Cele mai bune ceaiuri recomandate de specialisti: scad trigliceridele din sânge.

Beneficiile si puterea de vindecare a ceaiurilor din plante sunt cunoscute in intreaga lume, de secole bune.

Medicina moderna si oamenii de stiinta au inceput sa descopere puterile vindecatoare ale ceaiurilor, iar cercetarile arata ca ceaiurile din plante pot trata multe afectiuni, inclusiv colesterolul marit.

Care este legatura dintre ceai si colesterol

Antioxidantii ajuta in lupta contra radicalilor liberi din organism, care deterioreaza celulele. Printre alimentele bogate in antioxidanti se numara si:

ardeii grasi

fructele de padure

portocalele

morcovii

Ceaiurile traditionale (din arborele de ceai) si anumite ceaiuri din plante contin antioxidanti. Puterea antioxidantilor depinde de tipul de ceai si de metoda prin care acesta a fost procesat.

Hibiscusul are cel mai mare nivel inregistrat de antioxidanti dintre toate ceaiurile din plante. Ceaiurile cu fructe de padure, cu coaja de portocala si cu menta tind sa aiba niveluri ridicate similare de antioxidanti.

Unele cercetari indica faptul ca antioxidantii care se gasesc in ceai (cel din arborele de ceai) ajuta la scaderea colesterolului.

O meta-analiza publicata in “American Journal of Clinical Nutrition” sugereaza ca ceaiul verde reduce in mod semnificativ colesterolul total, inclusiv colesterolul LDL sau cel “rau”, din sange cu 2,19 mg/dl. Cu toate acestea, ceaiul verde nu a influentat colesterolul HDL, cel considerat “bun”.

Ceaiul rooibos sau rosu poate ajuta la imbunatatirea profilului lipidic, scrie healthline.com, adica la imbunatatirea nivelurilor colesterolului in sange.

In cadrul unui studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology, participantii care au baut 6 cesti de rooibos fermentat in fiecare zi, vreme de 6 sapatamani, au avut o scadere a colesterolului LDL de aproape 0,7 mmol/l si o crestere a colesterolului HDL de aproape 0,3 mmol/L (aceasta este o alta unitate de masura pentru colesterol).

Se crede, de regula, ca ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru cei cu stomacul deranjat, dar acest ceai poate sa ajute si la reducerea nivelului colesterolului. Pudra de ghimbir a scazut in mod semnificativ nivelul lipidic, comparativ cu o substanta placebo in cadrul unui studiu clinic.

Dupa datele obtinute in studiile facute pe animale, ceaiul de papadie poate, de asemenea, sa reduca colesterolul.

Ceaiul de castravete amar poate sa imbunatateasca colesterolul si sa reduca riscul de afectiuni legate de un nivel mare al colesterolului. Totodata s-a observat ca acest ceai de castravete amar ajuta in caz de diabet de tip 2, hemoroizi si in anumite tipuri de cancer.

Un alt studiu arata ca ceaiul de menta poate sa scada colesterolul, prin faptul ca iti ajuta corpul sa produca bila. Bila contine colesterol, astfel ca productia de bila poate sa iti puna colesterolul la “munca”, il face sa functioneze mai bine.

Efectele nu se vad imediat

Specialistii spun ca nu vei vedea imediat efectele ceaiurilor din plante asupra nivelului colesterolului tau.

Multe studii noteaza ca trebuie sa bei ceai din plante saptamani la rand pentru a vedea vreo imbunatatire in ceea ce priveste colesterolul si trigliceridele.

Unele studii pretind ca vei observa o scadere in ceea ce priveste glicemia in mai putin de 1 ora, in cazul ceaiului de hibiscus si de castravete amar. Alte studii arata ca imbunatatirile s-ar putea sa nu apara decat peste doua luni.

Starea ta de sanatate si metabolismul tau pot, de asemenea, sa afecteze viteza/rata cu care ceaiurile din plante ajuta la imbunatatirea colesterolului si a trigliceridelor.

Discuta cu medicul tau despre starea ta generala de sanatate si vezi in ce masura ceaiurile din plante ar putea afecta nivelul colesterolului tau.

ceaiuri care sunt considerate remedii pentru a reduce colesterolul

1. Ceaiul verde

2. Ceaiul de anghinare

3. Ceaiul de busuioc sfant

4. Ceaiul Oolong

5. Ceaiul Pu-erh

6. Ceaiul de turmeric

7. Ceaiul de schinduf

8. Ceaiul de menta/izma buna

9. Ceaiul Rooibos

10. Ceaiul de hibiscus – studiile arata potentiale beneficii cand vine vorba de scaderea colesterolului LDL, cresterea colesterolului HDL si reducerea trigliceridelor.