12 analize medicale pentru diagnosticul bolilor renale

Bolile renale nu sunt deloc rare, au cauze diverse si determina complicatii care afecteaza starea generala a sanatatii.

Nu prezinta simptome specifice, cel putin in primele stadii, dar pot fi detectate usor, prin niste teste simple, necostisitoare, nedureroase.

Mai important, chiar daca uneori nu pot fi complet vindecate, evolutia lor poate fi tinuta sub control.

Iata cateva analize medicale pentru a depista bolile renale:

analize de urina: sediment urinar, urocultura, urina din 24 ore, ionograma urinara, detectarea proteinelor in urina; analize de sange: uree, creatinina, eritropoietina plasmatica; analize generale: analiza leucocitelor: daca sunt crescute pot fi semn de infectii urinare, cancere, inflamatii; VSH, ionograma sanguine: in special calciu, sodiu, potasiu si clor.

Daca bei prea putine lichide, mananci nesanatos, iei tot timpul pastile pentru calmarea durerii, precum ibuprofenul, rinichii tai nu reusesc sa-si indeplineasca functiile cu brio si chiar pot sa cedeze.

Riscurile sunt mai mari daca suferi de unele afectiuni cronice, precum hepatita, diabetul sau hipertensiunea arteriala.

In cazul diabetului, excesul de glucoza in sange actioneaza ca o otrava asupra nefronilor, celulele care alcatuiesc rinichii – de aceea diabeticii trebuie sa-si mentina glicemia in limite normale si sa-si verifice frecvent functia renala, la urolog, chiar in primul an in care au fost diagnosticati.

In cazul hipertensiunii neglijate, vasele mici de sange din rinichi cedeaza sub presiunea prea mare si astfel nu filtreaza cum ar trebui reziduurile.

De la nefrite, nefropatii, boala rinichiului polichistic pana la litiaza sau insuficienta renala, afectiunile acestor organe au in prima faza simptome asemanatoare:

picioare si maini umflate din cauza lichidului si toxinelor ramase in organism daca rinichii nu mai functioneaza optim; dureri de spate de o parte si de alta a coloanei; urinari frecvente; urina tulbure, inchisa la culoare sau, dimpotriva, decolorata sau cu urme de sange; greata, scaderea poftei de mancare.