Adesea, oamenii sunt supraponderali datorită faptului că nu pot sau uneori nu vor să “audă” și să perceapă semnalele date de corp, iar acest lucru se aplică sentimentului de foame și sentimentului de saturație.
Organismul le trimite de mai multe ori pe zi, dar de fiecare dată preferăm să nu le observăm.
Dacă oamenii ar intelege aceste sentimente atunci va fi posibilă nu numai normalizarea greutatii, ci și mentinerea ei cu usurinta.
Ce este foamea?
Corpul nostru ne semnalează în mod constant că a sosit timpul să mancam, exact ce este necesar să măncam și cand se ajunge la saturatie.
Foamea excesiva poate fi atribuita unor conditii endocrine cum ar fi boala Graves si hipertiroidismul, in cazul caruia organismul produce cantitati mari de hormoni tiroidieni, principalele simptome fiind pierderea in greutate, hiperactivitatea, insomnia, senzatia permanenta de foame sau lipsa de satisfactie in urma alimentatiei.
Hipoglicemia este o alta cauza a senzatiei de foame exagerata si este cauzata de fluctuatiile rapide ale zaharului din sange care contribuie la cresterea valorilor insulinei. Bolnavii de diabet zaharat sunt predispusi, in mod special, la hipoglicemie.
In cazurile severe, cresterea brusca a nivelurilor insulinei, pot determina chiar si starea de coma. De aceea, este esential controlul adecvat al valorilor zaharului si insulinei din sange.
Senzatia de foame nu este cauzata doar de dezechilibre fizice ci si de o componenta mentala si emotionala. Unii oameni consuma mai multe alimente atunci cand sunt tristi, deprimati, stresati sau anxiosi. Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, sedativele, pilulele contraceptive este asociata cu un apetit crescut.
Există 3 semnale despre senzația de foame.
1. Foamea nu se simte în stomac, ci în gât şi piept
Potrivit specialistului, senzaţia de foame se simte în gât sau piept, nicidecum în stomac. Primul semn care anunţă senzaţia de foame se resimte în gât acolo unde înghiţi, urcă sub bărbie şi coboară în piept, explică specialistul. Semnele din aceste zone dau de ştire creierului că organismul este pregătit pentru hrană.
2. Gustul pronunţat
Cu cât consumi mai multe alimente procesate, fast-food şi dulciuri cu atât papilele tale gustative devin la insensibile la gust. Ele vor reacţiona numai la acele alimente exagerat de dulci, sărate sau prăjeli, necesitând şi mai multe asemenea alimente pentru a satisface poftele.
Dr. Fuhrman susţine că după ce renunţi la aceste alimente nesănătoase, papilele gustative devin mai sensibile la gustul natural al alimentelor sănătoase şi te vei bucura de aroma lor pe care o resimţi la adevărata ei intensitate. Astfel vei ştii cât să mănânci şi când să te opreşti, fără să ai tot soiul de pofte culinare după masă.
3. Excesul de salivă
Când îţi este cu adevărat foame, glandele digestive şi enzimele se pregătesc pentru a digera hrana şi te confrunţi cu un exces de salivă în gură. Acesta este un semnal care te atenţionează că îţi este cu adevărat foame.
Deci foamea este o senzație care provoacă dorința de a mânca. În parte, este controlata de creier, anumite nivele hormonale, nivelul zahărului din sânge, precum și plinătatea tractului digestiv și a stomacului.
Într-un alt mod, sațietatea poate fi numită saturație sau un sentiment de satisfacție. Cu terminațiile sale nervoase, stomacul transmite semnale despre plinătatea sa creierului.
În plus, prezența alimentelor în stomac, precum și în tractul digestiv, activitatea creierului și nivelul zahărului din sânge contribuie la un sentiment de saturație.
Apetitul este o creștere a interesului alimentar. Este direct legată de gândirea despre mâncare, gustări și, bineînțeles, impactul vizual. În același timp, apetitul suprimă uneori senzația de sațietate, de exemplu, atunci când o persoană continuă să mănânce atunci când stomacul este deja plin.
Este de remarcat faptul că apetitul poate fi complet absent, chiar dacă iti este foame, acest lucru se întâmplă în timpul bolilor sau când o persoană se află în situații de stres.
Este important să ascultați foarte mult semnalele date de corp și in acelasi timp să distingeți între sentimentul de foame / saturație.
Copiii mici o fac foarte ușor. Când simt foame, ei încep să arate cu toată aparența că sunt flămânzi și, când sunt satui, refuză pur și simplu să continue să mănânce.
Adulții nu pot face acest lucru.
Nu vei simti sentimentul de satietate daca te gandesti la altceva sau te uiti la televizor in timp ce mananci. Acelasi lucru se intampla si cu mancatul la calculator. In aceasta perioada, creierul uman este distras din procesul de a mânca și nu este capabil să recunoască semnalele despre cât de mult a mâncat deja și daca a ajuns la saturatie.
Experientele emotionale, cum ar fi, de exemplu, stresul provoaca o persoana sa manance chiar si atunci cand nu ii este deloc foame. Trebuie doar să începeți să vă simțiți corpul și să încercați să micsorati portiile.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste