8 moduri în care hipertensiunea arterială iti afecteaza sănătatea

Aproape 1 din 3 adulți din Statele Unite are hipertensiune arterială și este predominantă la femei. Mulți oameni nu știu nici măcar că au hipertensiune arterială, dar efectele sale pot fi extrem de dăunătoare sănătății și longevității.

Tensiunea arterială poate crește natural cu vârsta, chiar și cu o dietă și exerciții adecvate, deci este important ca nivelurile dvs. să fie verificate în mod regulat.

Dacă aveați nevoie de convingerea să aveți grijă de tensiunea arterială, luați în considerare următoarele opt moduri în care tensiunea arterială crescută vă poate afecta sănătatea.

1. Arterele slabe

Stresul de presiune crescută în interiorul vaselor de sânge poate provoca slăbirea arterelor. Dacă aveți stres continuu, arterele dvs. pot exploda, ducând la accident vascular cerebral sau sângerări interne.

2. Creșterea plăcii grase

În timp ce acumularea de plăci în artere este de obicei asociată cu colesterol ridicat, poate fi încurajată de hipertensiunea arterială. Acumularea plăcii în arterele voastre poate provoca tot felul de probleme legate de fluxul sangvin restricționat.

3. Stresul pe inima

Presiunea suplimentară din vasele de sânge determină inima să funcționeze mai mult decât ar trebui, ceea ce poate duce la mărirea inimii, slăbiciunea inimii și eventuala insuficiență cardiacă.

4. Atacurile cardiace

Tensiunea arterială ridicată vă trimite inima în forță, ceea ce poate duce la evenimente coronariene prin muncă excesivă. Creșterea plăcii nu ajută, de asemenea, deoarece boala coronariană este una dintre principalele cauze ale atacului de cord.

5. Livrarea de oxigen limitată

Având în vedere că arterele dvs. sunt înguste ca urmare a depunerii presiunii și a plăcilor de grăsime, cantitatea de oxigen care ajunge la organele dvs. începe să se epuizeze. Acest lucru poate provoca vătămarea creierului, ochilor, plămânilor, și poate duce la consecințe permanente, cum ar fi orbirea și pierderea memoriei.

6. Accident vascular cerebral si anevrism

Arterele slabe pot dezvolta excrescențe numite anevrisme care pot exploda ca urmare a presiunii crescute și pot provoca leziuni ale creierului sau altor organe, deoarece sunt inundate cu sânge.

Accidente vasculare cerebrale, atunci când spargerea vaselor de sânge provoacă leziuni ale creierului, pot fi periculoase pentru viață sau pot duce la leziuni cerebrale pe termen lung care afectează vorbirea și memoria.

7. Insuficienta renala

Unul dintre cele mai frecvente efecte ale arterelor înguste cauzate de tensiunea arterială ridicată este insuficiența renală – și una dintre cele mai mari cauze ale insuficienței renale este creșterea tensiunii arteriale.

Dacă arterele din rinichi nu reușesc să funcționeze corect, corpul tău are probleme să scape de deșeuri și de toxine, ceea ce poate face rău întregului tău sistem. Insuficiența renală necesită un tratament de transplant sau dializă pentru a remedia problema.

8. Urgențe hipertensive

În cele din urmă, tensiunea arterială severă și netratată poate duce la urgențe hipertensive care nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii.

Dacă tensiunea arterială crește brusc la 180 sistolic sau 120 diastolic, ar trebui să contactați imediat un medic de urgență.

Presiunea arterială atât de ridicată poate duce la accident vascular cerebral, pierderea conștienței, acumularea de lichide în plămâni, pierderea memoriei și alte leziuni ale creierului și deteriorarea organelor, în general, deoarece oxigenul nu reușește să fie transportat de artere.

Cu aceste rezultate care ar putea pune viața în pericol, care ne țin hipertensiunea arterială mereu în atenție, nu uitați să discutați cu medicul dumneavoastră dacă tensiunea arterială este sau nu într-un interval sănătos.

Dacă aveți tensiune arterială crescută, urmăriți-vă dieta și nivelul general de bunăstare pentru a vă menține controlul.