Ai ramas surprinsa de faptul ca dieta care a functionat in cazul tuturor prietenilor tai nu a dat rezultate si in ceea ce te priveste? Poate ca temperamentul tau nu tolereaza o astfel de dieta. Uneori, regimul alimentar in sine nu este suficient, iar manifestarile temperamentale sunt cele care ne asigura reusita dietei.
Unii dintre noi, prea impetuosi, au nevoie efectiv de o dieta pe termen scurt, altora le vine mai usor sa tina o dieta insotind-o si cu exercitii fizice, altii sunt perseverenti si prefera dietele pe termen lung ( dieta disociata), iar altii se simt in stare sa tina o dieta doar daca primesc sprijin si incurajari din partea celorlalti.
Fiecare dintre noi dispune de anumite particularitati caracteriale manifestate atat la nivelul intelectului, al afectivitatii cat si al comportamentului exterior. Suntem entitati unice si ne comportam ca atare. Ne nastem cu anumite trasaturi de caracter si le dezvoltam de-a lungul unei vieti.
In filozofia Greciei antice se credea ca fiecare om se naste sub influenta unuia dintre cele patru elemente primordiale: foc, aer, pamant, apa si ca predominarea unuia dintre aceste elemente determina temperamentul unei persoane.
Plecand de la aceste fundamente, Hipocrate si Galenus imparteau temperamentele umane in patru mari categorii: sangvinic, flegmatic, melancolic si coleric.
In functie de temperament, ritmul vietii, alimentatia, riscurile de imbolnavire, manifestarile nostre emotionale difera si ele.
In studiul “Dieta celor patru temperamente” (document realizat pe baza unor vechi informatii transmise pe cale orala la scoala din Salerno), doctorul Paul Dupont ne indeamna sa tinem cont de necesitatile dietetice ale propriului temperament. De asemenea, Paul Dupont stabilieste anumite reguli de comportament alimentar pe care trebuie sa le urmeze fiecare temperament in parte.
Dieta Sangvinicilor – Intr-o permanenta agitatie si miscare, sangvinicii dau dovada de inepuizabile resurse energetice.
Exuberanti, adaptandu-se cu usurinta in orice situatie, expansivi si comunicativi, sangvinicii cad prada cu usurinta exceselor de orice tip. Desi personalitati puternice, in lipsa unei motivatii puternice, acestia renunta usor la provocarile pe termen lung.
Cu un mare apetit, sangvinicii nu sunt deloc adeptii abstinentei alimentare, preferand oricand miscarea fizica in locul privatiunilor alimentare.
“Temperamentul sangvinic necesita un regim alimentar vegetal nici prea umed, nici prea cald, nici prea sarat; Ceaiurile digestive usor amare ii pot face mult bine”, constata Paul Dupont.
De asemenea, sangvinicilor le sunt indicate bauturile usoare, spre exemplu vinurile cu o concentratie de alcool mai mica, supa de legume si sucurile de fructe precum cel de para sau de mar.
In alimentele utilizate in dieta sangvinicilor neaparat trebuie incluse legume si fructe ca varza, gutui, fasole, orz, struguri, orez. Temperamentul sangvin este predispus la consumul excesiv de dulciuri si grasimi si de aceea ii sunt recomandate complementele alimentare pe baza de papadie si crom.
Dieta Colericilor – Colericii iubesc viata asa cum este ea, cu bune si rele, facand risip de energie si de entuziasm. Spontani, nervosi, irascibili, exagerand in tot ceea ce fac, lipsiti de rabdare, colericii trec cu usurinta de la o stare la alta si de la o dieta la alta.
Echilibrul si stabilitatea nu reprezinta tocmai punctele lor forte, insa sunt inzestrati cu o rezistenta fizica iesita din comun. Iubesc efortul mai ales atunci cand acesta se concretizeaza in rezultate.
Nici ei nu au rabdarea si timpul necesar pentru a urma o dieta pe termen lung. Daca rezultatele dietei nu pot fi constate in scurt timp de la inceperea ei, or sa inceapa o alta. Nu le lipseste vointa, ci motivatia.
Semne al pamantului, colericilor li se potriveste un regim alimentar umed si cald, alcatuit din vegetale intaritoare si dulci.
Printre bauturile pe care ar trebui sa le consume se numara cele pe baza de lemn-dulce si ghimbir, supele de legume calde si vinurile vechi si generoase. De asemenea, din alimentatia colericilor nu ar trebui sa lipseasca migdalele dulci, sucul de lamaie, maslinele, nucile verzi, susanul, rodia sau fisticul.
Colericii sunt predispusi la afectiuni legate de circulatia sangelui, de aceea le sunt indicate complementele alimentare pe baza de sfecla rosie si lamaie. Acestea diminueaza surplusul de grasime de pe ficat si curata sangele.
Dieta Flegmaticilor – Oamenii tabieturilor si ai principiilor, flegmaticii dau dovada de o perseverenta si de o rabdare iesita din comun atunci cand vine vorba de atingerea obiectivelor proprii.
Cu un tonus energetic scazut, apatici de cele mai multe ori, calmi si echilibrati, flagmaticii urmeaza pas cu pas regulile pe care si le-au construit. Dietele de lunga durata nu-i sperie si nu se abat sub nicio forma de la regimul strict pe care si l-au impus.
Aflat sub semnul apei, temperamentul flegmatic trebuie sa fie moderat printr-un regim alimentar cald si uscat, alcatuit din legume sarate si aromatice, precum si din produse marine cu un continut bogat de iod. In ceea ce priveste flegmaticii, constata Paul Dupont, acestora le sunt recomandate bauturile calde: vinurile vechi, supele de cereale, supele de paste si consumarea de bauturi alcaline intr-o cantitate mica.
Din dieta flegmaticilor nu trebuie sa lipseasca alimente precum usturoiul, vinetele, telina, ceapa, ridichea neagra, patrunjelul. Pentru intarirea ficatului si intarirea energiei sunt recomandate complementele alimentare pe baza de hrean, creson si ridiche neagra.
Dieta Melancolicilor – Melancolicii apartin temperamentului de foc, cald si uscat. Inchisi, secretosi, aproape deloc sociabili, melancolicii sunt foarte conventionali in gusturi si in alegeri.
Foarte calmi, cu un volum energetic foarte scazut, melancolicii se dau batuti cu usurinta in fata primului obstacol aparut. Timizi si vulnerabili, ei se hranesc din amintiri, ramanand deseori sub amprenta impresiilor traite anterior.
Cu toate ca sunt excesiv de meticulosi, vointa lor nu este suficient de puternica pentru a-i determina sa duca pana la capat o dieta. De cele mai multe ori au nevoie de un stimul din exterior…
Regimul alimentar indicat melancolicilor presupune includerea de vegetale agrementate cu condimente usor acide precum laptucile cu otet.
Nu trebuie sa ignore insa nici consumul de apa minerala naturala (partial carbogazificata) sau de suc de fructe usor acid pentru ca acesta este benefic sanatatii lor. In legumele si fructele indicate flegmaticilor intra caisele, castravetele, pepenele (galben sau verde), piersicile, ovazul sau murele.
Alte Articole
Mihaela Bilic, care sunt alimentele anti-foame, ce ajuta si la slabit
Carenta de vitamine si minerale are consecinte grave. Care sunt simptomele si ce ai de facut
Aceasta buruiana este considerata cel mai bun medicament natural. Cum se foloseste