Cimbrul era cunoscut in Grecia antica si Roma antica (soldatii se scaldau in apa infuzata cu cimbru pentru a castiga putere). Apoi a fost crescut si folosit ca si condiment. Egiptenii il foloseau ca inlocuitor al parfumului.
In secolul al XI-lea, datorita calugarilor benedictini, cimbrul s-a raspandit in toata Europa.
Expertii au dezvaluit numele plantei care poate combate multe boli. De asemenea, are proprietati antiseptice puternice si multe proprietati antivirale. Vorbim despre cimbru, care va va ajuta sa faceti fata mai mult de 50 de boli.
Cimbrul este folosit atat in medicina populara, cat si in cea oficiala.
Care sunt beneficiile cimbrului?
Planta este extrem de bogata in minerale, vitamine si alte componente, precum si potasiu, fier, magneziu, calciu, mangan si seleniu. De asemenea, contine vitamine B, beta-caroten, vitaminele A, C si E, acizi grasi omega-3 si acid folic. Cimbrul, care se adauga in mod obisnuit la alimente si poate fi consumat sub forma de ceai, este un nutrient esential necesar pentru sanatatea corpului si metabolismul.
Ajuta in tulburarile respiratorii si la tratarea gripei
Are un efect benefic asupra organelor respiratorii ale unei persoane cu bronsita, tuse convulsiva, deoarece are o proprietate expectoranta, bactericida, inmoaie tusea si serveste ca bronhodilatator.
Cercetari recente arata ca cimbru amelioreaza problemele respiratorii superioare, cum ar fi tusea si bronsita. Daca suferiti de alte boli asemanatoare gripei care afecteaza sistemul respirator, atunci consumul de ceai de cimbru este o necesitate. Veti observa in curand efectul vindecator.
Cimbrul este bogat in fier. Fierul este vital pentru cresterea si dezvoltarea globulelor rosii din corp. Deoarece carenta de fier poate provoca anemie, adaugarea de cimbru in dieta zilnica poate ajuta la prevenirea anemiei.
Intareste sistemul imunitar
Ceaiul de cimbru, mai ales in sezonul rece, va fi un scut protector impotriva gripei si a diferitelor boli infectioase. Intareste sistemul imunitar si previne diferite boli.
Previne imbatranirea prematura
In niciun caz nu vom exagera daca spunem ca ceaiul de cimbru este un decoct impotriva imbatranirii. Consumul regulat pastreaza functia celulara datorita antioxidantilor plantei si a continutului ridicat de flavonoide. (Flavonoidele dau plantelor culori stralucitoare precum galben, portocaliu, rosu si actioneaza ca antioxidanti in corpul uman.) Astfel, putem spune in siguranta ca cimbrul previne semnele imbatranirii premature a celulelor si a organelor.
Planta este, de asemenea, unul dintre cele mai puternice antimicrobiene naturale si o arma puternica impotriva anginei.
Are efect tonic, efect pozitiv asupra sistemului nervos. Prin urmare, este folosit pentru tensiunea nervoasa, stres, oboseala cronica. Utilizarea lui pentru persoanele nesigure, anxioase da rezultate pozitive: fortele interne ale corpului sunt activate, exista dorinta de a deschide posibilitati, anxietatea dispare.
Este folosit si in boli ale tractului gastrointestinal, imbunatateste digestia, elimina balonarea si gazele.
Planta este folosita si in stomatologie: dezinfecteaza cavitatea bucala cu un decoct, iar produsele cu aceasta planta in compozitie sunt folosite pentru ameliorarea durerii. Cimbrul este bun pentru respiratia urat mirositoare.
Ceai de cimbru – cum se face
Pune 250 ml de apa la fiert, iar cand da in clocot, adauga o lingura de frunze de cimbru. Lasa-l la fiert pentru 5-10 minute, dupa care lasa-l la infuzat inca 10 minute. Strecoara infuzia si consuma. Daca vrei sa-i schimbi gustul, poti adauga putina miere si zeama de lamaie.
Care sunt contraindicatiile?
Nu utilizati cimbru pentru femeile insarcinate si copiii cu varsta sub 3 ani.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste