Indiferent de varsta, parul cenusiu este inevitabil, dar pare a fi respins de toti. Exceptia cazului in care acesta este cautat ca o declaratie de moda si astfel solicitat de zeii de colorare a parului. Daca nu, sosirea parului cenusiu poate fi o priveliste infricosatoare.
Parul gri este de obicei asociat varstei inaintate, iar batranetea este o categorie de varsta pe care nimeni nu doreste sa o prescrie decat daca se atribuie calificativul „suficient de mare” pentru a face ceva. Cu toate acestea, firele naturale gri sunt o reprezentare a lucrurilor pe care le fac corpurile noastre si, la randul lor, comunica cu noi.
Deci, daca primesti darul biologic care continua sa dea la mijlocul anilor 20 sau inceputul anilor 40, asigura-te ca prietenii tai gri au un scop pe capul sau pe corpul tau.
Urmatoarele sunt cateva lucruri pe care corpul ar incerca sa ti le spuna atunci cand intalnesti primul tau fir de par cenusiu si problemele potentiale de sanatate pe care le intampini. Dar mai intai, ce cauzeaza firele de par gri in primul rand?
La fel ca si pielea, foliculii de par contin melanina care creeaza pigmentul colorat in corpul nostru. Parul gri este oarecum un mister, deoarece se crede ca se produce atunci cand exista o reducere a pigmentului. Motivele pentru care pigmentul se reduce in par sunt naturale: corpurile noastre incep sa produca mai putin pigment in timp.
Desi nu exista o legatura directa intre parul gri si varsta, dermatologii au folosit regula 50-50-50 pentru a valida corelatia. Clauza prevede ca, la 50 de ani, 50% din populatie are 50% par gri.
Multi oameni incep sa dezvolte par cenusiu devreme si pot avea 50% par gri chiar inainte de a ajunge la 50 de ani.
Statisticile arata ca persoanele caucaziene incep sa acumuleze parul gri la mijlocul anilor 30, asiaticii la sfarsitul anilor 30 si negrii in mijlocul anilor 40. Sosirea parului gri la orice varsta semnificativ anterioara acestor varste poate fi ceva ce te pune pe ganduri.
O necesitate pentru mai multe vitamine
Nivelele scazute de vitamina D3 si B12 sunt cunoscute ca fiind intalnite la cei care sufera prematur din cauza pierderii pigmentului parului.
Riscul bolii cardiace
Parul cenusiu este legat de boala coronariana independent de varsta si de factorii de risc cardiovasculari.
Intr-un studiu recent, cercetatorii au descoperit ca participantii de sex masculin cu boala coronariana au avut par semnificativ mai alb decat cei fara ea.
Aceasta ipoteza sugereaza ca parul cenusiu si boala cardiaca impartasesc multe dintre aceleasi mecanisme moleculare, cum ar fi repararea ADN-ului deteriorat si modificarile hormonale care ar putea sa lege cele doua.
Parul gri este in genele tale
Daca parintii sau bunicii tai au dezvoltat parul cenusiu la o varsta frageda, sanse sunt ca asa ti se va intampla si tie.
Fumatori
Potrivit revistei Indian Dermatology Online Journal, fumatorii au de doua ori si jumatate mai multe sanse de a dezvolta par cenusiu, spre deosebire de persoanele care nu fumeaza.
Anumite substante chimice din fum descompun celulele parului si pot provoca chiar si caderea parului sau chelirea prematura.
Stresul oxidativ
Este un dezechilibru in producerea oxigenului reactiv sau a radicalilor liberi, cauzat de poluare sau dieta proasta, care depasesc numarul de antioxidanti ce sunt modalitatea de a detoxifia intermediarii ca urmare a unei alimentatii sanatoase.
Stresul oxidant poate determina foliculii de par sa produca o cantitate crescuta de peroxid de hidrogen, care este o substanta chimica care a fost utilizata timp de decenii pentru a deschide sau a decolora parul.
Conditia osoasa osteopenia
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism sustine ca persoane care au dezvoltat par cenusiu prematur fara alti factori de risc identificabili au fost de patru ori mai susceptibili de a avea osteopenie.
Osteoporoza dezvoltata dupa osteopenie (masa osoasa redusa) este o boala care creste riscul de deformare a oaselor si este, de obicei, motivul pentru oasele rupte la varstnici.
Probleme legate de tiroida
Parul uscat, fin sau gri pot indica faptul ca tiroida ta functioneaza la niveluri substandard si pot merita o verificare.
Calitatea sangelui si a sanatatii rinichilor
Medicina traditionala chineza si Ayurveda, sistemul medical din India, sustin felul cum calitatea sangelui si a sanatatii rinichilor pot fi o imagine a starii si culorii parului.
Astea sunt, oameni buni! In orice caz, sper ca melanina din foliculii tai de par sa dureze cat de mult este posibil, daca nu speri altfel si cauti o coafura noua.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste