Bolile de inima reprezinta o problema majora de sanatate pentru multi oameni. Dieta proasta, exercitiile fizice limitate si factorii genetici duc adesea la colesterol ridicat, obezitate, hipertensiune arteriala si diabet. In timp, acestea au un impact dramatic asupra sanatatii inimii unei persoane.
O inima sanatoasa este secretul unei vieti mai lungi, asa ca minimizati riscul de boli de inima mentinandu-va inima puternica. Exista diferiti factori pe care profesionistii din domeniul sanatatii ii folosesc pentru a evalua starea de sanatate a inimii unui pacient, pe care ii puteti folosi pentru a va masura propria sanatate a inimii.
Acesti 7 factori cheie sunt:
Ritm cardiac
Tensiune arteriala
Colesterol
Niveluri de energie
Respiratie sanatoasa
Rata de recuperare (exercitii/activitati intense)
Sanatate orala buna
Iata cativa indicatori de care trebuie sa fii constient pentru a determina daca sanatatea inimii tale este in pericol:
Dificultati de respiratie din cauza miscarilor minime sau a activitatilor cu impact redus
O senzatie de strangere sau presiune in jurul inimii
Slabiciune in brate sau picioare
Indicatori ai unei inimi sanatoase
Ritmul cardiac
– Pentru majoritatea adultilor, o frecventa cardiaca normala in repaus variaza intre 60 si 100 de batai pe minut. Activitatea fizica si exercitiile fizice va cresc ritmul cardiac, in timp ce stresul, activitatea, nivelul de anxietate si medicamentele va pot afecta, de asemenea, ritmul cardiac in repaus. Cel mai simplu mod de a-ti da seama cat de repede iti bate inima este sa-ti simti pulsul.
Tensiunea arteriala
– Pentru o inima sanatoasa, tensiunea arteriala este de obicei sub 120/80 mm Hg. Daca presiunea sistolica este de 130 sau mai mare sau presiunea diastolica ajunge la 90 sau mai mult, atunci este considerata crescuta. Monitorizati-va tensiunea arteriala in mod constant si, daca starea dumneavoastra nu se schimba, ar trebui sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii pentru observatie si testare.
Cel mai precis mod de a afla care este tensiunea arteriala prin masurarea acesteia. Puteti solicita acest lucru de catre furnizorul dvs. de asistenta medicala sau o puteti monitoriza in mod regulat folosind un monitor de tensiune arteriala. Monitorizarea la domiciliu nu ar trebui sa inlocuiasca vizitele la medic si sa devina un obicei din a face un examen medical anual la medicul dumneavoastra.
Niveluri de energie
– Una dintre cele mai simple moduri de a spune daca ai o inima sanatoasa este cat de ridicat este nivelul tau de energie pe parcursul zilei. Daca te simti adesea obosit sau te simti obosit dupa activitati usoare (cum ar fi mersul cateva strazi, cumparaturile, transportul alimentelor sau urcarea scarilor), inima ta se lupta sa pompeze suficient sange pentru a satisface toate nevoile corpului.
Oboseala in exces in timpul zilei sau sforaitul puternic noaptea pot fi cauzate si de apneea in somn. Apneea in somn va expune un risc mai mare de hipertensiune arteriala si de ritm cardiac anormal (numit fibrilatie atriala). Nu dormi suficient sau dormi prost poate fi un semn al unei inimi nesanatoase si poate duce la afectiuni cardiace grave daca nu sunt abordate.
Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, sansele tale de sanatate cardiovasculara precara cresc cu 25% daca dormi mai putin de 6 ore pe zi. In acelasi timp, daca ai apnee obstructiva in somn, ai un risc de 200% de a dezvolta probleme cardiace in comparatie cu cei care dorm mai mult.
Daca va confruntati cu oricare dintre simptomele de mai sus sau aveti ingrijorari cu privire la sanatatea inimii dumneavoastra, vizitati medicul.
Colesterol
– Corpul tau are nevoie de colesterol pentru a construi celule sanatoase, dar numai la niveluri sanatoase. Nivelurile ridicate ale colesterolului pot fi cauzate genetic si/sau sunt rezultatul unui stil de viata nesanatos (cum ar fi consumul de prea multe grasimi saturate care poate creste nivelul de colesterol din sange si nivelul de colesterol LDL „rau”).
Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate sunt considerate „grasimi bune”, deoarece reduc riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, reduc nivelul de colesterol (LDL) si cresc nivelul de colesterol bun (HDL). Aceste grasimi sunt in ulei de masline, nuci, seminte, avocado si peste.
Multe „grasimi rele” sunt grasimi saturate prezente in carnea si produsele lactate bogate in grasimi, cum ar fi pielea de pasare, bucati grase de carne de vita, porc si miel si produse lactate bogate in grasimi (inclusiv lapte integral, smantana, unt, branza si inghetata).
Pentru adulti (18 ani si peste), nivelurile de colesterol total sub 200 mg/dl sunt considerate sanatoase. Cu toate acestea, citirile de 200–239 mg/dl sunt tratate ca fiind ridicate; si citiri de la 240 mg/dl incolo la fel de ridicate. LDL sanatos ar trebui sa fie mai mic de 100 mg/dL, iar HDL mai mare de 40 mg/dL. Pentru copiii (17 si mai mici), colesterolul total trebuie sa fie mai mic de 170 mg/dL, LDL mai mic de 110 mg/dL si HDL mai mare de 45 mg/dL.
Nu exista nicio modalitate de a sti cat de ridicat sau scazut este nivelul colesterolului, decat prin efectuarea unui test de sange.
Rata de recuperare rapida
– Recuperarea ritmului cardiac este o masura a modificarii ritmului cardiac dupa ce ati oprit un antrenament sau o alta activitate de mare intensitate. Recuperarea ritmului cardiac s-a dovedit un instrument de incredere in confirmarea sanatatii cardiovasculare, in special la persoanele cu risc de boli de inima (cum ar fi cei cu hipertensiune arteriala si diabet). In mod ideal, cu cat ritmul cardiac scade mai repede dupa efort, cu atat sanatatea cardiovasculara este mai buna – si invers.
Este important sa aveti recuperarea ritmului cardiac la nivelul potrivit pentru a reduce riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Sanatate orala buna
– O sanatate orala buna poate indica o inima sanatoasa. Un studiu din 2021 al Asociatiei Americane a Inimii a dezvaluit ca persoanele cu gingii sanatoase au adesea tensiune arteriala mai scazuta in comparatie cu cei cu boala severa a gingiilor, care aveau mai multe sanse de a avea tensiune arteriala mai mare (indiferent daca au deja alti factori comuni de risc cardiovascular sau nu).
Persoanele cu gingii sanatoase raspund, de asemenea, mai bine la tensiunea arteriala.
Se recomanda ca o persoana sa viziteze un medic la fiecare 6 luni pentru un control si evaluare.
Respiratie sanatoasa
– Daca puteti efectua activitati fizice moderat intense, cum ar fi mersul rapid, alergatul sau ridicarea de greutati, fara a experimenta durere in piept, senzatie de constrangere in piept sau dificultati de respiratie, sistemul dumneavoastra cardiovascular furnizeaza corpului dumneavoastra nivelul de oxigen de care are nevoie. Ai o inima sanatoasa.
Daca aceste activitati va fac sa va pierdeti respiratia si va cer sa opriti o anumita activitate, fiti constienti de acest lucru si luati in considerare. Iti cunosti cel mai bine corpul. Daca este oboseala, ia pauza de care ai nevoie. Daca este o afectiune mai grava in care aveti dificultati sa respirati sau aveti o presiune semnificativa pe sau in jurul pieptului, sariti peste ingrijirea de urgenta si vizitati imediat cea mai apropiata camera de urgenta.
Fii constient de corpul tau si monitorizeaza nivelurile de activitate pentru a te asigura ca inima ta este suficient de sanatoasa pentru ele.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste