Coronavirus – cum se transmite, simptome, tratament

Coronavirusul este un virus al carui nume provine de la „ghimpii” ce ies din membrana sa, acestia fiind asemanatori cu razele sau coroana soarelui. Acest virus poate infecta atat animalele, cat si oamenii, provocand boli ale aparatului respirator.

Fiind mai multe tipuri ale virusului, bolile suferite de pacienti pot fi diferite, de la raceala obisnuita pana la afectiuni severe, precum sindromul respirator acut sever. Totusi, noua tulpina a coronavirusului, numita 2019-nCoV, este diferita si nu se cunosc multe informatii despre ea.

Chiar daca nu sunt suficiente cercetari cu privire la modul exact in care noul tip de coronavirus se transmite, specialistii considera ca agentii patogeni sunt transportati prin intermediul lichidelor secretate din sistemul respirator. In primul rand, tusea si stranutul realizate fara a acoperi nasul si gura sunt factori ce pot raspandi virusul in aer.

De asemenea, atingerea sau strangerea mainilor cu o persoana ce are virusul poate face ca oamenii sa se contamineze. Astfel, se recomanda ca persoanele ce tusesc sau stranuta sa o faca in batiste de unica folosinta si sa se spele extrem de bine pe maini. Chiar si intrarea in contact cu o suprafata sau obiect ce contine virusul poate fi periculoasa, mai ales atunci cand mainile vor fi duse la nas, ochi sau gura. In rare ocazii, coronavirusul se poate raspandi chiar si prin contactul cu fecalele persoanelor bolnave.

Simptomele produse de majoritatea coronavirusurilor sunt similare cu cele produse de oricare alta infectie respiratorie superioara, incluzand rinoree, tuse, dureri in gat si, uneori, febra.

In cazurile usoare, virusul cauzator nici nu poate fi diferentiat pe baza simptomelor, dar analizele de laborator pot fi utile. In schimb, atunci cand coronavirusul afecteaza tractul respirator inferior, complicatiile sunt numeroase, incluzand chiar si pneumonia. Gravitatea bolii este cu mult mai mare cu cat pacientul are varste extreme, are o imunitate scazuta sau are asociate diferite alte afectiuni de sanatate.

In cazul noului tip de coronavirus, specialistii atrag atentia asupra unor simptome similare, acestea incluzand febra ridicata, tuse, dificultati de respiratie, dureri generalizate, dureri in gat, varsaturi si diaree. In plus, leziunile pulmonare sunt si ele prezente, astfel incat evaluarea amanuntita a pacientilor este foarte importanta. Cazurile mai usoare pot semana cu gripa sau raceala, iar detectarea poate fi dificila.

Chiar daca nu se cunosc multe informatii cu privire la factorii de risc asociati coronavirusului 2019-nCoV, specialistii recomanda evitarea calatoriilor in tarile cu risc si renuntarea la consumul de animale salbatice. In plus, persoanele ce s-au aflat in contact strans cu o persoana infectata trebuie sa anunte medicii si trebuie sa stie ca perioada cuprinsa intre expunerea la virus si debutul simptomelor este de aproximativ doua saptamani.

Din pacate, informatiile cu privire la tulpina 2019-nCoV sunt limitate, astfel incat nu sunt disponibile tratamente specifice. De asemenea, lipsa de informatii despre acest virus duce si la o limitare in realizarea unor vaccinuri, dar specialistii lucreaza constant pentru a dezvolta unul.

Institutiile specializate au confirmat ca se afla in etapele preliminare ale unui vaccin, iar planurile de tratament si vaccinare sunt modificate constant pe masura ce informatii suplimentare devin disponibile. Acelasi lucru este valabil si din punct de vedere al tratamentului, o companie farmaceutica aflandu-se in primele faze de lucru pentru un potential tratament pentru acest coronavirus. Respectiva companie a dezvoltat anterior un tratament similar pentru Ebola.

Pacientilor infectati li se recomanda sa poarte o masca pentru a-i proteja pe cei din jurul lor, dar si sa evite cat mai mult contactul cu alte persoane. De asemenea, persoanele ce se afla in contact cu indivizi infectati trebuie sa poarte masti, dar si manusi si halate de unica folosinta, mai ales atunci cand intra in contact cu lichidele corporale ale acestora.

Persoanelor din domeniul sanatatii care intra in contact cu pacientii infectati li se recomanda masti speciale ce filtreaza 95% din particulele mai mici de 0,3 microni. Chiar si asa, din pacate, in acest moment nu se cunoaste dimensiunea particulelor noului tip de coronavirus.

Pentru o protectie sporita, specialistii sugereaza ca persoanele expuse la pacienti infectati sa utilizeze dezinfectanti. In plus, toate suprafetele ce au intrat in contact cu persoana infectata trebuie dezinfectate, chiar daca este vorba de obiecte banale, precum tastaturile sau telefoanele mobile. Astfel, riscul de infectare poate fi diminuat semnificativ.