Cu multe secole in urma, Lao Tsu vorbea despre patru virtuti cardinale spunand ca atunci cand le practicam ca si mod de viata, ajungem sa cunoaste si sa intelegem adevarul si secretul Universului.
Maestrul chinez spunea ca traind si practicand aceste invataturi ne putem deschide spre marea intelepciune si fericire, caci ne invataturile readuc la sursa originara si ne permit sa accesam toate puterile pe care aceasta sursa suprema de energie ni le poate oferi.
Cele patru virtuti cardinale, sau reguli de a trai viata, pot oferi cadrul pentru o viata plina de sens si pace interioara.
1.Reverenta in fata Vietii
Aceasta virtute se manifesta ca fiind iubire neconditionata si atitudine de respect fata de toate creaturile din Univers, incepand cu noi insine, apoi curgand in mod natural catre toate celelalte. Aceasta reverenta este pentru tot ceea ce este viu, nu doar pentru anumite forme de viata.
Inseamna sa onoram toate formele de viata, iar in esenta sa exista o intelegere spirituala innascuta despre cum functioneaza Universul cu adevarat – faptul ca suntem cu totii scantei ale unui singur foc.
Cand traim cu reverenta, cu veneratie pentru viata, renuntam la dorinta noastra de a controla si a domina. In mod natural ajungem sa simtim din inima apreciere si recunostinta pentru viata. Aceasta prima virtute este cheia pentru diminuarea ego-ului.
Afirmati-va aceasta cat de des puteti, caci atunci cand va vedeti pe voi insiva intr-o maniera iubitoare, nu aveti altceva de dat mai departe decat iubire.
2.Sinceritatea Naturala
Aceasta virtute include bunatatea si autenticitatea. Se simte ca si o compasiune si o atotcuprinzatoare iubire pentru toate fiintele. Cand suntem sinceri si actionam cu integritate, ne indreptam catre pace si liniste interioara.
Avandu-ne constiinta clara, nu mai cartim la nivel interior asupra faptelor noastre necinstite, care pot eroda mintea linistita. Mare parte din acesti patru piloni sunt in legatura cu karma, legea cauzei si a efectului, precum si cu mentinerea echilibrului interior si a curateniei sufletesti.
Aceasta virtute este reprezentata prin onestitate, simplitate si fidelitate, spune Wayne Dyer. Este vorba de a fi loial tie insuti si de a practica ceea ce predici.
3.Blandetea
Blandetea este o caracteristica profunda si puternica. Adesea interpretata ca si slabiciune, blandetea este sensibilitate, respect si reverenta pentru viata.
De multe ori, Dalai Lama a rezumat aceasta virtute astfel: “Religia mea este foarte simpla, religia mea este blandetea.” In viata este mult mai important sa fi bland decat sa ai dreptate si sa fi bland mai degraba decat important.
Blandetea este umbrela iertarii, acceptarii si iubirii. Este foarte asemanatoare cu termenul yoghin a-himsa, sau non-violenta. Cand renuntam la a avea dreptate si a fi superiori, incepem sa ne acceptam pe noi insine si pe ceilalti, si foarte multe conflicte din vietile noastre pleaca rand pe rand.
Blandetea implica, in general, faptul ca deja nu mai aveti o puternica dorinta inspirata de catre ego de a domina si controla pe ceilalti, fapt care va permite sa va miscati in ritmul Universului.
4.Sprijinirea celorlalti
Atunci cand suntem de ajutor noua insine, cu cuvinte blande, fapte pline de iubire si grija de sine, suntem in mod natural de ajutor celorlalti.
Aceasta virtute este canonul de baza al omenirii. Natural, noi suntem fiinte sociale si, in esenta noastra, vrem sa fim cu ceilalti si sa-i ajutam pe ceilalti.
Multe experimente arata felul cum noi oamenii suntem motivati de comuniune si am merge spre aceasta mai degraba decat spre alte lucruri.
Cand daruim celorlalti, impartasim si ii sprijinim pe ceilalti, suntem fericiti. Vietile noastre devin semnificative, iar inimile noastre implinite.
A fi de ajutor inseamna a fi in serviciul omenirii. A servi cu inima deschisa pentru binele celorlalti, fara vreun gand pentru castigul nostru. A fi de ajutor inseamna, de asemenea, sa avem timp pentru semenii nostri, sa-i ascultam si sa fim acolo pentru ei.
Cea mai mare bucurie vine din faptul de a darui, de a servi, asadar inlocuiti-va obiceiul de a va concentra exclusiv asupra voastra insiva si asupra a ceea ce aveti de castigat.
Cand faceti trecerea catre a-i sprijini pe ceilalti in vietile voastre, fara sa asteptati ceva in schimb, va veti gandi mai putin la ceea ce va doriti si gasiti casa buna si bucurie in actul daruirii si servirii.
Lasati aceste patru virtuti sa va parfumeze viata si observati gratia si pacea care va vor veni in cale. Caci fiecare dintre aceste virtuti va aduce un fel de a fi, care este lumina si gratie si va va ajuta sa va inlaturati tiparele auto-distructive care va saboteaza pacea interioara si fericirea.
Cele patru virtuti cardinale reprezinta o harta a adevarului simplu al Universului.
Alte Articole
Poveţe de la oameni ce au atins frumoasa vârstă de 100 de ani