8 greseli pe care le facem cand ne luam tensiunea arteriala

In acest articol iti aratam care ar putea fi cauzele pentru care observi aceste modificari.

1. POZITIA PE CARE O AI IN MOMENTUL MASURATORII

Daca stai incorect sau daca picioarele iti atarna, de exemplu, acest lucru iti poate afecta valorile indicate de tensiometru, deoarece presiunea arteriala este diferita atunci cand stai in picioare, comparativ cu momentele in care stai jos.

Pozitia corecta pentru masurarea tensiunii arteriale este sa stai asezat(a) pe un scaun, cu spatele drept si lipit de spatar si cu picioarele bine fixate in podea (nu ai voie sa stai picior peste picior).

2. MODUL IN CARE ITI TII BRATUL IN TIMPUL MASURATORII

Daca bratul tau nu este sustinut, atunci e posibil ca valoarea tensiunii tale arteriale se fie una gresita. Bratul tau ar trebui sa stea drept, asezat pe o masa sau sa fie sprijinit de persoana care iti ia tensiunea.

Bratul nu ar trebui sa atarne in aer, spun specialistii. Daca bratul este prea sus sau prea jos, acest factor poate afecta modul in care inima ta rtebuie sa pompeze sangele, lucru care iti afecteaza, la randul sau, tensiunea arteriala.

3. FAPTUL CA NU AI MERS LA BAIE INAINTE

Specialistii te sfatuiesc sa iti golesti vezica urinara chiar inainte de masurarea tensiunii arteriale. O vezica urinara plina ar putea sa iti cresca tensiunea arteriala, iar valorile ei nu ar fi tocmai corecte din acest motiv.

4. FUMATUL

Fumatul nu este niciodata prieten cu tensiunea ta arteriala, mai ales inainte de vizita la cabinetul medicului tau. Fumatul iti poate creste valorile tensiunii arteriale, deoarece acest obicei cauzeaza spasme in artere.

5. CINA PE CARE AI LUAT-O CU O SEARA INAINTE

Faptul ca ai mancat o masa sarata in ziua sau in seara de dinaintea vizitei la cabinetul medicului poate duce, temporar, la valori mai ridicate ale tensiunii arteriale. Ar trebui sa fii atent la ceea ce mananci in ziua in care mergi la medic. Adopta o dieta echilibrata si sanatoasa, care contine din belsug cereale integrale, proteine slabe si fructe si legume.

6. MANSETA TENSIOMETRULUI

Cand vine corba de manseta, stii ca aceasta trebuie sa ti se potriveasca perfect pe brat. Daca este prea larga, ai putea obtine valori care sunt in mod fals mai mici. Daca manseta este prea stransa pe brat, valorile tale ar putea fi in mod gresit prea mari.

Asa ca fii foarte atent la aceste aspecte. Daca manseta ti se pare prea stramta inainte de a fi umflata, vei stii cu siguranta ca este prea stransa.

7. GRADUL DE HIDRATARE AL CORPULUI

Deshidratarea poate sa iti scada tensiunea arteriala, asa ca fii cu bagare de seama si asigura-te ca bei suficiente lichide in ziua de dinainte si chiar si in ziua in care mergi la cabinetul medicului tau. Este important ca medicul tau sa obtina valorile corecte ale tensiunii tale arteriale, astfel incat sa nu o trateze in exces, dar nici sa o trateze prea putin.

8. DISCUTIILE MARUNTE

Nu trebuie sa fii nepoliticos, dar daca persoana care iti masoara tensiunea arteriala incearca sa discute cu tine, roag-o in mod politicos sa astepte pana putin si spune-i ca veti vorbi dupa ce iti masoara tensiunea. Vorbitul iti poate creste tensiunea arteriala, asa ca cel mai bine ar fi sa te relaxezi si sa nu vorbesti in timpul masuratorii.

Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale:

• Nu consuma o bautura care contine cafeina si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare

• Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului

• In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii

• Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului

• Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul

• Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.