Ai ficatul gras? Iata ce alimente trebuie sa consumi

Ficatul este adesea numit principalul „filtru” si „laborator chimic” al organismului. Functia sa cea mai importanta este de a neutraliza si elimina substantele nocive din organism. Dar acest organ care ajuta la eliminarea toxinelor, are si el nevoie de sprijinul nostru. Unul dintre punctele importante ale acestui ajutor este o alimentatia adecvata.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este una dintre cele mai frecvente cauze in boliile hepatice. Este o afectiune in care excesul de grasime este stocat in ficat si poate duce la ciroza si insuficienta hepatica daca este lasat netratata. NAFLD estemai frecvente la persoanele care au anumite afectiuni precum obezitatea si diabetul de tip 2 – si spre deosebire de bolile hepatice legate de alcool, NAFLD nu este cauzata de consumul intens de alcool.

Intr-un organism sanatos, ficatul elimina toxinele si produce bila, o proteina care descompune grasimea in acizi grasi, astfel incat sa poata fi digerati. Boala ficatului gras dauneaza ficatului si il impiedica sa functioneze asa cum ar trebui, dar modificarile stilului de viata pot impiedica agravarea acestuia.

In general, dieta pentru boala ficatului gras include:

fructe si legume

plante bogate in fibre precum leguminoasele si cerealele integrale

reducerea semnificativa a aportului de anumite alimente si bauturi, inclusiv cele bogate in zahar adaugat, sare, carbohidrati rafinati si grasimi saturate

fara alcool

Iata 10 tipuri de alimente care sunt bune pentru sanatatea ficatului.

1. Usturoi.

Aceasta leguma ajuta ficatul sa activeze enzimele care elimina toxinele. In plus, este bogat in compusi precum alicina si seleniul, care ajuta la curatarea ficatului. Alicina are proprietati antioxidante, antibiotice si antifungice, iar seleniul, la randul sau, sporeste actiunea antioxidantilor.

Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim ca aceasta leguma are contraindicatiile sale. De exemplu, nu este recomandat pentru gastrita, ulcer gastric si duodenal si alte boli ale sistemului digestiv.

2. Cafeaua.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta bautura poate reduce riscul de boli hepatice. Un studiu a constatat ca doua cesti de cafea pe zi au fost asociate cu o reducere cu 44% a riscului de a dezvolta ciroza si o reducere cu aproape 50% a riscului de deces din cauza bolii. In plus, bautura de cafea poate avea un efect protector impotriva bolii hepatice grase non-alcoolice.

3. Avocado.

Acest „superfruct” de peste mari poate fi, de asemenea, foarte benefic pentru ficat. Includerea sa in dieta contribuie la producerea unui antioxidant numit glutation, care este necesar pentru a filtra substantele nocive din ficat si pentru a proteja celulele organismului de deteriorare. Avocado este bogat in vitaminele C si E, care neutralizeaza radicalii liberi. In plus, fructul are proprietati antiinflamatorii care sustin si sanatatea ficatului.

4. Turmeric.

Cercetatorii cred ca acest condiment ajuta la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi. In plus, turmericul ajuta organismul sa metabolizeze grasimile si sa stimuleze productia de bila si sustine curatarea naturala a ficatului.

5. Grapefruit .

Nu numai ca are un gust bun, dar ajuta si la prevenirea leziunilor hepatice. Consumul de suc de grepfrut ajuta ficatul sa elimine substantele cancerigene si toxinele. Acest fruct este, de asemenea, bogat in vitamina C si antioxidanti. Cu toate acestea, grepfrutul este contraindicat persoanelor cu insuficienta hepatica.

6. Legume Verzi pentru a preveni acumularea de grasime

Compusii gasiti in spanac si alte legume cu frunze verzi pot ajuta la combaterea bolii ficatului gras.

7. Peste pentru a reduce inflamatia si nivelul de grasime

Pestele gras, cum ar fi somonul,sardinele, tonul si pastravul sunt bogate in acizi grasi omega-3.

Medicii sugereaza ca suplimentarea cu omega-3 poate aduce beneficii celor cu NAFLD prin reducerea grasimii hepatice, cresterea colesterolului HDL protector si scaderea nivelului de trigliceride.

8. Nuci pentru a ajuta la reducerea inflamatiei

O dieta bogata in nuci este asociata cu o inflamatie redusa, rezistenta la insulina si stres oxidativ si o prevalenta mai scazuta a NAFLD.

9. Seminte de floarea soarelui pentru antioxidanti

Semintele de floarea soarelui sunt deosebit de bogate in vitamina E , un antioxidant folosit in tratamentul NAFLD.

10. Faina de ovaz pentru fibre

Alimentele din cereale integrale, bogate in fibre, cum ar fi fulgii de ovaz sunt asociate cu un risc redus de boli legate de NAFLD.