Se spune ca mierea cu scortisoara este buna pentru sanatate, dar ce nu stii

De-a lungul istoriei, mierea a fost folosita pe scara larga ca indulcitor, ca medicament, ofranda pentru zei, iar in unele culturi chiar era considerata simbolul iubirii. In medicina ayurvedica este denumita nectarul vietii datorita efectelor sale curative.

Mierea contine glucoza, fructoza, peste 11 tipuri de vitamine, 30 tipuri de minerale si oligoelemente, 19 tipuri de aminoacizi si enzime. Dintre vitaminele cele mai importante, amintim cele din grupul B cum ar fi B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, H, P. Mineralele si oligoelementele din compozitia sa sunt: calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc.

Scortisoara era cunoscuta in Mesopotamia ca o planta cu proprietati curative, iar in zilele noastre acest condiment important se bucura de o utilizare larga in medicina populara. Contine calciu, crom, cupru, iod, mangan, fosfor, potasiu, zinc, vitamina A, B1, B2 si C, esentiale pentru mentinerea sanatatii.

Scortisoara scade colesterolul si „ascute” creierul

La ora actuala in comert se gasesc doua tipuri de scortisoara: cel originar din Sri Lanka (Cinnamomum verum sau zeylanicum) respectiv tipul Cassia (Cinnamomum aromaticum).

Scortisoara de tip Cassia cultivata in Vietnam, Indonezia si China este bogata in cumarina, o substanta cu rol in prevenirea cancerului. Mierea si scortisoara pot fi utilizate si separat, dar combinate au efect optim asupra organismului.

Efectele benefice ale combinatiei de miere cu scortisoara

Principalul efect al combinatiei de miere cu scortisoara este arderea depozitelor de grasimi. Se recomanda in curele de slabit datorita actiunii sale, mai ales asupra grasimii abdominale. Avand proprietati de detoxifiere, ajuta la eliminarea toxinelor din tubul digestiv, impiedica depunerea de grasimi.

Reteta este foarte simpla: o lingurita de scortisoara si doua lingurite de miere se amesteca intr-un pahar de apa. Jumatate din amestec se consuma seara la culcare, iar cealalta jumatate dimineata pe stomacul gol.

Cu aceasta dieta poti slabi chiar si doua kilograme pe saptamana, efectul este garantat si in cazul persoanelor obeze. Scade nivelul colesterolului, previne aparitia infarctului miocardic, amelioreaza dispneea, fortifica muschiul cardiac, scade ritmul cardiac, regleaza tensiunea arteriala, reda elasticitatea vaselor sangvine.

Datorita acestor proprietati benefice se recomanda si in boli cardiovasculare. Datorita continutului bogat in substante nutritive, in special a glucidelor din compozitie care cresc vitalitatea organismului, folosirea sa este recomandata si in tratamentul sindromului oboselii cronice.

La persoanele varstnice care consuma regulat aceasta combinatie se poate observa cresterea capacitatii de concentrare si memorie, ameliorarea flexibilitatii si mobilitatii articulare. Amelioreaza simptomele in infectii ale aparatului urogenital, in caz de impotenta, tulburari ale ciclului menstrual sau sindrom premenstrual.

Scortisoara, secretul colesterolului scazut

Consumul regulat de miere si scortisoara ajuta la intarirea sistemului imunitar, cresterea rezistentei fata de infectii. In caz de raceala si gripa, amestecati o lingura de miere cu 1/2 lingurita de scortisoara si consumasi de trei ori pe zi, timp de trei zile, pentru ameliorarea simptomelor.

In afectiuni respiratorii, bronsite, sinuzite vindeca tusea iritativa, decongestioneaza sinusurile. Poate fi utilizata si in cazuri de infectii la nivelul cavitatii bucale, pentru intarirea organismului in perioadele de convalescenta, dupa stari febrile.

In tulburari digestive cum ar fi greturi, varsaturi, colici abdominale regleaza functiile digestive. Amelioreaza simptomele gastritei, previne aparitia ulcerului gastro-duodenal.

In cazul durerilor de dinti, amestecul a cinci linguri de miere cu o lingura de scortisoara aplicat de trei ori/zi la nivelul dintelui afectat reduce semnificativ durerea. Folosirea combinatiei de miere cu scortisoara este recomandata si in afectiuni dermatologice: infectii ale pielii, plagi, eczeme, arsuri, zona zoster.

In cosmetica se foloseste pentru tratamentul acneei. Amestecul a trei linguri de miere cu o lingura de scortisoara aplicat seara inainte de culcare timp de o saptamana ajuta la eliminarea cosurilor.

Datorita continutului bogat in antioxidanti, aceasta combinatie este utila pentru prevenirea cancerului. Pacientii care sufera de cancer pot sa consume o lingura de miere amestecata cu o lingura de scortisoara de trei ori pe zi timp de o luna.

Studii recente au demonstrat efectele benefice ale acestui remediu in cancer osos si cel gastric. Combinatia de miere cu scortisoara asigura aportul optim de substante nutritive necesare organismului si incetineste procesul de imbatranire.

Mierea de albine si scortisoara, leac impotriva imbatranirii

Amelioreaza durerile in artroze, artrite, reduce inflamatia, incetineste evolutia acestor boli chiar si in cazul artritei reumatoide cronice. Combinatia mai poate fi folosita si in tratamentul anxietatii si pentru oprirea sughitului.