inflamatia cronica joaca un rol important in ateroscleroza, afectiune care consta in aparitia depozitelor de grasimi pe peretii interiori ai arterelor.
3. Avort spontan
Femeile care au un IMC scazut inainte de a ramane insarcinate sunt cu 72% mai expuse riscului de a suferi un avort spontan in primele trei luni de sarcina.
Studiul care a descoperit aceasta legatura, realizat cu ajutorul a 603 femei, nu a identificat si o cauza exacta, dar cercetatorii cred ca estrogenul produs de celulele adipoase este legat de fertilitate si de sarcini sanatoase.
In plus, femeile foarte slabe sunt mai expuse riscului de greata severa in timpul sarcinii.
Iar pentru un procentaj mic de femei raul de dimineata poate duce la o afectiune numita hiperemia gravidei, care presupune varsaturi foarte dese, ce pun in pericol mama si fatul, din cauza malnutritiei si a deshidratarii (femeia poate avea nevoie chiar de spitalizare).
4. Boli de plamani
Femeile slabe mai in varsta sunt mai expuse riscului de a avea diverse afectiuni cronice legate de plamani, cum ar fi bronsita, pneumonia si astmul, dupa cum arata o lunga serie de studii, realizate in ultimii 20 de ani.
Iar cauzele pentru aceste concluzii ar putea fi mai multe si combinate, printre acestea numarandu-se probleme la sistemul imunitar, din cauza lipsei de estrogen, si dereglari in ceea ce priveste anumite celule dezvoltate de tesuturile grase.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste